Hromadné výpovede podali aj sestry v košickej, trnavskej a popradskej nemocnici

Hromadné výpovede podali aj sestry v košickej, trnavskej a popradskej nemocnici

Bratislava 30. novembra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

K výpovediam pristúpilo do dnešného dňa 722 sestier a pôrodných asistentiek

V košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) podalo dnes výpoveď 64 sestier. TASR o tom informovala Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA).

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Výpovede zamestnankýň v UNLP potvrdila pre TASR aj hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová. “V súčasnosti pracuje v našej nemocnici 1175 sestier a pôrodných asistentiek a môžem potvrdiť, že dnes podalo výpoveď 64 sestier, konkrétne z dvoch našich pracovísk anestéziológie a intenzívnej medicíny.”

UNLP sa k možným opatreniam zatiaľ nebude vyjadrovať, pretože výpovedná lehota začína dotknutým sestrám plynúť od utorka (1.12.). “Cieľom vedenia nemocnice je zabezpečenie poskytovania zdravotnej starostlivosti našim pacientom bez obmedzenia,” dodala Šustová.

Reklama

Do dnešného dňa podalo výpovede už 722 sestier a pôrodných asistentiek. Nespokojnosť so zákonom, ktorý zdravotníkom upravuje mzdy, takto okrem Košíc vyjadrili sestry aj v Žiline, Prešove a Bojniciach.

Sestry trvajú na troch požiadavkách. Zákon o odmeňovaní musí platiť pre všetkých zdravotníkov. Chcú tiež zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež zvyšovať základnú zložku mzdy každé tri roky praxe.

 

Sestry podali výpovede aj vo Fakultnej nemocnici v Trnave

Po 64 sestrách z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach dnes podalo výpoveď aj 106 sestier a pôrodných asistentiek vo Fakultnej nemocnici v Trnave.

Reklama

“Do dnešného rána sú podané výpovede v Žiline, Prešove, Košiciach, Bojniciach a Trnave,” informovala TASR šéfka sesterských odborov Monika Kavecká. K 76 sestrám v bojnickej nemocnici, ktoré k výpovediam pristúpili minulý týždeň, sa dnes ráno pridalo ďalších 12. V Žiline chce pracovný pomer ukončiť viac ako 200 a v Prešove viac ako 380 sestier.

“Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ako zriaďovateľ Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach spolu s vedením nemocnice hľadajú také riešenia, aby pacient nepocítil obmedzenie poskytovania zdravotnej starostlivosti,” reagovala na margo výpovedí vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Jana Paulínyová. V nemocnici pracuje dovedna 356 sestier a pôrodných asistentiek.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) podľa Kaveckej podcenil situáciu a sestry nedôverujú jeho deklarovaným garanciám. Nie sú spokojné so zákonom, ktorý zdravotníkom upravuje mzdy.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR podľa jeho hovorcu Petra Bublu situáciu sleduje. “Počkáme si na záver tohto dňa a potom to vyhodnotíme,” povedal pre TASR. Minister je v kontakte s riaditeľmi dotknutých nemocníc. “Stále platí, že v nemocniciach majú postupovať tak, aby nebolo ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti,” podotkol Bubla.

Výpovede začnú platiť vo februári tohto roka. Čislák chce dovtedy pracovať na tom, aby ich sestry stiahli. V extrémnych prípadoch môže podľa neho dôjsť k spájaniu oddelení či presunu personálu. Verí, že bude dosť času na to, aby sa “veci dali do poriadku”. “Ak majú sestry pochybnosti o výške mzdy, mali by sa riaditeľov spýtať na svoje nové platobné dekréty,” povedal v piatok (27.11.) na tlačovej konferencii

Reklama

Čislák označil akciu hromadných výpovedí za politicky motivovanú. Šéfka sesterských odborov potvrdila, že chce kandidovať do parlamentu. Ubezpečila však, že v tejto veci nejde o politické záležitosti. “Je to iba vyústenie dlhodobej ignorácie požiadaviek sestier,” dodala.

 

V Trnave chcú sestry lepšie mzdy, ale aj lepšiu starostlivosť pre pacientov

Hovorca Fakultnej nemocnice (FN) Trnava Matúš Stračiak potvrdil prijatie dnešných 106 výpovedí zdravotných sestier. “Prevzali sme ich od zástupcov odborov a momentálne ich analyzujeme. Priebežne sme začali s podávaním informácií o nových mzdách pre jednotlivých zamestnancov, ktoré dokazujú, že sa im mzdy nebudú znižovať,” dodal pre TASR hovorca FN.

Podľa slov prezidentky Regionálnej kancelárie (RK) Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) v Trnave Márie Hevierovej sú podané výpovede podporou snahy o zlepšenie ich postavenia. K výpovediam pripojila aj svoju vlastnú žiadosť o ukončenie pracovného pomeru. “Pracujem v zdravotníctve 43 rokov. Medzi sestrami, ktoré dali v Trnave výpoveď, je väčšia časť vo veku v rozmedzí od 45 do 50 rokov, menej starších. Dali nám najavo, že sa boja straty zamestnania pred odchodom do dôchodku a hoci nás podporujú, výpovede nedávajú,” povedala Hevierová pre TASR. Menšia časť sú aj mladšie sestry. “Preto, lebo mladších sestier je v nemocnici vo všeobecnosti málo,” dodala prezidentka RK SKSaPA v Trnave. Podľa jej informácií podávanie ďalších výpovedí sa zatiaľ neočakáva. Dodala, že nebojujú iba za svoje platy, ale aj za zlepšenie ošetrovateľskej starostlivosti pre pacientov. “Je nás málo a pacientom sa jej nedostáva toľko, ako zvyklo bývať,” konštatovala Hevierová.

 

V popradskej nemocnici podalo výpovede 130 sestier

Sestry a pôrodné asistentky podali výpovede aj v popradskej nemocnici, urobilo ich tak 130. K hromadným výpovediam dnes pristúpili aj sestry z Fakultnej nemocnice v Trnave a Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. O ukončenie pracovného pomeru požiadali minulý týždeň sestry zo Žiliny, Prešova a Bojníc.

“Dokopy je tak v nemocniciach ku dnešnému dňu 958 hromadných výpovedí, očakávame ďalšie,” informovala TASR prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:16

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vo štvrtok povedal, že Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu. Vyjadril sa tak počas rokovaní ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri.

 Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
18:11

Sever Turecka zasiahlo vo štvrtok zemetrasenie s magnitúdou 5,6. Epicentrum sa nachádzalo v provincii Tokat, oznámili miestne úrady. Bezprostredne nehlásili žiadne obete ani škody.

17:42

Najmenej desať obetí na životoch a 23 zranených si vyžiadal stredajší výbuch vozidla prevážajúceho rybárov a farmárov na severovýchode Nigérie. Vozidlo prešlo po improvizovanej nášľapnej míne.

17:26

Kremeľ vo štvrtok odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali