Hlina zverejnil teóriu, prečo prišiel Matovič s nápadom na niekoľkotýždňový “black-out” krajiny

Hlina zverejnil teóriu, prečo prišiel Matovič s nápadom na niekoľkotýždňový “black-out” krajiny

Bratislava 2. apríla 2020 (HSP/Foto:Facebook)

 

Alojz Hlina z KDH sa v komentári na sociálnej sieti zameral na to, ako súčasnú krízu s koronavírusom zvláda premiér Igor Matovič a ako ju zvládal bývalý šéf vládneho kabinetu Peter Pellegrini. Hlina upozorňuje, že hrdinom ľudí je zatiaľ len Pellegrini a že masívnejšie testovanie, ktoré sľuboval Matovič, tu zatiaľ nemáme

Na snímke Alojz Hlina a Igor Matovič

Podľa Hlinu predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič potrebuje priniesť “niečo epickejšie” ako Pellegrini. “Ak neprinesie niečo epické, bude to P. Pellegrini, ktorý dosiahne silnejší zápis v mozgu nášho občana, že to bol on, kto v začiatkoch epidémie promptne skoro všetko pozatváral a pomohlo to tomu, že Slovensko doposiaľ vcelku dobre zvláda koronavírus.”

Reklama

V očiach ľudí je podľa slov Hlinu “tým bájnym hrdinom” práve Peter Pellegrini. “A nie Matovič.”

“Igor Matovič ostáva servismenom v bitke, v ktorej do útoku zavelil Pellegríni. A to presvietenie Igor Matovič neznesie. Nemôžete mu zobrať show. Strhnúť svetlá na seba malo zintenzívnenie a vyšší počet testovania. Zatiaľ k nemu neprišlo. Aj keby prišlo, stále by to však emočne bolo málo.”

Reklama

Hlina tvrdí, že práve kvôli tomu prišiel líder OĽaNO Matovič s nápadom na niekoľkotýždňový “black-out” krajiny. “Marketing vždy a všade. Koaliční partneri sa musia naučiť aj jednu vec týkajúcu sa spolupráce s Igorom Matovičom. Najväčším problémom akéhokoľvek nápadu bude to, že ho nevymyslel alebo neoznámil Igor Matovič.”

“Poslanec Viskupič, ktorý si dovolil zverejniť opatrenia na pomoc ekonomike už o tom niečo vie. Prvá pomoc, ktorá naveľa predsa len nejaká prišla, mala v niečom lepšiu grafiku ako obsah. A tej grafiky sme si užili dosť. Bola v každom štúdiu. Mala možno aj zamaskovať opatrenie, ktoré má s prvou pomocou len málo čo spoločné.”

Hlina dodáva jeden príklad: “Predstavte si, že niekoho zachraňujete, dávate mu prvú pomoc, aby vôbec prežil a k pacientovi do operačky príde aj plastický chirurg a začne mu pichať do pier botox.”

Ako je tomu už zvykom, Hlina si neodpustil kritiku do radov strany Sme rodina, najmä na adresu lídra Borisa Kollára. “Boris Kollár dostal tiež rýchlokurz. Utŕžil tatranku ako malý chlapec, aby pochopil, že slnko je len jedno. Tak, ako ho pokoril Matovič, tak ho nepokorili ani mafiáni, ktorí ho posielali štartovať auto.”

“Spravil chybu, že si dovolil ohlásiť zníženie platov. Nemal to robiť. O pár dní už poslušne stál na tlačovke, na ktorej sa robil marketing z Úradu vlády. Zakladá sa fond, kde môžu politici prispievať. Nuž uvidíme. Marketing vždy a všade a navyše k tomu niečo desivé. Ale to postupne zistíme neskôr. Teraz je dôležité, aby sme tu zostali niektorí pri rozume, keď sme sa už vydali na tú ‘parádnu jazdu’ a skúsili aspoň korigovať úlety,” dodal na záver Hlina.

Reklama

 

Blackout

Blackout, alebo tiež vypnutie slovenskej ekonomiky, by prinieslo vážne ekonomické straty, s ktorými by sa hospodárstvo vyrovnávalo ešte niekoľko rokov. Navyše nie je jasné, či by sa podarilo šírenie ochorenia COVID-19 úplne zastaviť. Zhodli sa na tom analytici oslovení TASR. Lepším riešením by podľa nich bolo zachovať všetky výroby, ktoré majú reálny odbyt a kde nehrozí vysoké riziko šírenia pandémie.

„Vystríham pred ním (blackoutom), keďže by išlo o vraždu slovenskej ekonomiky, s následkami ktorej by sme sa museli vyrovnávať zrejme niekoľko rokov. Liečba by bola horšia ako samotná choroba a nie je isté, či by sa ju podarilo zdolať,“ zdôraznil analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

V prípade blackoutu by podľa neho nastali enormné ekonomické straty v podobe permanentnej alebo ťažko obnoviteľnej straty produkčných kapacít. Slovensku by hrozila strata zahraničných trhov, ktoré sú pre našu exportne orientovanú ekonomiku životne dôležité.

Reklama

Ekonóm Slovenskej akadémie vied (SAV) Vladimír Baláž upozornil, že už v súčasnosti niektoré kľúčové firmy na Slovensku stoja, lebo nemajú dostatok objednávok. „Na druhej strane sú tu firmy, ktoré majú odbyt, a tie by som rozhodne nevypínal, pokiaľ by sa situácia nevyvinula ako v Španielsku alebo v Taliansku,“ myslí si Baláž.

Slovensko podľa neho schvaľuje veľmi nákladné opatrenia, ale nemá dostatok prostriedkov. „Nemáme takú centrálnu banku, ktorá tlačí peniaze. Toto môžu robiť USA, ale naša centrálna banka nemá túto právomoc. Musíme byť radi za všetky tie príjmy, ktoré nám firmy a občania pošlú,“ povedal Baláž (viac v článku).

Jaroslav Zajac

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali