Útok na vianočných trhoch v Štrasburgu už má tri obete na životoch, Francúzsko zvyšuje stupeň teroristického ohrozenia, miestne demonštrácie sú zakázané

Útok na vianočných trhoch v Štrasburgu už má tri obete na životoch, Francúzsko zvyšuje stupeň teroristického ohrozenia, miestne demonštrácie sú zakázané

Paríž/Štrasburg 12. decembra 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-CMM via AP)

 

Francúzsko zvyšuje stupeň teroristického ohrozenia a posiela do Štrasburgu ďalšie bezpečnostné sily. V stredu skoro ráno, po útoku na tamojšom vianočnom trhu, to oznámil minister vnútra Christophe Castaner

Ľudia ležia na zemi po útoku na vianočnom trhu vo francúzskom meste Štrasburg

Polícia vo francúzskom Štrasburgu v stredu tiež oznámila, že postupne evakuuje tisíce ľudí z centra mesta, kde došlo v utorok okolo 20.00 h SEČ k vražednému streleckému útoku blízko svetoznámeho vianočného trhoviska.

Reklama

Ľudia, uviaznutí v centre, majú odchádzať smerom na sever, zachovať pokoj a prísne dodržiavať pokyny bezpečnostných síl. Polícia to napísala na Twitteri.

Polícia zároveň varovala ľudí, aby neopúšťali mestskú časť smerom na juh a vyhýbali sa južnej štvrti Neudorf, ktorá zostáva uzatvorená. Zrejme práve v nej prebieha pátranie po strelcovi, uviedla tlačová agentúra DPA.

Reklama

Mnoho ľudí, nachádzajúcich sa v centre, sa totiž v panike pri útoku skrylo v baroch či reštauráciách. Štrasburg je tiež sídlom Európskeho parlamentu a v jeho priestoroch uviazli po útoku europoslanci.

Francúzska prokuratúra začala útok v Štrasburgu vyšetrovať ako teroristický čin. Podozrivý je na úteku, ale úradom je známy – podľa nich ide o osobu so záznamom v registri trestov a podozrivú z napojenia na extrémistov a radikálov. Polícia má muža na zozname sledovaných osôb. Podľa dvoch rôznych, anonymných bezpečnostných zdrojov je strelcom údajne 29-ročný muž zo Štrasburgu menom Cherif a polícia ho chcela ešte v utorok ráno zatknúť. Nebol však v mieste svojho bydliska. Policajti našli v jeho dome výbušné materiály.

Pri útoku blízko rušného vianočného trhu, nachádzajúceho sa okolo mestskej katedrály, zahynuli v utorok večer traja ľudia a 12 ďalších utrpelo zranenia, oznámil v stredu skoro ráno minister vnútra Christophe Castaner. Podľa jeho slov útočník sa dvakrát dostal do konfrontácie s policajtmi, ale ušiel.

Traja alebo štyria zo zranených sú v kritickom stave, vyhlásil starosta mesta Roland Ries už skôr.

Podozrivý nemieril na vojakov hliadkujúcich v oblasti vianočného trhu, ale na civilistov, vyhlásil hovorca francúzskej armády plukovník Patrik Steiger.

Reklama

Stále prebieha pátranie po podozrivom útočníkovi, ktorému sa podarilo z miesta činu ujsť, avšak bezpečnostné sily hliadkujúce v oblasti ho predtým pri prestrelke zranili.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zvolal v Paríži krízové zasadnutie s ministrami a predstaviteľmi bezpečnostných síl a minister vnútra Castaner odcestoval do Štrasburgu.

Jednou zo zastrelených obetí je aj thajský turista, ktorý utrpel poranenie hlavy. Napriek snahám ľudí o oživenie sa ho nepodarilo zachrániť, povedal svedok Peter Fritz pre britskú stanicu BBC.

“Snažili sme sa zo všetkých síl ho oživiť. Robili sme kardiopulmonálnu resuscitáciu. Odtiahli sme ho do blízkej reštaurácie,” dodal Fritz, ktorého citovala aj agentúra AP.

Svedok informoval, že turista bol tridsiatnik a jeho manželka vyviazla zo streľby bez zranení, ale je v šoku.

Reklama

Fritz doplnil, že trvalo 45 minút, kým dorazila sanitka.

Utorkový útok oživil spomienky na prekazený teroristický útok z roku 2000, ktorého terčom sa malo stať práve vianočné trhovisko v Štrasburgu. Desať podozrivých islamských militantov napojených na teroristickú organizáciu al-Káida v decembri 2004 súd usvedčil a poslal do väzenia za ich úlohu na tomto sprisahaní.

 

Francúzi zvyšujú stupeň teroristickej hrozby a posilňujú kontroly na hraniciach

Francúzska vláda zvýšila stupeň teroristického ohrozenia a poslala do Štrasburgu ďalšie bezpečnostné sily. V stredu skoro ráno, po útoku na tamojšom svetoznámom vianočnom trhu, to oznámil minister vnútra Christophe Castaner.

“Vláda sa teraz rozhodla vyhlásiť stupeň ‘hroziaci teroristický útok’, pričom sa zavádzajú posilnené kontroly na hraniciach,” uviedol minister vnútra na tlačovom brífingu v Štrasburgu, ktorý je sídlom viacerých európskych inštitúcií vrátane Európskeho parlamentu a nachádza sa v blízkosti nemeckých hraníc.

Kontroly budú takisto posilnené “na všetkých vianočných trhoch, ktoré sa konajú po celom Francúzsku, aby sme zabránili napodobňovaniu útokov”, dodal Castaner.

Minister ďalej oznámil, že miestne úrady v Štrasburgu zakážu demonštrácie, aby sa bezpečnostné sily mohli sústreďovať na pátranie po mužovi podozrivom zo streleckého útoku v blízkosti vianočného trhu, ku ktorému došlo v utorok okolo 20.00 h SEČ.

Všetky školy budú podľa ministra v stredu otvorené, ale rodičia budú môcť nechať svoje deti doma, ak si to budú želať. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AFP.

Francúzska prokuratúra začala utorkový útok v Štrasburgu vyšetrovať ako teroristický čin. Podozrivý je na úteku, ale úradom je známy – podľa nich ide o osobu so záznamom v registri trestov a údajne napojenú na extrémistov a radikálov. Polícia má muža na zozname sledovaných osôb. Podľa dvoch rôznych, anonymných bezpečnostných zdrojov je strelcom údajne 29-ročný Chekatt Chérif zo Štrasburgu a polícia ho chcela ešte v utorok ráno zatknúť. Nebol však v mieste svojho bydliska. Policajti našli v jeho dome výbušné materiály.

Reklama

Pri útoku blízko rušného vianočného trhu, nachádzajúceho sa okolo mestskej katedrály, zahynuli v utorok večer traja ľudia a 12 ďalších utrpelo zranenia, z nich šesť vážne, oznámil minister vnútra na tlačovom brífingu. Podľa jeho slov útočník sa dvakrát dostal do konfrontácie s policajtmi, ale ušiel.

Prezident Emmanuel Macron vyjadril sústrasť rodinám obetí na Twitteri, po skončení krízového zasadnutia vlády v parížskom sídle ministerstva vnútra.

 

Po strelcovi zo Štrasburgu pátrajú stovky policajtov a vojakov

Niekoľko stoviek príslušníkov francúzskych bezpečnostných zložiek bolo v stredu nasadené do pátrania po páchateľovi útoku, ktorý sa odohral v utorok večer v blízkosti vianočných trhov v historickom jadre Štrasburgu. Páchateľ sa na úteku dostal do prestrelky s políciou a utrpel v nej zranenie v oblasti ramena, uviedla agentúra AP.

Reklama

Agentúra Reuters v stredu ráno s odvolaním sa na nemenovaného svedka informovala o policajnej operácii v okolí štrasburskej katedrály. O jej výsledkoch zatiaľ nie je nič známe.

Podľa spravodajského portálu RTL polícia pozná trasu, po ktorej páchateľ unikal z mesta. Posledným svedkom jeho pohybu je taxikár, ktorý ho pod hrozbou použitia násilia odviezol na okraj štvrte Neudorf ležiacej v južnej časti Štrasburgu.

Na zásah proti páchateľovi je pripravené aj elitné komando RAID. Nad mestom patrolujú policajné vrtuľníky. Posilnená je aj kontrola na francúzskych hraniciach.

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner informoval, že útok si vyžiadal najmenej troch mŕtvych a 12 zranených.

Podľa televízie BFMTV stav šiestich zranených označujú lekári za kritický.

Reklama

Agentúra DPA spresnila, že medzi obeťami útoku je aj 45-ročný thajský turista, ktorý do Štrasburgu – metropoly Alsaska – pricestoval s manželkou len v utorok ráno. Uviedla to hovorkyňa thajského ministerstva zahraničných vecí. Jeho manželka útok prežila a je v starostlivosti miestnych úradov.

Polícia páchateľa útoku na rušnej ulici v blízkosti dejiska známych vianočných trhov identifikovala a pátra po ňom. Ide o 29-ročného muža, pochádzajúceho zo Štrasburgu, na ktorého tajné služby viedli spis typu S kvôli jeho náboženskej radikalizácii.

BFMTV uviedla, že polícia mala tohto muža v utorok ráno zatknúť v prípade pokusu o vraždu a vydieranie. V jeho dome sa v utorok ráno našli granát a strelná zbraň. Ide o muža, ktorý už bol súdne trestaný, a to vo Francúzsku i v Nemecku.

Francúzska prokuratúra začala utorkový útok v Štrasburgu vyšetrovať ako teroristický čin. Vláda v súvislosti s týmto útokom zvýšila stupeň teroristického ohrozenia a poslala do Štrasburgu ďalšie bezpečnostné sily.

Od roku 2015 sa vo Francúzsku odohralo niekoľko teroristických útokov, ktoré si podľa agentúry AFP vyžiadali životy 246 ľudí a stovky zranených.

 

Zrevidovali počet obetí útoku v Štrasburgu, 2 mŕtvi a 14 zranených

Reklama

Policajná prefektúra v Štrasburgu v stredu dopoludnia zrevidovala bilanciu obetí útoku v blízkosti vianočných trhov v historickej časti mesta. Vyplýva z nej, že o život prišli dvaja ľudia a zranenia ich utrpelo 14.

Informoval o tom spravodajský portál LCI s tým, že ide o predbežnú bilanciu.

Portál LCI dodal, že zranenia deviatich ľudí hodnotia lekári ako vážne. Zvyšných päť osôb utrpelo ľahšie zranenia.

Identifikovaná bola zatiaľ len jedna obeť – ide o 45-ročného turistu z Thajska. Do Štrasburgu pricestoval spolu s manželkou len niekoľko hodín pred útokom, ku ktorému došlo krátko pred 20.00 h SEČ.

Páchateľ útoku je stále na úteku. Podľa spravodajského portálu RTL polícia pozná trasu, po ktorej páchateľ unikal z mesta. Posledným svedkom jeho pohybu je taxikár, ktorý ho pod hrozbou použitia násilia odviezol na okraj štvrte Neudorf ležiacej v južnej časti Štrasburgu.

Na zásah proti páchateľovi je pripravené aj elitné komando RAID. Nad mestom patrolujú policajné vrtuľníky. Posilnená je aj kontrola na francúzskych hraniciach.

Štátny tajomník francúzskeho ministerstva vnútra Laurent Nuňez podľa portálu LCI nevylúčil, že páchateľ útoku je už mimo územia Francúzska.

Reklama

Po útočníkovi zo Štrasburgu pátra niekoľko stoviek príslušníkov bezpečnostných zložiek.

 

Bilancia útoku v Štrasburgu: traja mŕtvi a 13 zranených

Utorkový útok v Štrasburgu si podľa najnovšej bilancie vyžiadal troch mŕtvych a 13 zranených.

Zrevidované údaje zverejnila v stredu predpoludním tamojšia prefektúra, pričom však nevysvetlila, prečo krátko predtým informovala o dvoch obetiach a 14 zranených.

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner v stredu na tlačovej konferencii o 02.00 h SEČ informoval o troch obetiach.

Páchateľovi sa podarilo uniknúť z miesta činu, ktorý sa odohral na ulici v blízkosti vianočných trhov v historickom jadre Štrasburgu. Pátra po ňom teraz niekoľko stoviek príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Reklama

Medzičasom sa objavili dohady, že páchateľ by sa mohol skrývať v susednom Nemecku.

Predstaviteľ policajných odborov Fabrice Poli však v rozhovore pre portál RTL uviedol, že je to málo pravdepodobné.

Vysvetlil, že pohraničná polícia krátko po čine vyslala hliadky k mostom cez rieku Rýn, aby zablokovali hranicu medzi Francúzskom a Nemeckom. Podľa názoru Poliho sa strelec zo Štrasburgu “teoreticky nemal ako dostať do Nemecka”.

Podozrivý je na úteku, ale úradom je známy – podľa nich ide o osobu so záznamom v registri trestov a údajne napojenú na extrémistov a radikálov.

Polícia má muža na zozname sledovaných osôb. Podľa dvoch rôznych, anonymných bezpečnostných zdrojov má byť strelcom 29-ročný Chekatt Chérif zo Štrasburgu a polícia ho chcela ešte v utorok ráno zatknúť, nebol však v mieste svojho bydliska. Policajti našli v jeho dome výbušninu a strelnú zbraň.

 

Le Figaro: Polícia zadržala dvoch bratov predpokladaného útočníka zo Štrasburgu

Reklama

Francúzska polícia údajne zadržala dvoch bratov predpokladaného páchateľa utorkového útoku v historickom jadre mesta Štrasburg.

Na svojej webovej stránke to v stredu uviedol denník Le Figaro. Na jedného z nich viedli francúzske tajné služby spis typu S, čo znamená, že ho podozrievajú z islamistickej radikalizácie.

Mužom podozrivým zo spáchania útoku v Štrasburgu je 29-ročný Chérif C., ktorý sa narodil v Štrasburgu. Bezpečnostné zložky naňho od roku 2016 viedli spis typu S pre obavy o bezpečnosť štátu kvôli jeho islamistickej radikalizácii.

Tento muž, ktorý je ešte stále na úteku, spáchal v minulosti viacero trestných činov vo Francúzsku i v Nemecku a bol tam za ne aj odsúdený.

Agentúra AFP informovala, že pred bytovým domom na jednom z predmestí Štrasburgu, kde žijú jeho rodičia, hliadkuje polícia. Dom, v ktorom sa nachádza byt podozrivého, sa nachádza obďaleč.

 

Útočník zo Štrasburgu bol väznený vo Francúzsku, Nemecku i Švajčiarsku

Reklama

Páchateľ utorkového útoku v Štrasburgu, ktorý si podľa najnovšej bilancie vyžiadal tri obete na životoch a 13 zranených, je rodák z tohto mesta a polícia ho poznala ako páchateľa trestných činov, nie však v súvislosti s terorizmom. Uviedla v stredu belgická televízia RTBF s odvolaním sa na francúzske úrady.

Francúzska polícia potvrdila, že útočník – ktorý je stále na úteku – uvádzaný ako Chérif C., má 29 rokov, narodil sa v Štrasburgu a bezpečnostné zložky ho od roku 2016 evidovali v tzv. spisoch S (“S” ako štátna bezpečnosť) kvôli jeho islamistickej radikalizácii. Francúzskym a dokonca aj nemeckým úradom bol známy kvôli sérii trestných činov z minulosti.

“Je známy kvôli zločinom, ktoré nesúvisia s terorizmom, nebol známy kvôli trestným činom, čo by súviseli s terorizmom,” uviedol pre francúzske médiá štátny tajomník ministerstva vnútra Laurent Nuňez.

RTBF pripomenula, že strelec z vianočných trhov v Štrasburgu strávil kvôli viacerým vlámaniam a krádežiam nejaký čas za mrežami v Nemecku. V roku 2016 bol odsúdený súdom v Singene (Bádensko-Württembersko) na dva roky a tri mesiace väzenia za vylúpenie zubnej ordinácie v Mainzi a lekárne v meste Engen.

Nemecká tlačová agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula, že podozrivý bol pre vlámania odsúdený na trest odňatia slobody v roku 2008 aj vo Francúzsku a v roku 2013 vo Švajčiarsku. Za mrežami mal stráviť viac ako štyri roky ešte predtým, než sa dostal do väzenia v Nemecku.

Reklama

“Počas jeho pobytov vo väzení bola zaregistrovaná jeho radikalizácia, čo však pri výkone svojej náboženskej praxe nedal nikdy najavo,” povedal Nuňez. Štátny tajomník pre spravodajský kanál FranceInter zároveň dodal, že podozrivý nikdy nemal záujem vycestovať do Sýrie a pridať sa k radikálnym moslimským bojovníkom.

Podľa prvých správ o útočníkovi ide o muža, ktorý vyrastal so šiestimi súrodencami v rodinnom dome v Štrasburgu. Po dokončení školy pracoval v rámci verejnoprospešných služieb, avšak od roku 2001 bol nezamestnaný.

RTBF upozornila, že podľa zdrojov blízkych k prokuratúre mal byť podozrivý v utorok ráno zadržaný kvôli bežnému policajnému vyšetrovaniu, podarilo sa mu však uniknúť pred políciou.

 

Strelec v Štrasburgu počas útoku vykrikoval “Alah je veľký!”

Muž, ktorý v utorok večer spustil paľbu do ľudí v blízkosti vianočných trhov v Štrasburgu, podľa výpovedí svedkov vykrikoval “Alláhu akbar!”, čo v preklade znamená “Boh je veľký”. Na tlačovej konferencii o tom v stredu informoval parížsky prokurátor Rémy Heitz.

Ďalej uviedol, že polícia v noci na stredu zadržala štyri osoby napojené na hlavného podozrivého zo spáchania tohto útoku.

Prokurátor spresnil, že strelcom bol zrejme Chérif C., narodený 24. februára 1989 v Štrasburgu, ktorý bol pre políciu aj justíciu ako mnohonásobný delikvent “veľmi známou” osobou. V minulosti bol odsúdený nielen vo Francúzsku, ale aj v Nemecku a Švajčiarsku.

Heitz potvrdil, že francúzske bezpečnostné zložky viedli na tohto muža spis typu S, čo znamená, že ho podozrievajú z islamistickej radikalizácie i z možného napojenia na teroristické bunky. Uviedol tiež, že prípad prevzala parížska prokuratúra, ktorá sa špecializuje na prípady súvisiace s terorizmom.

Na tlačovej konferencii Heitz spresnil, že útočník bol vyzbrojený strelnou zbraňou a nožom. Svedkovia počuli, ako počas útoku kričí “Alláhu akbar!”. Strieľal aj na vojakov, ktorí na ulici hliadkovali v rámci operácie Sentinelle a ktorí streľbu opätovali, pričom ho zranili do ramena.

Páchateľ následne z miesta činu ušiel. Použil na to taxík, ktorého vodiča žiadal, aby ho odviezol do štvrte Neuhof.

Podľa prokurátora muž taxikárovi povedal, že v utorok ráno polícia uňho doma urobila bytovú prehliadku a našla tam granát. Práve tieto informácie vyšetrovateľom pomohli identifikovať páchateľa streľby v Štrasburgu.

Pri vystupovaní z taxíka muž opäť narazil na policajnú hliadku a znova došlo k prestrelke. Momentálne je podozrivý stále na úteku.

Heitz na tlačovej konferencii informoval, že pri útoku v Štrasburgu zahynuli dve osoby a ďalšia je stave mozgovej smrti. Zranených bolo 12 osôb, pričom stav šiestich z nich je veľmi vážny.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali