Gruzínsko: Prozápadný prezident alebo proruský miliardár?

Gruzínsko: Prozápadný prezident alebo proruský miliardár?

Tbilisi 1. októbra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Udrží sa prozápadný Saakašvili?

Parlamentné voľby, ktoré sa dnes konajú v Gruzínsku, rozhodnú o osude krajiny, vyhlásil dnes prezident Michail Saakašvili po tom, ako vhodil do urny svoj hlasovací lístok.

Reklama
Gruzínsky prezident Michail Saakašvili

Vo voľbách stoja proti sebe dve dominujúce strany: Zjednotené národné hnutie prezidenta Saakašviliho, hrdinu tzv. ružovej revolúcie z roku 2003, ktoré ovláda parlament, a koalícia Gruzínsky sen opozičného lídra a miliardára Bidzinu Ivanišviliho, do ktorého mnoho ľudí vkladá nádej na viac demokracie a prosperity.

Saakašvili vládne v krajine od roku 2003, keď uchopil moc v Rúžovej revolucii, podporovanej zo západu, podobne ako Oranžová revolúcia na Ukrajine a ďalšie farebné revolúcie v postsovietských krajinách. Potrebujúc preukázať svoju loajalitu k USA nechal svoju krajinu zneužiť na útok proti Rusku. Zdrvujúci zásah ruských ozbrojených síl, ktorý rozdrvil gruzínske sily za dva dni, otestoval jednak ochotu USA zastať sa svojho spojenca, ktorý sa dožadoval vojenksej pomoci, jednak ochotu Ruska vstúpiť za svoje záujmy do otvoreného vojenského konfliktu. Gruzínsko vtedy prišlo o značnú časť územia, keď Osetsko a Abcházko zostalo v správe Ruska a neskôr k nemu budú tieto územia takmer iste pričlenené. Saakašvili a jeho politika už len z tohto dôvodu zlihali.

Reklama

Prívrženci vládnucej strany i opozície sa navzájom obviňujú zo zámeru falšovať výsledky hlasovania.

 

Voľby možno ovplyvní aj škandál so znásilňovaním väzňov

Krátko pred parlamentnými voľbami v Gruzínsku vypukol škandál, keď dve miestne televízie odvysielali nahrávky zachytávajúce, ako väzenskí dozorcovia bijú a ponižujú, no tiež znásilňujú väzňov. Obe televízie sú proti Saakašvilimu a jednu vlastní Ivanišvili.

Opozícia tvrdí, že zneužívanie väzňov svedčí o skorumpovanosti Saakašviliho režimu. Úradujúci prezident sa však bráni, že jeho administratíva v žiadnom prípade podobné konanie nepodporuje. Avizoval dôsledné prešetrenie celej kauzy a potrestanie všetkých úradníkov, ktorí sú do prípadu zapletení.

Reklama

 

Gruzínsky prezident Michail Saakašvili (vľavo) s rodinou počas hlasovania v gruzínskych parlamentných voľbách vo volebnej miestnosti v Tbilisi

Voľby prebiehajú dnes

Parlamentné voľby sa začali dnes o 06.00 h SELČ. Hlasovanie, v ktorom voliči rozhodnú o novom obsadení 150-členného zákonodarného zboru na najbližšie štyri roky, má osobitný význam, pretože na budúci rok po prezidentských voľbách sa v krajine zmení sociálno-politický systém, v ktorom parlament a vláda, najmä premiér, dostanú výrazne väčšie právomoci.

Parlamentné voľby sa dnes o 06.00 h SELČ začali v Gruzínsku. Hlasovanie, v ktorom voliči rozhodnú o novom obsadení 150-členného zákonodarného zboru na najbližšie štyri roky, má osobitný význam, pretože na budúci rok po prezidentských voľbách sa v krajine zmení sociálno-politický systém, v ktorom parlament a vláda, najmä premiér, dostanú výrazne väčšie právomoci.

 

Reklama

Výsledky volieb sú dôležité aj kvôli zmenám vo fungovaní najvyšších orgánov

Na základe novelizovanej ústavy prejde po uvedení nového prezidenta do úradu faktická moc v Gruzínsku do rúk parlamentu a vlády. Tá sa stane vrcholným orgánom výkonnej moci. Prezident okrem iného už nebude môcť prijímať legislatívne iniciatívy, zvolať mimoriadne zasadnutie parlamentu či pozastaviť alebo zrušiť právne akty vlády, napísala agentúra RIA Novosti.

Zo 150 poslancov je 77 volených podľa pomerného systému, založeného na straníckych kandidátkach, zvyšných 73 sa volí v jednomandátových obvodoch. Okolo 3,6 milióna voličov má na výber z 2805 kandidátov.

 

Ivanišviliho majetok zodpovedá takmer polovici HDP Gruzínska

Ivanišvili, podnikateľ kedysi žijúci v ústraní, ktorého majetok 6,4 miliardy dolárov zodpovedá takmer polovici gruzínskeho hrubého domáceho produktu, založil svoje opozičné hnutie len vlani. Augustový prieskum ukázal, že Ivanišviliho koalícia, zložená zo šiestich strán, výrazne zaostáva za Saakašviliho hnutím, ktoré malo náskok 37 oproti 12 percentám. Až 43 percent voličov však bolo nerozhodnutých a analytici sa domnievajú, že podpora opozície vzrástla po hromadných protestoch proti týraniu väzňov.

Podľa vlády video zinscenovali a nakrútili dozorcovia podplatení “politicky motivovanými osobami” a Saakašvili ho označil za “ruskú špinu” financovanú “ruskými peniazmi”.

 

Saakašvili vidí za Ivanišvilim ruské peniaze

Saakašvili (44) sa stal obľúbencom Západu, keď nastúpil k moci po nekrvavej revolúcii, ktorá zvrhla vládu posledného sovietskeho ministra zahraničných vecí Eduarda Ševardnadzeho. Jeho oponenti ho však obviňujú z monopolizácie moci a kritizujú za zatiahnutie Gruzínska do katastrofálnej päťdňovej vojny s Ruskom v roku 2008. Jeho prísľub priviesť krajinu do NATO ostáva nesplnený a narušil vzťahy s Moskvou.

Reklama

Saakašvili na budúci rok nebude môcť kandidovať na prezidenta. V prípade víťazstva svojho hnutia v dnešných parlamentných voľbách by sa však podľa ruského modelu mohol stať predsedom vlády, ktorému nová ústava dá rozsiahle právomoci.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali