Fico v scenári amerických volieb. Hra sa práve začína

Fico v scenári amerických volieb. Hra sa práve začína

Bratislava 29. mája 2023 (HSP/Foto:Foto:TASR – Jakub Kotian)

 

Najnovšia informácia exministra obrany Jaroslava Naďa, ktorá hovorí o akomsi utajenom občanovi SR, ktorý vraj mal v Ruskej federácii prebrať finančný obnos na manipuláciu slovenských parlamentných volieb v prospech strany Smer- SD, začína pripomínať americký volebný scenár, ktorý sa odohral okolo Donalda Trumpa počas prezidentských volieb. Trump bol totiž obvinený z väzieb na Rusko a to zase z ovplyvňovania amerických prezidentských volieb. Slovenské voľby tak môžu byť poznačené značkou „made in USA”

Robert Fico
Na snímke vpravo poslanec NRSR Robert Fico (Smer-SD)

Keď americký prokurátor John Durham ukončil svoje štvorročné vyšetrovanie prístupu Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) k obvineniam voči bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi z údajných väzieb na Rusko počas predvolebnej kampane v roku 2016, zistil viaceré pochybenia zo strany FBI, ktoré vyšetrovanie voči Trumpovi spustilo. Z viac ako 300 stranovej správy vyplývajú aj mnohé pochybenia ministerstva spravodlivosti. Americký prokurátor zároveň skritizoval FBI za spustenie vyšetrovania na základe „surových, nezanalyzovaných a nepotvrdených spravodajských informácií”, pričom upozorňuje, že úrad v tomto prípade konal nezvyčajne rýchlo. Vyšetrovatelia podľa neho zároveň ignorovali dôkazy, ktoré by mohli spochybniť ich predpoklad o údajných väzbách Trumpa na Rusko. FBI bola nútená prijať niekoľko „nápravných opatrení”. Jednoducho povedané celé obviňovanie a očierňovanie Trumpa ohľadom väzieb na Rusko počas predvolebnej kampane dnes môžeme nazvať iba ako „klebety demokratov”.

Reklama

„Dostali sme spravodajskú informáciu zo zahraničia, ktorá presne hovorí o osobe, čase a mieste, kedy štátny občan SR bol v Rusku prebrať finančné zdroje v prospech politickej strany Smer-SD na manipuláciu volieb. Keď tu niekto chce manipulovať voľby, chce to Rusko a používa na to svojich trójskych koňov, vrátane politickej strany Smer-SD,” vyhlásil Naď. Informáciami sa podľa neho zaoberá aj polícia.

Informácia, ktorú zverejnil exminister obrany Naď však má viaceré logické nedostatky. Strana Smer – SD má dostatok finančných prostriedkov na predvolebnú kampaň, keďže riadne prešla voľbami, má najpočetnejšiu a najstabilnejšiu členskú základňu a už dlhšiu dobu kraľuje na čelnej priečke predvolebných prieskumov ako budúci víťaz parlamentných volieb. Z uvedených faktov vyplýva, že finančnú či akúkoľvek inú pomoc zo strany Ruska, strana Smer – SD určite nepotrebuje. „Utajený” občan SR, ktorý údajne chcel manipulovať voľby v SR by bol (aspoň nateraz) úplne zbytočný, keďže atómovky, chaotické vládnutie, obmedzovanie ústavných práv občanov počas kovidu, zavedenie novotvaru dezolát do vládneho slovníka voči občanom SR a vychlastanie baru v Dubaji – urobilo s preferenciami bývalých vládnucich strán svoje.

Reklama

V skutku zaujímavé slovné spojenie nájdeme v Naďovej vete o občanovi SR, ktorý chcel údajne za peniaze Kremľa manipulovať voľby: „Dostali sme spravodajskú informáciu zo zahraničia…” Z tejto časti vety exministra Naďa vyplýva, že spravodajskú informáciu neposkytli slovenské orgány, ale bola doručená z vonku. Otázka preto znie, ktorá krajina takúto informáciu mohla SR poskytnúť… Spravodajskú informáciu totiž môže poskytnúť aj tzv. spriatelená krajina (nemusí sa jednať o krajinu NATO).

Tvrdenia exministra obrany spochybnil bývalý minister vnútra Kaliňák, ktorý ich označil za „bláboly”, pričom mu vytkol, že nikdy nepovie nič konkrétne a vždy sa odvolá na utajený zdroj. Na tzv. utajený spis sa Naď odvolal aj pri zverejnení nekonkrétnej informácie pred darovaním slovenských MiG – 29 Ukrajine, keď tvrdil, že Slovensko nebude prvou krajinou, ktorá svoje bojové letectvo odovzdá Ukrajine, a že tak učinili už štyri krajiny. Žiadna krajina (okrem Severného Macedónska, ktoré odovzdalo svoje štyri neletuschopné SU – 25, čo nie sú stíhačky) sa k odovzdaniu stíhačiek na Ukrajinu (pred odovzdaním slovenských stíhačiek) oficiálne neprihlásila. Naďove slová vtedy nepotvrdila ani ruská rozviedka, ktorá oficiálne zverejnila zoznam dodaných zbraní Západom Ukrajine a v zozname sa žiadne stíhačky nenachádzali.

Americký scenár volieb, v ktorom sa ocitol Fico je preto čoraz reálnejší. Psychologicko – vojenská –  predvolebná operácia, ktorá s vysokou pravdepodobnosťou čoskoro začne v SR prebiehať  nám môže vyvrhnúť  informačno – dezinformačné správy rôzneho rozsahu a obsahu. Z pohľadu zahraničných aktérov, ktorí častokrát vedia sofistikovanými metódami ovplyvniť výsledky volieb v tej –  ktorej krajine, nejde až tak úplne o Ficov Smer, ale skôr o prietokový pohraničný kanál plný zbraní na Ukrajinu (cez Slovensko prúdi aj zahraničná vojenská technika), ktorý musí ostať otvorený i naďalej a to za každú cenu.

 

Prečítajte si aj

Naď: Občan bol v Rusku prebrať finančné zdroje v prospech politickej strany Smer-SD na manipuláciu volieb

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

14:44

Čínska kontajnerová loď zostáva naďalej predmetom vyšetrovania v súvislosti s poškodením plynovodu v Baltskom mori medzi Fínskom a Estónskom v minulom roku. Potvrdili to tento týždeň fínske úrady.

14:06

Krajne pravicový poslanec fínskeho parlamentu je podozrivý zo streľby pred nočným klubom v hlavnom meste Helsinki.

Informovala agentúra AFP.

13:49

Irán v sobotu oznámil, že prepustí členov posádky kontajnerovej lode, ktorú iránske sily nedávno zadržali v Ománskom zálive. Informovala agentúra AFP.

13:29

Po potýčke s násilným tínedžerom zomrel na východe Nemecka policajt.

Polícia bola privolaná k hádke, ktorá sa strhla v záhrade vo východonemeckom meste Bad Frankenhausen. Osemnásťročný tínedžer vtedy zaútočil na všetkých okolo seba vrátane policajtov. Príčina hádky ako i počet ľudí do nej zapojených nebol bezprostredne jasný.

13:22

Ruský súd nariadil umiestniť redaktora ruského vydania magazínu Forbes, Sergeja Mingazova, do domáceho väzenia. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

13:09

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny. Po viac ako 15 rokoch od zavedenia eura na Slovensku existujú na jeho používanie rozdielne názory. Zatiaľ čo podnikatelia vidia v spoločnej mene najmä výhody, analytici a ekonómovia upozorňujú aj na negatíva. Problémom je najmä strata vlastnej menovej politiky štátu a paradoxne v určitých prípadoch aj nízke úrokové sadzby.

12:57

Poľsko dosahuje pokrok pri rozvíjaní potrebnej infraštruktúry pre bezpečný a udržateľný program jadrovej energie. Oznámila to v piatok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

12:44

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii. V sobotu o tom s odvolaním sa na americký denník The Wall Street Journal (WSJ) informovala agentúra Reuters.

12:33

Dva mesiace pred plánovanou konferenciou krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v Essene organizujú predstavitelia tohto mesta i ďalší aktéri demonštrácie proti tejto strane, na ktorých sa očakáva účasť desiatok tisíc ľudí.

12:24

Naprieč austrálskymi metropolami sa v sobotu konali protesty za účasti stoviek ľudí, ktorí požadujú prísnejšie zákony s cieľom skoncovať s násilím páchanom na ženách. Informovala agentúra AFP.

12:00

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu, uviedol zdroj z prostredia tamojšieho rezortu obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali