Izraelský veľvyslanec ponúka turistickú "dvojkombináciu" – sväté miesta a letné

Izraelský veľvyslanec ponúka turistickú "dvojkombináciu" – sväté miesta a letné

Bratislava/Jeruzalem 9. augusta (TASR) – Za posledné dva roky stúpol vzájomný obchodný obrat medzi Slovenskom a Izraelom o 42 percent, hovorí izraelský veľvyslanec na Slovensku Alexander Ben-Zvi. Podľa jeho názoru je to však ešte stále málo a obe krajiny plánujú dve veľké návštevy, zamerané na hospodársku spoluprácu.

Slovenská delegácia pod vedením ministra hospodárstva Tomáša Malatinského navštívi Izrael, a naopak – na Slovensko príde ekonomická delegácia zo židovského štátu, vysvetlil Ben-Zvi v rozhovore pre TASR.

Vyzdvihol úroveň slovensko-izraelských vzťahov a pripomenul, že na budúci rok si Slovenská republika a Izraelský štát pripomenú 20. výročie nadviazania diplomatických stykov a 65. výročie diplomatických vzťahov Izraela s bývalým Československom. Preto bude rok 2013 pre niektoré projekty veľmi dôležitý, poznamenal diplomat.

"Už pri príchode do SR pred dvoma rokmi som povedal, že slovensko-izraelské vzťahy sú vynikajúce, nemusíme riešiť sporné politické otázky – nijaké nie sú. Môžeme sa teda sústrediť na to, čo voláme ‘pozitívnou agendou’ – ekonomické vzťahy, kultúrnu spoluprácu, rozvoj turizmu. Chceme podpísať aj dohodu o bilaterálnej spolupráci v oblasti súkromného priemyselného výskumu a vývoja," priblížil veľvyslanec šírku vzájomných vzťahov SR a Izraela.

Reklama

Na Slovensku sa konal festival izraelských filmov a prebieha výstava fotografií Martina Črepa na Hviezdoslavovom námestí, spojená s dokumentom. Tento mesiac sa končí príprava turistických spotov o Izraeli, ktoré budú môcť vidieť cestujúci v MHD v Bratislave i ďalších slovenských mestách. Izraelskí umelci častejšie navštevujú Slovensko, predstavitelia slovenskej kultúry zase Izrael.

"Preložili sa dve knihy z hebrejčiny – diela Etgara Kereta a Davida Grossmana – a je záujem aj o preklad ďalšej knihy," konkretizoval Ben Zvi s tým, že v rámci ‘pozitívnej agendy’ sa rozvíja množstvo zmysluplných plánov.

Reklama

V súvislosti s cestovným ruchom diplomat uviedol, že vlani navštívilo židovský štát 16.000 návštevníkov zo Slovenska, hlavne pútnikov. Vyjadril nádej, že toto číslo sa v budúcnosti prinajmenšom zdvojnásobí.

"Naším zámerom je poskytnúť slovenským turistom nielen možnosť navštíviť sväté miesta, ale chceli by sme, aby Izrael skutočne vnímali ako turistickú destináciu. Vieme, že sú problémy v Egypte i v Tunisku, preto by naša krajina mohla byť alternatívou letnej dovolenky na pláži," povedal Ben Zvi.

Doplnil, že v Izraeli sa dá dovolenkovať pri troch moriach – Stredozemnom, Červenom i Mŕtvom mori, ktoré je samo osebe atrakciou.

"Rád by som ponúkol Slovákom možnosť jedinečnej kombinácie – dobrú dovolenku na pláži, spojenú s návštevou svätých miest," namiešal letný turistický koktail izraelský veľvyslanec.

Pripomenul, že v židovskom štáte je aj množstvo pamiatok zapísaných v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V júni tohto roku sa do zoznamu dostal systém jaskýň s pravekým osídlením v údolí Nahal Me’arot v pohorí Karmel.

Reklama

Podľa izraelského diplomata nie je problém s návštevou miest svetového kultúrneho dedičstva – ani čo sa týka dopravy, a ani z bezpečnostného hľadiska. Všetky pamiatky sú pre turistov dostupné. Či sa pôjde od severu, od Galiley a Tiberiadského jazera, kde sú veľmi známe kresťanské miesta – Tabgha s Kostolom rozmnoženia chlebov a Kafarnaum (Ježišovo mesto), alebo ďalej na juh k Nazaretu, k Jaskyni stalaktitov (Avšalomovej jaskyni). Absolvovať výlety do púšte pri Eilate tiež nie je rizikom.

Na otázku TASR, aká doprava je pre individuálnych turistov najvhodnejšia, Ben-Zvi odpovedal, že v Izraeli nie je problémom prenajať si auto, ale veľmi dobre funguje aj systém verejnej dopravy – všetky autobusy sú klimatizované a dá sa dostať všade.

Prirodzene, autom je možné ísť i na miesta, ktoré sú vhodné na bicyklovanie, alebo na náročnejšiu turistiku vo voľnej prírode či extrémne športy. Dá sa využiť všetko a závisí len od finančných možností turistu, koľko môže minúť.

Ben-Zvi pripustil, že bezpečnostná situácia na Blízkom východe je veľmi zložitá. Zdôraznil však, že to, čo sa deje v okolí Izraela, neovplyvňuje príliš každodenný život samotných Izraelčanov. Je pravdou, že si v židovskom štáte robia starosti – na politickej i medzinárodnej úrovni. Nedá sa nevidieť, že v okolitých krajinách sa hlásia k slovu radikálne islamské hnutia, ktoré odmietajú čo i len diskutovať s Izraelom.

"Situácia v Sýrii nás skutočne znepokojuje. Obávame sa istej anarchie, aby nedošlo k niečomu podobnému ako v Iraku, kde prepuklo množstvo vnútorných nepokojov a došlo k teroristickým útokom. Problémom je, že Sýria leží veľmi blízko pri našich hraniciach. Sú obavy, že by sa konflikt mohol rozšíriť a preskočiť hranice," uviedol skúsený diplomat.

Reklama

Vysvetlil, že niekedy majú lídri v susedných krajinách tendenciu riešiť vnútorné problémy útokom na Izrael, v snahe zjednocovať ľudí proti "zahraničnému nepriateľovi".

Ako ďalej zdôraznil izraelský veľvyslanec, nedá sa povedať, že jedna strana konfliktu v Sýrii "je diablom a druhá svätá". Medzi povstalcami sú členovia al-Káidy, teroristi, všetky druhy radikálnych islamských skupín. "Ak sa dostanú k moci, nie som si stopercentne istý, že to bude lepšie než doteraz. Všetko je veľmi problematické. Som presvedčený, že medzinárodné spoločenstvo by sa malo viac angažovať. Nielen preto, aby sa v krajine zastavilo násilie, ale treba tiež dozrieť na to, aký by mohol byť výsledok," charakterizoval situáciu Ben-Zvi.

Na margo iránskeho jadrového programu izraelský veľvyslanec povedal, že židovský štát má veľa poznatkov o tom, že Irán pracuje na vojenskom jadrovom programe.

"Dosiahli obohacovanie uránu na 20 percent – a to nie je na mierové účely, iba na vojenské využitie. Na mierové účely stačí päťpercentné obohatenie uránu. Kupujú vojenské vybavenie, ako sú spúšťacie mechanizmy bômb, takže sme si istí – ide o vojenský program. Nie je to len Izrael, ktorý hovorí, že nedovolí Teheránu získať nukleárnu zbraň. Americký minister obrany Leon Panetta tiež potvrdil, že USA to nedovolia," priblížil diplomat širší rozmer problému.

Dodal, že ide aj o názor iných krajín, pretože Irán nielenže chce mať atómovú zbraň, ale sa i sústavne vyhráža jej použitím – a to je ten problém.

Podľa veľvyslanca je najlepším spôsobom riešenia týchto otázok diplomacia a uplatňovanie ekonomických sankcií, avšak mali by byť prísnejšie, aby lepšie fungovali. Poslednú aktivitu USA a EÚ označil Ben-Zvi "za krok správnym smerom".

Dodal, že hoci sa Irán denne vyhráža, vymazanie Izraela z mapy sveta je vylúčené a Izraelčania urobia všetko preto, aby tomu zabránili. Zdôraznil slovo "všetko" a skonštatoval, že sa musí využiť každá mierová možnosť, ale ponechať otvorené aj tie ostatné . "Ak príde k najhoršiemu, nedá sa vylúčiť nijaká možnosť – všetky sú v hre," zopakoval Ben-Zvi pozíciu Izraela.

Izraelský veľvyslanec pripomenul, že USA majú na Blízkom východe svoje dôležité záujmy a región je z hospodárskeho i vojenského hľadiska veľmi významnou súčasťou ich zahraničnej politiky. Preto si nemyslí, že by prezidentské voľby v Spojených štátoch mohli priniesť zásadnú zmenu.

Ben-Zvi pripustil "farebné odtiene" americkej politiky, pretože veci nebývajú čierno-biele. Avšak zdôraznil pokračovanie strategického spojenectva medzi Izraelom a USA bez ohľadu na to, či bude vo Washingtone demokratický, alebo republikánsky prezident.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali