Igor Matovič predstavil svoju vládu, prezidentka ju vymenuje v sobotu

Igor Matovič predstavil svoju vládu, prezidentka ju vymenuje v sobotu

Bratislava 18. marca 2020 AKTUALIZOVANÉ  (TASR/HSP/Foto:TASR–Jakub Kotian)

 

Predseda OĽaNO a budúci premiér Igor Matovič predstavil v utorok zloženie svojej vlády. Nový kabinet vymenuje prezidentka SR Zuzana Čaputová v sobotu (21. 3.). Hlava štátu už oznámila, že akceptuje všetky navrhnuté mená

Na snímke Richard Sulík, Veronika Remišová, Igor Matovič a Boris Kollár

Víťaz volieb OĽaNO okrem premiérskeho postu pre Matoviča získa sedem ministerstiev. Ministrom financií bude Eduard Heger, ministrom vnútra Roman Mikulec, ministrom zdravotníctva Marek Krajčí, ministrom obrany Jaroslav Naď, rezort pôdohospodárstva povedie Ján Mičovský, ministerstvo životného prostredia Ján Budaj a ministerkou kultúry sa stane Natália Milanová.

Reklama

Hnutie Sme rodina získa tri rezorty. Ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny bude Milan Krajniak, ministrom dopravy a výstavby Andrej Doležal a podpredsedom vlády pre legislatívu a strategické plánovanie bude Štefan Holý. Predseda hnutia Boris Kollár je nominantom na predsedu Národnej rady SR.

Tri ministerstvá bude riadiť SaS. Ministrom školstva bude Branislav Gröhling, ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí bude Ivan Korčok a ministrom hospodárstva predseda SaS Richard Sulík, ktorý bude zároveň prvým podpredsedom vlády pre ekonomiku.

Reklama

Strana Za ľudí získa dva rezorty, ministerkou spravodlivosti bude Mária Kolíková a podpredsedníčkou vlády a ministerkou pre investície a regionálny rozvoj Veronika Remišová. Pod tento rezort sa podľa Matoviča postupne presunie celá organizácia a koordinácia čerpania eurofondov, má to byť transformácia súčasného Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Matovič v pondelok (16. 3.) deklaroval, že jediným záujmom novej vlády je postarať sa o situáciu s novým koronavírusom. Nechcú preto hneď po nástupe robiť personálne zmeny na úradoch, podľa jeho slov sú pripravení s pracovníkmi spolupracovať a požiadať ich o súčinnosť.

“Ideme do toho s plnou zodpovednosťou a vedomím, že nemôžeme zlyhať,” vyhlásil pred novinármi Matovič. Remišová uviedla, že prioritami jej strany bude očista justície a takisto eurofondov, v týchto oblastiach podľa nej vládne korupcia.

Kollár vymenoval tri priority svojej strany, a to výstavbu nájomných bytov, zrušenie doplatkov za lieky a uplatnenie a spustenie exekučnej amnestie. V rezorte hospodárstva sa chce Sulík prednostne venovať príprave niekoľkých desiatok opatrení na okamžité zmiernenie ekonomických dosahov krízy spojenej s novým koronavírusom. Sulík chce tiež zlepšovať podnikateľské prostredie, ako aj pripraviť opatrenia na podporu vyššej výstavby bytov, špeciálne nájomných bytov. Matovič zároveň uviedol, že koaličnú zmluvu by mali podpísať v najbližších dňoch.

 

Reklama

Lukáš Kyselica by mohol na Ministerstve vnútra riešiť hĺbkovú reformu Policajného zboru

OĽaNO sa rozhodlo nominovať Romana Mikulca za ministra vnútra aj preto, že nepôsobil v rezorte vnútra. Dezignovaný premiér Igor Matovič tvrdí, že je dobré, aby rezort prišiel upratať človek, ktorý v ňom nepracoval. Vyzdvihol Mikulcovu skúsenosť s vedením ľudí. Lukáš Kyselica bude Mikulcovi podľa Matoviča maximálne nápomocný. Matovič si ho vie predstaviť na poste štátneho tajomníka ministerstva, ktorý by riešil hĺbkovú reformu Policajného zboru (PZ).

“Na post ministra vnútra nasadzujeme plukovníka, vojaka, ktorý si svoju hodnosť zaslúžil tak, že preukázal svoje manažérske schopnosti a schopnosť viesť,” povedal Matovič s tým, že potrebujú rozhodného človeka, ktorý dokáže “zaveliť”. Dodal tiež, že prioritami jeho vlády je nulová tolerancia korupcie.

Líder OĽaNO zároveň nepriamo potvrdil, že budúca vládna koalícia by mohla vymeniť súčasného policajného prezidenta Milana Lučanského. Nepovedal, kto by ho mal nahradiť. Budúci premiér hovoril aj o voľbe generálneho prokurátora. Povedal, že Daniel Lipšic podľa súčasného zákona nemôže ísť na tento post. Nepovedal, kto by mal nahradiť dosluhujúceho Jaromíra Čižnára. Žiadna koaličná strana nemá podľa Matoviča konkrétneho kandidáta na post generálneho ani špeciálneho prokurátora, ktorého by chcela “pretláčať”. “Budeme sa snažiť postaviť na post generálneho prokurátora po dlhej dobe človeka, ktorý bude vzbudzovať naozaj rešpekt a bude zabezpečovať spravodlivosť,” priblížil Matovič. Dodal tiež, že riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) nominuje on sám. Koho navrhne, na stredajšej tlačovej konferencii nepovedal.

Ivan Korčok bude musieť ísť pred nástupom do čela ministerstva zahraničných vecí do karantény, keďže sa vráti z USA, kde pôsobil ako veľvyslanec SR, bol tiež štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí za Smer-SD. Pre jeho nomináciu sa rozhodla SaS preto, že je to diplomatická špička. “Slovensko je v ťažkých časoch, Ivan Korčok je prakticky slovenská diplomatická špička, je to z môjho pohľadu najvhodnejší adept na to, aby zastupoval našu krajinu v zahraničí,” povedal šéf SaS Richard Sulík. Korčok má úzko spolupracovať s Martinom Klusom z SaS, ktorý má byť jeho štátnym tajomníkom. Klusa pôvodne navrhla republiková rada strany na podpredsedu parlamentu, Sulík preto na tento post navrhne na schválenie republikovej rade Milana Laurenčíka.

Reklama

Matovič povedal, že na ministerstvách a pri úradníkoch budú ich činnosť kontrolovať orgány činné v trestnom konaní a iné nástroje, ktoré si stanovia. Krížovú kontrolu na ministerstvách podľa neho nepotrebujú, koaličné strany sa napokon dohodli na tom, že to bude na dobrovoľnom rozhodnutí každej strany, keďže niektoré strany podľa neho chceli nominovať svojich odborníkov aj ako štátnych tajomníkov. Kollár v tejto súvislosti uviedol, že Sme rodina bolo proti krížovej kontrole, no napokon sa rozhodla pre svoje rezorty nominovať štátnych tajomníkov z iných strán. Na ministerstve práce sociálnych vecí a rodiny budú štátnymi tajomníkmi Jozef Mihál, ktorý aktuálne pôsobí v SaS, a Soňa Gaborčáková, ktorá do parlamentu kandidovala za KDH. Takisto na ministerstvo dopravy podľa Kollára nominujú za štátneho tajomníka odborníka z OĽaNO, ktoré meno nekonkretizoval. “Nejdeme obsadzovať ministerstvá ako korisť,” podotkol Kollár.

Opýtať sa ľudí v závažnej situácii, čo si myslia o konkrétnom riešení, je podľa Matoviča správne, ak sa to nezneužíva. “Môže to vo vzťahu občan a politika a občan a štát iba pomôcť. Ja by som bol za, ale záleží to od našej spoločnej dohody,” odpovedal na otázku, či budú realizovať internetové ankety medzi ľuďmi.

 

 

Krajčí: Byť ministrom zdravotníctva v čase koronavírusu je obrovská výzva

Ako bolo už niekoľko dní známe, ministrom zdravotníctva sa stane Marek Krajčí. Ten doposiaľ pôsobil v hnutí OĽANO ako tieňový minister zdravotníctva, a tiež zastával funkciu podpredsedu Výboru NR SR pre zdravotníctvo. „Pri pandémii koronavírusu, ktorá nás zasiahla, vnímam svoju nomináciu na post ministra zdravotníctva ako obrovskú výzvu. Beriem ju však s pokorou, odhodlaním a novou nádejou na kvalitné slovenské zdravotníctvo,“ uviedol Krajčí.

Ministrom obrany bude Jaroslav Naď. „Rezort obrany bude v najbližšom, veľmi náročnom období, veľmi dôležitou súčasťou krízového štábu. O to viac je potrebné, aby fungoval efektívne, transparentne a spoľahlivo,“ vyjadril sa Naď, ktorý doteraz pôsobil v hnutí OĽANO ako tieňový minister obrany a expert na obranu a bezpečnosť.

Rezort pôdohospodárstva povedie Ján Mičovský, celoživotný lesník, ochranár a bývalý poslanec NR SR za OĽANO. “Nastúpili sme do dvojitého zápasu – za fyzické zdravie občanov a morálne zdravie krajiny. Preto moje prvé rozhodnutia budú smerovať k tomu, aby som minimalizoval zdravotné ohrozenie ľudí, s ktorými budem od soboty zvádzať tento zápas, a zároveň okamžite pretrhol sieť škodlivých rozhodnutí, ktoré do posledných chvíľ odchádzajúcej moci poškodzujú Slovensko. Rezort, do služby ktorého nastúpim, pokrýva plošne takmer celú krajinu, a preto vykonám všetko potrebné, aby naše programové vyhlásenie účinne pokrylo všetky jej naliehavé potreby,” povedal Mičovský.

Ministerstvo životného prostredia bude mať na starosti Ján Budaj, doterajší tieňový minister envirorezortu za hnutie OĽANO. „Chcem zvýšiť váhu ochrany životného prostredia a otvoriť všetky informácie týkajúce sa kvality života občanov. V mnohých častiach Slovenska je treba okamžité zásahy na ochranu prírody a kvality života. Zmena vlády prichádza v najvyšší čas,“ poznamenal Budaj.

Ministerkou kultúry sa stane Natália Milanová, ktorá v minulom volebnom období zastávala v NR SR funkciu podpredsedníčky výboru pre kultúru a médiá. „Kultúra na Slovensku stratila veľa drahocenného času, bola by som rada, keby sme už nestratili ani sekundu. No čakajú nás neľahké časy. Zvládneme ich jedine spolu,“ uzavrela Natália Milanová.

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali