Hokej-MS20: Kanada – SR 5:0, Černák: “So šiestimi strelami sa nevíťazí”. Fíni opäť prehrali, Dánom stačilo 10 striel

Hokej-MS20: Kanada – SR 5:0, Černák: “So šiestimi strelami sa nevíťazí”. Fíni opäť prehrali, Dánom stačilo 10 striel

Toronto 28. decembra (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Roni Rekomaa/Lehtikuva via AP)

 

Slovenskí hokejisti vstúpili do juniorských MS debaklom 0:5 s Kanadou

Slovenský brankár Adam Húska
Slovenský brankár Adam Húska

V prvej tretine ešte udržali s domácim topfavoritom bezgólový krok, no po taktických chybách a narušení kompaktného prejavu inkasovali v druhom dejstve štyrikrát a pripravili sa o priaznivejší výsledok. Smerom dopredu toho Slováci veľa neukázali, keď na súperovu bránku vyslali len šesť striel.

Reklama

Zverencov trénera Ernesta Bokroša čaká už v noci na štvrtok konfrontácia s ďalším zámorským výberom, proti USA nastúpia o 1.30 SEČ. Po dni voľna nasleduje v sobotu kľúčový zápas s Lotyšskom (1.30) a na záver B-skupiny 1. januára o 2.00 strenutie s Ruskom.

MS hráčov do 20 rokov, B-skupina:
Kanada – Slovensko 5:0 (0:0, 4:0, 1:0)
Góly: 26. Lauzon (Gauthier, Jost), 31. Raddysh (Dubois, Chabot), 33. Cirelli (Lauzon, Speers), 37. Barzal (Strome), 43. McLeod (Cirelli, Dube). Rozhodovali: Hribik (ČR), Sheva – Davis (obaja USA), Haurum (Dán.), vylúčení: 2:4, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 12.694 divákov
zostavy:
Kanada: Ingram – Chabot, Myers, Bean, Juulsen, Fabbro, Lauzon, Clague – Dubois, Strome, Stephens – Joseph, Barzal, Raddysh – Gauthier, Jost, Roy – McLeod, Speers, Cirelli – Dube
Slovensko: Húska – Fehérváry, Černák, Michal Roman, Hatala, Bodák, Grman, Košecký, Hain – Hecl, Sádecký, Pataky – Andrisík, Oško, Struška – Bondra, Ružička, Lešťan – Studenič, Miloš Roman, Sloboda

Reklama

Prvá tretina úvodného slovenského duelu priniesla očakávaný priebeh. Tlak Kanady bol síce enormný, no málo efektívny, čo podčiarkol favorit niekoľkými pokusmi z menej perspektívnych streleckých pozícií. Slovenskí mladíci si vo väčšine prípadov dobre rozobrali útočiacich hráčov súpera, vládali s nimi korčuľovať, navyše v dostatočnej miere vykryli priestor pred vlastným brankárom. Húska si pripísal niekoľko ťažších zákrokov po strelách Stephensa, Gauthiera či Barzala, ale v spolupráci s brániacimi spoluhráčmi udržal “javorové listy” na dištanc. Najsvetlejší moment nevýraznej slovenskej ofenzívy prišiel tesne po nevyužitej presilovke, keď Ružička zaviezol puk do pásma a nabil na os Slobodovi, no ten z dobrého uhla nenamieril presne.

Prvé a rozhodujúce narušenie slovenského herného konceptu prišlo v 26. minúte po strate puku a prepadnutí v útočnom pásme. Gauthier našiel v protiútoku spätnou prihrávkou Lauzona a ten príklepom z prvej prestrelil Húsku. Zbytočná taktická chyba otupila kompaktný výkon Bokrošových zverencov, ktorí v ďalšom priebehu tretiny inkasovali ešte trikrát. Na 2:0 zvýšil v presilovke Raddysh, následne po šťastne vyhratom buly tečoval puk za Húsku Cirelli. Slovákov v druhom dejstve zradila aj disciplína, na trestnú lavicu zasadli trikrát a v oslabení napokon inkasovali aj štvrtý gól – obrovský presilovkový tlak ukončil tvrdou strelou Barzal.

V úvode záverečného dejstva pomohla Húskovi žŕdka, no v 43. minúte už nestačil na kanadskú kombináciu ani on, ani padajúci brániaci hráči. Z Cirelliho skvelých manévrov s pukom vyťažil piaty gól McLeod. Duel následne nabral exhibičný charakter zo strany Kanady, ktorá neustále vysoko forčekovala, hrala sa s pukom v útočnom pásme a snažila sa pridať ďalšie góly. Húska si napokon vylepšil štatistiky o niekoľko ďalších zákrokov a percento úspešnosti posunul nad hranicu 88 percent.

hlas po zápase:
Ernest Bokroš, tréner SR /zdroj: TASR/: “Do stretnutia sme vstúpili dobre pripravení. Prejavilo sa to najmä na začiatku, pretože dlho sme sa pripravovali na hru Kanaďanov. Ničím nás neprekvapili, žiaľ, s dnešnou našou defenzívou sme skóre nemohli dlho udržať. Smerom dopredu sme sa nevedeli presadiť. Fungovali nám len dva útoky a šesť striel z našej strany je veľmi málo na takýto zápas. Výsledok ovplyvnili aj inkasované góly v oslabení či dve chyby, ktoré sme navyše k tomu urobili. Jedna bola strata puku, druhá zbytočné vyrazenie od obrancu. Z takýchto zápasov si musíme vziať predovšetkým pozitíva, chlapci urobili maximum, čo mohli. Žiaľ, slabá ofenzíva je naša stará bolesť.”

ďalšie hlasy /zdroje: worldjunior2017.com, TSN/
Erik Černák, kapitán SR: “Bol to náš prvý zápas na turnaji a odohrali sme ho proti najlepšiemu tímu. Bolo to skutočne veľmi ťažké. Kanada do nás celý čas búšila, bolo to pre nás vyčerpávajúce. Máme veľadobre stavaných chlapcov, aj preto musíme hrať v obrannom pásme tvrdšie. Musíme sa zlepšiť, byť silnejší na puku. So šiestimi strelami na bránku nemôžeme pomýšľať na víťazstvo rovnako ako s piatimi inkasovanými gólmi.”

Reklama

Adam Húska, brankár SR: “Na ľade som sa cítil dobre, ale Kanada je silný súper. Je skutočne náročné kryť každý puk z ich hokejok.”
Michael McLeod, autor piateho gólu Kanady: “Každý vie, akú zodpovednosť má náš tím. Dnes sme zložili dole chlapcov, ktorí si z času na čas vytvorili šancu na skórovanie. Tento turnaj je o víťazení a každý z nás vie, čo je v hre.”
Tabuľka B-skupiny po 2. hracom dni:
1. Kanada      2  2  0  0  0  10:3  6
2. Rusko       2  1  0  0  1  12:6  3
3. USA         1  1  0  0  0   6:1  3
4. SLOVENSKO   1  0  0  0  1   0:5  0

5. Lotyšsko    2  0  0  0  2   2:15 0

 

Bokroš: “Niektorí sa národného dresu zľakli”, proti USA s Tomekom

Viac ako debakel 0:5 mrzel trénera Ernesta Bokroša chabý ofenzívy prejav, ktorého výsledkom bolo len šesť striel na bránku súpera. Naopak, potešil ho výkon brankára Adama Húsku, avizoval však, že v nasledujúcom dueli s USA dostane šancu Matej Tomek.

Reklama

Z taktického hľadiska zvládli slovenskí juniori len prvú tretinu. Vo väčšine prípadov si úspešne rozobrali útočiacich hráčov súpera, dostatočne vykryli priestor pred Húskom a až na niekoľko nebezpečných striel nepustili favorita do gólových kombinácií. Zlom nastal v 26. minúte, keď po zbytočnom prepadnutí vpredu odštartoval gólovú lavínu domácich Jeremy Lauzon. “Do stretnutia sme vstúpili dobre pripravení. Kanaďania nás ničím nás neprekvapili, žiaľ, dnes sme hrali len s defenzívou, a preto sme nemohli priaznivé skóre dlho udržať. Smerom dopredu sme sa nevedeli presadiť. Fungovali nám len dva útoky a šesť striel z našej strany je veľmi málo. Výsledok ovplyvnili aj inkasované góly v oslabení či dve chyby, ktoré sme navyše k tomu urobili. Z takýchto zápasov si musíme vziať predovšetkým pozitíva, chlapci urobili maximum. Žiaľ, slabá ofenzíva je naša stará bolesť,” konštatoval pre TASR Bokroš.

Po prelomení kompaktného prejavu sa Slovákom zrútil celý systém. Chybili aj v obrane, no horšie bolo, že smerom dopredu boli absolútne bezzubí. Za štyridsať minút vyslali na kanadskú bránku len tri strely, v záverečnej časti pridali rovnaký počet. So šiestimi platnými pokusmi vyrovnali negatívny rekord juniorských svetových šampionátov. “Sklamanie. Myslím si, že je to veľmi zle číslo bez ohľadu na to či sme hrali s Kanadou alebo nie. Musíme sa vedieť viac presadiť, tlačiť sa do bránky, strieľať. Niektorí hráči sa národného dresu zľakli viac, než by sa mali,” zdôraznil Bokroš.

Šéftréner dvadsiatky sa spoločne s realizačným tímom zhodol na tom, že jedným z mála pozitív duelu s Kanadou bol výkon Adama Húsku. Devätnásťročný brankár, ktorý sa predstavil aj na uplynulom šampionáte, kryl 39 striel a mal vyše 88-percentnú úspešnosť zásahov. “Som s ním spokojný, urobil maximum. Až na jedného obrancu pracovala slušne aj obrana vzhľadom na to, pod akým tlakom sme boli. Najviac som sklamaný z ofenzívy. Útok sa nedokáže presadiť podľa našich predstáv a začína to už na buly.” Napriek výbornému výkonu nemá Húska ešte istý post jednotky. “Proti Američanom máme v pláne postaviť Maťa Tomeka a po dvojzápase sa rozhodneme, kto by smeroval ako jednotka na druhú časť duelov. Poradím sa s trénerom brankárov aj realizačným tímom,” ozrejmil Bokroš pre TASR.

Už v noci na štvrtok čaká jeho zverencov ďalší zámorský výber. Keďže pôjde o podobný herný štýl ako v prípade Kanady, Bokroš vie, čo môže od Američanov očakávať. Zo vstupného debaklu 0:5 plánuje hráčom za krátky čas vštepiť do hláv len pozitíva. “Chlapcov musíme povzbudiť, myslieť pozitívne. Boli tam aj chyby, aj dobré veci a od tých sa musíme odraziť. Samozrejme, na chyby je potrebné poukázať. Isté je, že sa pokúsime byť lepší ako s Kanadou,” avizoval hlavný kormidelník.

Duel s USA je na programe už o 1.30 SEČ, teda približne 21 hodín po konci stretnutia s Kanadou. Vedenie reprezentácie hráčov na program dlhodobo pripravovalo. “Chlapcom stále vysvetľujeme, že toto je turnajový spôsob. Robíme všetko preto, aby sme sa tomu čo najviac prispôsobili. Hneď po zápase sme ich vzali na hotel, aby mohli ísť do postelí a dobre zregenerovali. Ráno si uplynulý duel krátko zhrnieme a pozrieme sa dopredu, pretože nás čaká obdobný súper ako Kanada,” dodal Bokroš.

 

Fíni opäť prehrali, Dánom stačilo na senzáciu 10 striel

Fínski hokejisti nezvládli ani druhé vystúpenie na juniorských MS v Kanade, keď po prekvapivej prehre 1:2 s Českom senzačne podľahli aj Dánsku 2:3. V 36. minúte stretnutia prehrávali už 0:3, a hoci sa v tretej tretine postarali o zníženie Urho Vaakanainen s Kasperom Björkqvistom, na vyrovnanie už obhajcovia titulu nedosiahli. Dánov pritom prestrieľali v pomere 36:10. Po dvoch zápasoch tak patrí Suomi v A-skupine posledná piata priečka s nulovým bodovým ziskom.

Pre Dánov to bolo len tretie víťazstvo v elitnej kategórii svetových juniorských šampionátov, prvé nad súperom zvučného mena. Dosiaľ zdolali dvakrát len švajčiarskych rovesníkov – 30. decembra 2014 triumfovali 4:3 pp a sn a vlani 27. decembra 2:1. Hrdinom utorňajšieho večera v Montreale sa stal brankár Kasper Krog, ktorý zaznamenal 34 úspešných zákrokov.

V “béčku” potvrdili Rusi úlohu veľkého favorita a nováčika elitnej kategórie z Lotyšska rozstrieľali 9:1. Hetrikom sa blysol Kirill Kaprizov, ktorý k trojgólovému zápisu pridal aj dve asistencie.

Reklama

A-skupina
Dánsko – Fínsko 3:2 (2:0, 1:0, 0:2)
Góly: 6. Boysen, 18. Madsen, 36. Blichfeld – 45. Vaakanainen, 56. Björkqvist

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali