Fico: Nerozumiem, prečo Hlas nechce podporiť Jána Mažgúta za bratislavského župana

Fico: Nerozumiem, prečo Hlas nechce podporiť Jána Mažgúta za bratislavského župana

Bratislava 25. októbra 2022 (HSP/Foto:screenshot Facebook video)

 

K téme sobotných spojených volieb sa pýta Petra Pellegriniho, prečo v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) nechce podporiť kandidáta Jána Mažgúta. Napriek tomu, že SMER – SD súhlasil, aby HLAS – SD získal asociované členstvo v Strane európskych socialistov. Po celom Slovensku idú proti SMERu do volieb s heslom „čím horšie, tým lepšie“

Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico
Na snímke druhý zľava šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico

K téme mierovej iniciatívy predlženej do Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Robert Fico uviedol, že na piatkovom rokovaní parlamentu k tejto téme došlo k ostrej výmene názorov medzi poslancami jeho strany a strany SaS.

Reklama

„My navrhujeme v našom uznesení, aby sa Európska únia konečne dostala z područia americkej nadvlády v otázkach zahraničnej politiky a bezpečnosti. Navrhujeme, aby Európska únia sama prišla s nejakou mierovou stratégiou, ktorá by mohla pomôcť rýchlo ukončiť vojnu na Ukrajine, ktorá nemôže nikomu vyhovovať. V tomto uznesení sme žiadali pani prezidentku, aby sa zdržala vyhlásení ohľadne vstupu Ukrajiny do NATO, čo my principiálne odmietame. Boli sme v parlamente označení za protivojnových štváčov, za ruských agentov, že ten, kto si želá mier je Putinov človek, je ruský agent. Chcem pripomenúť, že 30 kongresmanov z demokratickej strany sa obrátilo na amerického prezidenta a žiada ho v otvorenom liste, aby spojené štáty začali okamžite rokovanie s ruskou stranou o prímerí,“ priblížil.

Preto je na mieste otázka, či sú títo kongresmani protivojnoví štváči a ruskí agenti. Tiež francúzsky prezident Macron vyzval Svätého otca, aby vyzval Američanov a Rusov, nech sa dohodnú na mierovom rokovaní. Sú teda tiež ruskí agenti protivojnoví štváči? Je potrebné si uvedomiť, že všetky vyjadrenia kongresmanov, prezidenta Macrona a ďalších potvrdzujú, že vojna na území Ukrajiny je vojna medzi USA a Ruskom. R. Fico pripomenul, že minulý týždeň zasadala Európska rada, no skončila fiaskom, nakoľko sa na ničom nedohodli, čoho výsledkom je, že jednotlivé krajiny začínajú prijímať individuálne programy, ako pomôcť s cenami energií.

Reklama

Ďalej R. Fico povedal, že Boris Kollár a Richard Sulík označili ministra obrany Naďa za klamára vo veci S-300 a s batériami Patriot, ktoré sú sťahované z územia SR. Tak, ako tvrdil, že systém S-300 nedáme Ukrajine, klamal. Ďalej hovoril, že batérie Patriot tu ostanú a Američania nám budú pomáhať. Klamal. Opäť sa ukazuje, že keď ide o záujmy veľkých štátov, nehľadí sa na záujmy tých malých.

Ku kauze Očistec predseda SMERu povedal, že odmieta všetky útoky na sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) za to, že rozhodol o prerušení trestného stíhania a obrátil sa na Ústavný súd SR. Médiá však útočia na sudcu, no podstatu veci nehovoria, ktorá tkvie v tom, že pokiaľ je chuť bojovať s opozíciou cez prostriedky trestného práva, nie je možné to robiť zákonne a ústavne. Podstata rozhodnutia sudcu ŠTS je v tom, že nie je možné postaviť na čelo špeciálnej prokuratúry zloducha, politika, ktorý nenávidí opozíciu, človeka, ktorý zabil chodca na priechode pre chodcov a ktorý oklamal pri bezpečnostnej previerke a pri skúškach. Celý úrad špeciálnej prokuratúry je totálne zaujatý.

Podpredseda strany Ladislav Kamenický ešte raz pripomenul, že v roku 2019 boli výdavky štátneho rozpočtu 18 miliárd. V tomto roku sú vo výške 27 miliárd a budúci rok je plán 35 miliárd. K rozpočtu dodal, že okrem podmienky predčasných parlamentných volieb v prvom polroku 2023, bude druhou podmienkou za zahlasovanie za rozpočet, presun troch miliárd eur do kapitoly zdravotníctva, školstva a ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

 „Čo sa týka zdravotníctva, skutočné výdavky v roku 2022 sú na úrovni 7,7 miliardy eur, v roku 2023 sú len sedem miliárd 617 miliónov eur, čiže sú o 83 miliónov nižšie. Čo sa týka sociálnych vecí, dôchodcov okradla táto vláda v roku 2022 o vyše 10 %nú infláciu, každý dôchodca prišiel minimálne o jeden až dva svoje dôchodky. Na budúci rok sa chvália, že idú dať 11,8 percentné navýšenie dôchodkov, ale to nedáva Igor Matovič, to sú peniaze, ktoré sú na základe zákona. Ak si pozriete rozpočet, opäť je tam inflácia na úrovni 13,5 percenta, to nie je dôchodcovská inflácia. Dôchodcovská inflácia je väčšinou o jedno percento vyššia, ako tá všeobecná. Čiže opäť idú dôchodcov pripraviť o vyše tri percentá,“ podotkol. Preto je L. Kamenický presvedčený, že ak niekto zvýši výdavky o 100% za tri roky, tri miliardy sa na túto pomoc musia nájsť.

Podpredseda strany Juraj Blanár potvrdil, že predložením uznesenia do NR SR sme chceli vyslať signál, že kompetenciu prísť s takouto iniciatívou má parlament. Súčasný minister zahraničných vecí totiž tvrdí, že ten, kto tlačí Ukrajinu a Kyjev do mierových riešení je proruský agent. Pripomenul, že EÚ sa kreovala ako mierový projekt. Od Rímskych zmlúv cez Maastrichtské, cez zmluvu v Nice a v Lisabone, je hneď na začiatku formulácia, ktorá hovorí o mieri. Preto EÚ nemôže byť mimo tohto diania, nemôže sa po toľkoročnom udržiavaní mieru vzdať tejto kompetencie. Sústredí sa, naopak, na dodávanie zbraní a jej koordináciu, výcvik vojakov na území východného krídla, čiže aj u nás. Mierová stratégia má hovoriť o tom, ako môže EÚ ukončiť konflikt na Ukrajine.

Reklama

Kandidát na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Ján Mažgút nadviazal na Roberta Fica v súvislosti s blížiacimi sa komunálnymi a regionálnymi voľbami a uviedol, že aj napriek tomu, že Peter Pellegrini nepodporil verejne žiadneho z kandidátov na post predsedu BSK, prihovoril sa a oslovil jednak štruktúry, ako aj sympatizantov strany HLAS – SD, nakoľko sociálna demokracia musí byť jednotná. J. Mažgút si totiž myslí, že súčasný župan J. Droba vo svojej funkcii zlyhal. Pokiaľ teda chceme naplniť spoločenskú objednávku na odchod Matovičových a Sulíkových politikov aj zo samosprávy, tak 29. októbra máme unikátnu príležitosť. „Verím, že v tento deň budú voliči Smeru a Hlasu držať spolu,“ dodal na záver

Ľuboš Blaha považuje list 30 kongresmanov Bidenovi za prelomový, nakoľko ide o veľmi dôležitých ľudí, kotí tvoria ľavicovú frakciu. Zjavne teda dochádza k pnutiu v demokratickej strane medzi neliberálnym krídlom na čele s prezidentom Bidenom, ktorého v kampani financoval Soros a do jeho frakcie patrí aj minister obrany Lloyd Austin. To sú neoliberáli, militaristi, vojensko-priemyselný komplex. Potom je tu ľavicové krídlo, ktoré odmieta vojnu a odmieta sa pozerať na napätie na Ukrajine a ako to môže vyústiť do jadrového konfliktu. Títo istí kongresmani do veľkej miery ešte pred pár rokmi otvorene kritizovali Ukrajinu a ukrajinský režim za to, že glorifikuje nacistov v druhej svetovej vojne.

„V novembri budú v Spojených štátoch Amerických parlamentné voľby, ktoré stopercentne vyhrajú Trumpoví republikáni. A poznáte názory Donalda Trumpa na konflikt na Ukrajine. Po prvé, nebudeme posielať bianko šeky na Ukrajinu, kde tie peniaze končia v čiernej diere. To je tak skorumpovaný režim a po druhé, Donald Trump otvorene hovorí, my tu desiatky miliárd dolárov posielame niekde na Ukrajinu a čo americké rodiny? Oni majú takisto sociálne problémy, obrovskú infláciu, obrovské ekonomické problémy. Tu sa vytvára akási aliancia medzi ľavicovým krídlom demokratickej strany a takzvaným sociálno-konzervatívnym trumpovým krídlom republikánskej strany,“ povedal Ľ. Blaha.

A potom máme na Slovensku proamerických politikov, ako napríklad prezidentku Čaputovú, ktorá povie, že Ukrajina musí vstúpiť do NATO, čo by znamenalo tretiu svetovú vojnu a jadrový konflikt.

Redakciu informovalo tlačové oddelenie SMER – sociálna demokracia.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali