Matovič bez povinného respirátora opäť kritizuje Sulíkovo ministerstvo: Opatrenia z “kilečka 2” treba rad za radom prekontrolovať

Matovič bez povinného respirátora opäť kritizuje Sulíkovo ministerstvo: Opatrenia z “kilečka 2” treba rad za radom prekontrolovať

Bratislava 26. januára 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:screenshot, TASR-Martin Baumann, Jakub Kotian, Pavel Neubauer)

 

Opatrenia z balíčka na podporu podnikateľského prostredia “kilečko 2” z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR treba rad za radom prekontrolovať, aby nevznikli chyby ako pri prvom “kilečku”. Povedal to po stredajšom rokovaní vlády vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO) v reakcii na kritiku štátneho tajomníka MH SR Jána Oravca

Igor Matovič
Na snímke minister financii Igor Matovič

Ten sa vyjadril, že ministerstvo je sklamané, že sa balíček stále napriek prísľubom neobjavil na vláde a dôvod vidí aj v čakaní na absolútne odobrenie Matovičovej daňovo-odvodovej revolúcie.

Reklama

Prekontrolovať každé jedno opatrenie treba podľa Matoviča preto, lebo pri prvom balíčku ministerstva hospodárstva vznikla škoda za 15 miliónov eur, pretože vyše roka sa vďaka jednému z vylepšení nedalo vyberať pokuty od čiernych pasažierov na diaľniciach.

“To bolo mimoriadne zlyhanie, tých 15 miliónov eur ľudia, bohužiaľ, musia teraz zobrať niekde inde, chýba to v zdravotníctve, školstve, všade inde,” poznamenal Matovič s tým, že chcú predísť takýmto chybám.

Reklama

Takisto podľa neho nie je vhodné, aby vláda “hodila” 190 opatrení poslancom. Tí ich podľa jeho slov nevideli.

“Mám úctu voči poslaneckému klubu OĽANO, ktorý je kľúčový na to, aby tieto opatrenia prešiel, takže si myslím, že je normálne aby si vyžiadal čas,” skonštatoval Matovič.

Oravec sa po rokovaní vlády vyjadril, že určitú motiváciu odsúvania schválenia “kilečka 2” vidí v čakaní na absolútne odobrenie Matovičovej daňovo-odvodovej revolúcie. Matovič to nepotvrdil, iba vyzdvihol, že “kilečko 2” je podľa neho v rozpore s koaličnou zmluvou.

 

Reklama

 

Som za vyšší počet volebných obvodov, SaS však nie je ochotná diskutovať

Minister financií a líder koaličného hnutia OĽANO Igor Matovič je za vyšší počet volebných obvodov pre parlamentné voľby. Vzniknúť by ich podľa neho mohlo napríklad osem, ako je počet krajov na Slovensku.

Matovič Sulík
Na snímke minister financií Igor Matovič (vľavo) a minister hospodárstva Richard Sulík

“Bolo by to férovejšie. Politika by bola bližšia k ľuďom,” vyhlásil po stredajšom rokovaní vlády s tým, že nevidí zo strany koaličnej SaS ochotu o tom diskutovať.

Vicepremiérka a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová v stredu uviedla, že zmenu volebných obvodov si vedia v strane predstaviť. Pripomenula, že k téme sa na ministerstve vnútra stretáva pracovná skupina. Za ľudí na nej zastupuje poslankyňa Národnej rady SR a primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

Veronika Remišová
Na snímke podpredsedníčka vlády SR a a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová

Minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík pre TASR vyhlásil, že prípadné zvýšenie počtu volebných obvodov na Slovensku považuje za chybu. Myslí si, že volebný obvod by mal byť presne taký veľký, ako je územie, kde platia pravidlá prijaté volebnými zástupcami za konkrétny obvod. Prípadné riešenie pri zmene volebného systému na Slovensku vidí v dvojkolovej voľbe.

Reklama

Koaličné hnutie Sme rodina ešte v novembri 2021 uviedlo, že prípadnú zmenu volebných obvodov nepovažuje za “tému dňa”, pretože sú v krajine omnoho väčšie problémy, ktorým sa momentálne treba naplno venovať.

Pre problematiku zmeny volebného systému vymenoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) pracovnú skupinu. Zložená je zo zástupcov poslaneckých klubov strán vládnej koalície. Pracovná skupina má podľa rezortu priniesť odporúčania pre možnosti volebného systému, ako aj konkrétnych systémovejších úprav volebného zákona.

Roman Mikulec
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO)

Po nahradení jedného volebného obvodu pre parlamentné voľby viacerými volebnými obvodmi volá Združenie miest a obcí Slovenska, ktoré v uplynulých dňoch adresovalo premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) otvorený list. Upozornilo ho v ňom, že Slovensko má problém s nedostatočným zastúpením regiónov v Národnej rade SR, ktorá by mala byť reprezentantom všetkých obyvateľov republiky. Pripravené je iniciovať aj petíciu k referendu za zmenu počtu volebných obvodov.

 

Zníženie DPH na potraviny by spôsobilo výpadok dane až 200 mil. eur

Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny by spôsobilo v štátnom rozpočte výpadok 150 až 200 miliónov eur. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister financií SR Igor Matovič (OĽANO).

“Návrh, tak ako je postavený, by predstavoval výpadok pre štátny rozpočet približne 150 až 200 miliónov eur ročne. Čakáme na návrh, ktorý zatiaľ neprišiel. Prišlo to A, čakáme, komu zobrať 150 až 200 miliónov eur ročne, či teda pán (Jaroslav) Karahuta (Sme rodina, predseda Výboru NR SR pre poľnohospodárstvo a životné prostredie, pozn. TASR) chce zobrať zdravotníkom alebo záchranárom, učiteľom alebo deťom v škôlkach. My sme pripravení počúvať,” povedal Matovič.

Existuje podľa neho uznesenie vlády z októbra 2020 o tom, že ktorýkoľvek minister, ak príde s návrhom, “kde chce rozdávať”, zároveň musí prísť s návrhom, “komu zobrať”.

Minister financií pripomenul, že DPH je kľúčová daň pre verejné financie.

“Vyberáme cez DPH 7,5 miliardy eur. Aby sme si to predstavili, do zdravotníctva dávame 5,5 miliardy eur,” poznamenal.

Je to teda podľa neho mimoriadne dôležitý zdroj financií pre chod štátu.

Reklama

“Ak nechceme byť bohapustí populisti, musíme sa správať voči verejným financiám zodpovedne,” podčiarkol.

“Spracovávame analýzu, v číslach, s dopadom na štátny rozpočet. Musíme ju ešte verifikovať s Inštitútom finančnej politiky. Skúmame ďalšie možnosti, lebo ak by sme chceli zaťažiť štátny rozpočet výpadkom, tak by sme museli povedať, odkiaľ by sme (chýbajúce) peniaze zobrali. Žiaden rezort sa nebude hlásiť, že nám poskytne zdroje. Takže hľadáme iné možnosti, ako kompenzovať hlavne slovenských potravinárov, najmä cez kompenzáciu energií alebo ceny práce,” informoval k téme DPH na potraviny agrominister Samuel Vlčan (nominant OĽANO).

Podľa svojich slov by bol najradšej, aby na slovenské potraviny bola čo najnižšia DPH, aby sa na Slovensku predávalo 90 % slovenských potravín a aby Poliaci a Maďari chodili kupovať potraviny na Slovensko.

“My diskusiu budeme na vláde viesť. Snažíme sa hlavne o také riešenie, ktoré pomôže slovenským potravinárom, pretože sú najviac ohrození. Ak sa v Poľsku zavedie nulová DPH na potraviny, tak poľskí výrobcovia budú (na trhu) vo výhode,” povedal.

Vlčan avizoval, že vo veci energií bude hovoriť so štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva Karolom Galekom (SaS), aby zistil, kto profituje zo zvýšených cien energií.

Reklama

“Aby sa prípadne tam vedeli hľadať dodatočné zdroje, z ktorých by sme vedeli podporiť  slovenské potraviny,” dodal šéf ministerstva pôdohospodárstva.

Výbor Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie žiada rezort pôdohospodárstva a financií prehodnotiť výšku DPH na základné potraviny a služby gastrosektora. Vyplynulo to z utorkového (25. 1.) rokovania výboru.

“Výbor žiada v návrhu uznesenia ministerstvo pôdohospodárstva a ministerstvo financií o prehodnotenie výšky DPH na úroveň 5 % na základné potraviny a pre gastrosektor a následne žiada predložiť úpravu zákona 222 z roku 2004 (o DPH) v skrátenom legislatívnom konaní,” povedal predseda výboru Karahuta.

Uznesenie bolo podľa neho prítomnými členmi výboru jednomyseľne schválené.

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali