Holanďania sa zaplietli do boja o čipy medzi USA a Čínou

Holanďania sa zaplietli do boja o čipy medzi USA a Čínou

Amsterdam 7. januára 2023 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Holandsko je pod tlakom USA, aby zablokovalo svojho technologického šampióna pri predaji strojov na výrobu čipov do Číny, informuje POLITICO

čipy, procesor, CPU
Ilustračné foto

Zatváranie skrutiek vlastnému technologickému šampiónovi nie je niečo, čo by si každá vláda vychutnávala.

Reklama

Holandsko, ktoré čelí tlaku USA na obmedzenie predaja vyspelých čipových technológií do Číny, zvažuje, či zakáže spoločnosti ASML vývoz niektorých zariadení potrebných na výrobu polovodičov. ASML je kľúčovým prvkom pre globálnu výrobu čipov a zákaz by podporil úsilie USA zabrániť Číne v prístupe k špičkovým čipom pre umelú inteligenciu, superpočítače a vývoj zbraní.

Pre Holandsko toto rozhodnutie stavia jeho vlastnú národnú bezpečnosť proti záväzku voľného obchodu a rastu vlastného hospodárstva. Čína tvorí 15 % celkových príjmov spoločnosti ASML a ASML je podľa trhovej kapitalizácie najväčšou technologickou spoločnosťou v Holandsku a Európe.

Reklama

USA tlačia na európskych úradníkov, odkedy začiatkom októbra pristúpili k vlastným obmedzeniam vývozu, čo vyvolalo intenzívnu diskusiu medzi holandskou vládou, európskymi úradníkmi a vedením spoločnosti ASML. Otázky, na ktoré sa snažia odpovedať, sa sústreďujú na to, aký druh čipovej technológie je pokročilý a strategicky dôležitý a aký druh účasti by mal mať zvyšok Európskej únie na rozhodnutí, ktoré sa musí opierať o holandské národné bezpečnostné záujmy.

Európa aj USA sa zároveň snažia presídliť výrobu čipov po tom, ako pandemické šoky v dodávkach odhalili riziká spoliehania sa na ázijských výrobcov.

Pri posudzovaní, či ustúpiť požiadavkám USA, musia Holanďania zistiť, “čo je národná bezpečnosť a čo je len ekonomický boj,” povedal Bart Groothuis, holandský poslanec Európskeho parlamentu, ktorý sa v Európskom parlamente zaoberá politikou v oblasti čipov.

 

Body úniku

Pre spoločnosť ASML je Čína už zakázaná pre predaj jej najpokročilejších strojov, ktoré využívajú extrémne ultrafialové svetlo a ktoré dokážu vyrábať veľké objemy najmodernejších mikročipov (EUV-stroje). Žiadosť o vývoznú licenciu na tieto stroje holandská vláda od roku 2019 pozastavila, údajne pod tlakom USA. Spočiatku sa týkala len jedného stroja, ale postupom času zablokovala spoločnosti ASML vstup na rastúci trh. Spoločnosť ASML stále predáva čínskym zákazníkom menej pokročilé stroje, ktoré využívajú hlboké ultrafialové svetlo (DUV-stroje).

Reklama

 

Poštár vždy zazvoní dvakrát

Začiatkom októbra USA vydali novú sériu vývozných obmedzení zameraných na schopnosť Číny vyrábať pokročilé polovodiče a superpočítače – s tvrdením, že Čína ich používa na vývoj zbraní a sledovanie. Časť pravidiel bránila spoločnostiam so sídlom v USA dodávať do Číny určité výrobné zariadenia na výrobu vyspelých polovodičov.

Opäť sa tak dostala do centra pozornosti spoločnosť ASML – a niektorí japonskí konkurenti – a americkí vládni predstavitelia zasadli k rokovaciemu stolu s holandskými a japonskými partnermi. Približne 90 % celosvetových dodávok zariadení na výrobu polovodičov pochádza od spoločností so sídlom v USA, Japonsku a Holandsku a akýkoľvek zákaz vývozu z týchto krajín by zmaril pokusy Číny zabezpečiť si moderné polovodiče.

“Práve teraz by sa zariadenie ASML mohlo použiť, aspoň pre Čínu, na zvýšenie jej domácich kapacít na výrobu polovodičov s dosť pokročilými schopnosťami, ktoré sa potom použijú v programoch vývoja zbraní a sledovacích kapacít,” povedal Martijn Rasser, vedúci pracovník washingtonského think tanku Center for New American Security.

Rasser vyzval Holandsko, aby sa prispôsobilo prísnym kontrolám zo strany USA. Je presvedčený, že americko-holandská dohoda je na spadnutie buď v najbližších dvoch týždňoch, alebo aspoň tento mesiac.

Reklama

Holandskí ministri boli spočiatku opatrnejší a zdôrazňovali, že nebudú len kopírovať vývozné obmedzenia USA. V rozhovore pre POLITICO koncom novembra holandská ministerka obchodu Liesje Schreinemacherová uviedla, že zdieľa bezpečnostné obavy USA, ale že Holandsko “sa bude pozerať aj na naše vlastné hospodárske a geopolitické záujmy”. Napriek tomu samostatne uviedla, že čipy sú odvetvím, ktoré si môže vyžadovať kritické posúdenie.

 

Sprísnenie

V posledných týždňoch sa zdá, že nálada v Holandsku je voči Číne čoraz skeptickejšia, k čomu prispeli správy o nelegálnych policajných staniciach v Európe a reakcia Pekingu na protesty proti prísnym opatreniam COVID.

Jeden z diplomatov EÚ v decembri uviedol, že krajina sa “uberá smerom k ešte väčšej tvrdosti voči Číne”.

Svet sa o tom dozvedel začiatkom januára, keď holandský minister hospodárstva Micky Adriaansens uviedol, že prevzatie polovodičového startupu Nexperia so sídlom v Delfte čínskym vlastníkom by mohlo byť preskúmané z hľadiska národnej bezpečnosti, čo by slúžilo ako testovací prípad nových právomocí na blokovanie zahraničných akvizícií citlivých technológií.

Holanďania však starostlivo zvažujú, ako ďaleko sú ochotní zájsť. Nie je úplne stotožnené s názorom USA na to, čo predstavuje vyspelú a strategicky dôležitú technológiu.

Groothuis povedal, že hoci súhlasí s “hlavnou časťou” amerických sankcií, upozorňuje holandskú vládu, aby sa dôkladne pozrela na to, “čo je národná bezpečnosť a čo je len hospodársky boj”.

“Naozaj sa na to musíte pozrieť bližšie. Existujú [určité] čipové stroje, staré DUV-strojePodľa mňa nemá zmysel, aby sa to všetko krylo,” povedal.

Diplomat EÚ uviedol, že existuje málo argumentov o blokovaní predaja “vecí novej generácie, strojov, ktoré im umožňujú skok vpred”, ale nemal by byť nevyhnutne problém s predajom “stroja, ktorý vyrába čipy používané len vo vašom vysávači”.

Holandské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo akékoľvek komentáre k rokovaniam s USA, zatiaľ čo ASML zdôraznila, že “zatiaľ nebolo prijaté žiadne rozhodnutie”.

Reklama

 

Geopolitika

Generálny riaditeľ ASML Peter Wennink tvrdil, že spoločnosť už splnila svoju úlohu tým, že nepredávala stroje EUV, a tiež spochybnil účinnosť amerického zásahu proti čipom, ktoré by sa mohli použiť v moderných zbraniach. “Čipy, ktoré sa používajú v zbrojárskom priemysle, sú staré 10 až 15 rokov. Táto technológia je v Číne už dávno k dispozícii. Tento vlak už odišiel zo stanice,” povedal v decembri pre holandské noviny.

Povedal, že globálny hodnotový reťazec polovodičov je príliš prepletený na to, aby sa Čína vyčlenila, a v septembri sa spolu s ďalšími vedúcimi predstaviteľmi odvetvia zaviazal, že globálny obchod s čipmi zostane otvorený pre výrobcov z celej Ázie.

Geopolitika komplikuje otázku, či by Holandsko malo byť skutočne jediným arbitrom pri udeľovaní vývozných licencií pre ASML. Hoci kontrola vývozu je v kompetencii jednotlivých štátov, niektorí tvrdia, že akékoľvek holandské rozhodnutie by mohlo mať rozsiahly vplyv na priemyselné odvetvia v celej Európe.

Európa stále zápasí s tým, aký vzťah chce mať jej polovodičový ekosystém s Čínou. Nemecko a Spojené kráľovstvo v posledných mesiacoch zablokovali prevzatie spoločností vyrábajúcich čipy alebo jednotlivých tovární spoločnosťami vlastnenými Čínou. Región sa tiež pomaly snaží zvýšiť svoju vlastnú výrobu čipov.

Reklama

“Holanďania tvrdia, že je to ich rozhodnutie. Z technického hľadiska majú pravdu, ale bude to mať politické a hospodárske dôsledky,” povedal ďalší diplomat EÚ. “Z ekonomického hľadiska to bude mať vplyv napríklad na Zeiss v Nemecku alebo Imec v Belgicku.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskyj v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

14:44

Čínska kontajnerová loď zostáva naďalej predmetom vyšetrovania v súvislosti s poškodením plynovodu v Baltskom mori medzi Fínskom a Estónskom v minulom roku. Potvrdili to tento týždeň fínske úrady.

14:06

Krajne pravicový poslanec fínskeho parlamentu je podozrivý zo streľby pred nočným klubom v hlavnom meste Helsinki.

Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali