Gröhling: Školy sa plošne zatvárať nebudú, test nebude potrebný

Gröhling: Školy sa plošne zatvárať nebudú, test nebude potrebný

Bratislava 17. augusta 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

V novom školskom roku sa školy nebudú zatvárať plošne. V prípade pozitivity sa zavrú iba individuálne triedy a postupovať sa bude podľa vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Test na nový koronavírus sa nebude vyžadovať. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii

Branislav Gröhling
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Branislav Gröhling (SaS)

„Chceme, aby sa žiaci prioritne vzdelávali prezenčne,“ uviedol minister. Poukázal na to, že v COVID automate sú školy otvorené v každej farbe okresu. Na školách sa nebudú vyžadovať ani negatívne testy. Ako podotkol Gröhling, vzhľadom na rýchle šírenie delta variantu strácajú výpovednú hodnotu.

Reklama

V prípade pozitivity sa zatvoria len individuálne triedy, ktoré prejdú na dištančné vzdelávanie. Rodičom vtedy tiež vzniká nárok na tzv. OČR, teda ošetrovné. Rezort nezavádza nové opatrenia, ale riadiť sa bude vyhláškou ÚVZ SR, podľa ktorej idú do karantény tí, ktorí boli s pozitívnou osobou v kontakte dva dni pred testovaním.

Školy sa budú riadiť školským semaforom, ktorý poznajú z minulosti. Rezort odporúča minimalizovať miešanie tried, realizovať ranný filter či zabezpečiť pravidelnú dezinfekciu priestorov škôl.

Reklama

Pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy, ktoré trvá tri a viac po sebe nasledujúcich dní rodič predloží škole „písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka.

Ministerstvo školstva poskytne školám financie na zvýšené náklady spojené so zabezpečením bezpečnej prevádzky škôl počas pandémie. Materské školy a špeciálne materské školy dostanú päť eur na každého zamestnanca a 150 eur na školu. Ostatné školy dostanú päťeurový príspevok na každého zamestnanca aj žiaka. Ako upozornil minister, školy nemusia o financie žiadať, dostanú ich automaticky. Využiť ich môžu na zabezpečenie dezinfekcie, ochranných pomôcok či na iné náklady spojené s vytvorením bezpečného prostredia na školách.

Záujemcom o dobrovoľné testovanie zo základných a špeciálnych základných škôl rezort jednorazovo poskytne PCR kloktacie testy. Deti otestujú na začiatku školského roka. Okrem toho žiakom základných, stredných a špeciálnych škôl, ktorých rodičia prejavia záujem, budú poskytnuté prostredníctvom štátnych hmotných rezerv antigénové testy na dobrovoľné samotestovanie doma.

V prípade pozitivity sa zatvoria len individuálne triedy, ktoré prejdú na dištančné vzdelávanie. Rodičom vtedy tiež vzniká nárok na tzv. OČR, teda ošetrovné. Rezort nezavádza nové opatrenia, ale riadiť sa bude vyhláškou ÚVZ SR, podľa ktorej idú do karantény tí, ktorí boli s pozitívnou osobou v kontakte dva dni pred testovaním.

Rodičia môžu aj v tom školskom roku ospravedlniť žiaka na maximálne päť po sebe idúcich vyučovacích dní. Nárok na OČR vtedy rodičom nevzniká. Ako upozornil minister, ak to bude rodič alebo plnoletý žiak zneužívať, žiakovi môže hroziť komisionálne preskúšanie a škola môže na túto skutočnosť upozorniť úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Reklama

Na webe ministerstva školstva nájdu školy všetky potrebné dokumenty – aktualizovaný školský semafor, najčastejšie otázky aj dokument súvisiaci s právnymi otázkami na školy. S cieľom monitorovať stav na školách budú riaditelia povinní poskytovať aktuálne informácie o vývoji epidemiologickej situácie v škole.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Ceny ropy sa v pondelok podvečer takmer nezmenili. Vývoj na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy zo širšieho konfliktu na Blízkom východe. A na strane druhej správy z USA, kde zásoby komodity minulý týždeň výrazne vzrástli a signály o neskoršom znížení úrokových sadzieb americkej centrálnej banky Fed, ako sa pôvodne čakalo.

Včera 20:14

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky rast. Nemali by sa zapájať do dotačných pretekov, ktoré vytvárajú hru s nulovým súčtom. Uviedla to v pondelok prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová v prejave na americkej univerzite Yale.

Včera 20:06

Európska únia (EÚ) musí zabezpečiť, aby zákaz predaja nových automobilov so spaľovacím motorom od roku 2035 nemal privysokú cenu pre jej priemyselnú suverenitu a občanov. Upozornili na to pondelňajšie správy Európskeho dvora audítorov (EDA).

Včera 18:50

V meste Charkov na východe Ukrajiny sa v pondelok po ruskom útoku zrútila časť veľkej televíznej veže.

Včera 18:49

Na severe Arménska sa v pondelok uskutočnil protest proti plánom arménskej vlády vrátiť Azerbajdžanu štyri dediny v rámci úsilia o dosiahnutie mierovej dohody.

Včera 18:44

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začal v pondelok zriedkavú návštevu Iraku zameranú na obnovenie vzájomných vratkých vzťahov. Počas návštevy plánuje uzatvoriť viacero dohôd o ekonomickej spolupráci i bezpečnostnej spolupráci proti militantnej Strane kurdských pracujúcich (PKK).

Abdal Latíf Rašíd Recep Tayyip Erdogan
Na snímke iracký prezident Abdal Latíf Rašíd (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Včera 18:12

Slovenská republika počas volebného obdobia 2020 – 2023 prvýkrát v histórii hospodárila zodpovednejšie ako v priemere krajiny EÚ. Uviedol to v pondelok Igor Matovič v súvislosti s predbežnými oficiálnymi údajmi o hospodárení SR za rok 2023, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Podľa zverejnených údajov deficit verejných financií bol vlani na úrovni 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), pôvodne schválený rozpočet pritom počítal so schodkom 6,4 % HDP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci bežci prechádzajú cez Tower Bridge počas Londýnskeho maratónu v Londýne

Autor: TASR/AP-Aaron Chown/PA via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali