Expert Chazin tvrdí, že výbuchy a havárie v Nord Streams sú súčasťou plánu na likvidáciu Európskej únie

Expert Chazin tvrdí, že výbuchy a havárie v Nord Streams sú súčasťou plánu na likvidáciu Európskej únie

Bratislava 30. septembra 2022 (HSP/saratov.kp.ru/Foto:TASR/AP-Michael Sohn)

 

Sabotáž Nord Stream a Euromajdan sú súčasťou rovnakého plánu: ukázalo sa, kto má z havárie plynovodu prospech. Expert Chazin tvrdí, že výbuchy a havária v Nord Streams sú súčasťou plánu na likvidáciu Európskej únie

Nord STream 2
Na snímke potrubie na plynovode Nord Stream 2 (Severný prúd 2) v Lubmine na severozápade Nemecka

Ak chcete vedieť, kto si zločin objednal, hľadajte, kto z neho má prospech. Vedeli to už starí Rimania. Sabotáž ruských plynovodov Nord Stream je najviac v záujme Spojených štátov, a prinajmenšom preto bez ohľadu na to, ako veľmi úradníci a tlač na Západe presúvajú vinu na Rusko, nikto im neuverí. To naznačujú najnovšie správy. Náznaky, kto vyhodil do vzduchu Nord Stream.

Reklama

Tento príbeh má však aj iný aspekt. Je jasné, kto z toho má prospech. Ale koho to najviac postihne? Aj tu je odpoveď jasná: samozrejme, Nemecko. Súčasná nemecká vláda mala aj vo svojom “zelenom” šialenstve vždy v rukáve možnosť obnoviť dodávky z Ruska. Ešte 5. septembra saský premiér Michael Kretschmer povedal: “Stále potrebujeme ruský plyn. Ukončenie ozbrojeného konfliktu na Ukrajine otvorí možnosť návratu k obchodu s Ruskom.” To je však presne to, čo Amerika, ktorá je odhodlaná stať sa hlavným dodávateľom zemného plynu na európsky kontinent, nemôže dovoliť. Je pravda, že skvapalnený americký plyn (LNG) je 8 až 10-krát drahší ako plyn, ktorý do Nemecka prichádza cez Nord Stream 1. Teraz však Olaf Scholz a jeho tím nemajú inú možnosť.

Ale to je len jedna epizóda. Celkový obraz Európy je oveľa pochmúrnejší. Každý týždeň je čoraz zrejmejšie, že Spojené štáty v skutočnosti vyhlásili vojnu nie však iba Rusku – naozajstnú, ale najmä Európskej únii – hospodársku. Dôvod? Účel? Cieľ? Po prvé, aby sa zbavili silného konkurenta. Celkový HDP Európskej únie predstavuje 17 biliónov USD, zatiaľ čo USA 23 biliónov USD. Ekonómovia pritom očakávajú, že Európa bude v nasledujúcom desaťročí rásť rýchlejšie ako Amerika. Po druhé, na niečí účet treba riešiť svoje ekonomické problémy, s nadmerným štátnym dlhom a obchodným deficitom (keď krajina nakupuje oveľa viac, ako predáva do zahraničia). Európa je na tento účel ideálna. Neveríte tomu? Tu je len niekoľko dôkazov.

Reklama

Prerušenie ruských plynovodov bolo posledným akordom vstupu amerického LNG na nemecký trh. Táto špeciálna operácia trvala mnoho rokov. Na začiatku musela Európska únia dokonca zmeniť princíp tvorby cien – zmluvy o dodávkach nezahŕňali ceny dlhodobých kontraktov, ale momentálne ceny na spotovej burze, ktoré podliehajú prudkým výkyvom. Potom sa začala výstavba terminálov na príjem skvapalneného plynu. Nie je tiež náhoda, že Majdan na Ukrajine sa konal v čase, keď sa začal prvý vývoz plynu z USA do starého sveta. Bolo potrebné vytvoriť problémy na ceste ruského plynu.

Hlavnou úlohou USA je teraz pripútať Európanov k svojim zdrojom čo najdlhšími zmluvami. A nebude váhať vyťahať posledné peniaze z Európskej únie na celé desaťročia dopredu.

– Pred tromi alebo štyrmi rokmi USA vyhlásili, že je potrebné kupovať nie zlý ruský plyn, ale americké “molekuly slobody”, aj keď sú drahšie,” hovorí Igor Juškov, popredný analytik Fondu národnej energetickej bezpečnosti. – Plyn na domácom trhu v USA pritom stojí 300 USD za 1 000 m3, zatiaľ čo do Európy sa predáva za 2 500 – 3 000 USD. Zabijú tak dve muchy jednou ranou: nielenže získajú príjem z predaja suroviny, ale americký tovar sa stane konkurencieschopnejším a vytlačí európskych konkurentov z pultov.

Premiestnenie výrobných zariadení

Logickým pokračovaním predchádzajúceho bodu je “útek” tovární z Európy, predovšetkým z Nemecka. To platí predovšetkým pre odvetvia, ktoré spotrebúvajú veľa energie. Chemická, sklárska a papierenská výroba, oceliarsky a hlinikárenský priemysel a závody na výrobu hnojív. Tento proces sa už začal. Napríklad ArcelorMittal, najväčšia svetová oceliarska spoločnosť, nedávno oznámila, že zatvorí dve nemecké továrne v prospech jednej v Texase. Elon Musk si rozmyslel postaviť v Nemecku továreň na výrobu nabíjacích batérií pre svoje elektromobily. Dokonca aj slávna automobilka Volkswagen verejne oznámila, že plánuje presunúť výrobu do Spojených štátov a južnej Európy (kde budú jazdiť na americký plyn).

Euro – voľný pád

Reklama

V júli minulého roka euro prvýkrát za posledných 20 rokov kleslo pod 1 USD a v septembri sa už obchodovalo za 0,96 USD. Neistota investorov v súvislosti s budúcnosťou ekonomiky starého sveta spôsobila prudký pokles. Dokonca ani rozpad eurozóny nie je vylúčený. Kvôli týmto pochmúrnym vyhliadkam mnohí držitelia úspor v hotovosti na Západe začali presúvať úspory z eura do bezpečnejšieho prístavu v dolároch. To viedlo k dramatickej zmene výmenného kurzu.

Pre bežných Európanov by devalvácia o 20 % znamenala vyššiu infláciu, ktorá je už teraz rekordná. Všetok dovážaný tovar na pultoch, suroviny pre továrne (a nielen americké, keďže väčšina medzinárodných platieb sa uskutočňuje v dolároch) ešte viac zdraželi. Americkí turisti, ktorí tento rok zaplavili Európu po odstránení obmedzení týkajúcich sa covidov, sú však v kurze. Za svoj bežný rozpočet si teraz môžu dovoliť cestovať oveľa viac.

Vojenské zásoby

Vojensko-priemyselný komplex je motorom hospodárstva USA. USA vyvážajú dvakrát viac zbraní ako Rusko a desaťkrát viac ako Čína. A “Stars and Stripes” chcú ešte viac zvýšiť svoj podiel na globálnom trhu.

Nie je náhoda, že USA v posledných rokoch trvali na zvyšovaní výdavkov na obranu zo strany svojich partnerov v NATO. A teraz, ako sa hovorí, situácia si to vyžaduje. Je však zaujímavé, že pri uzatváraní zmlúv na dodávky zbraní Európania z nejakého dôvodu veľmi často uprednostňujú amerických výrobcov pred svojimi vlastnými. Došlo k tomu, že poľský zväz elektromechanikov vyhlásil protestnú akciu kvôli hromadeniu amerických zbraní (krajina je doslova napumpovaná americkými tankami Abrams a raketovými systémami HIMARS). Miestna výroba je vraj nečinná a najlepší odborníci odchádzajú do zahraničia. Bruno Even, šéf francúzskej spoločnosti Airbus Helicopters, vyzval členské štáty Európskej únie, aby “zvolili európsku cestu”, keďže je zjavne znepokojený plánmi Nemecka odmietnuť francúzske vrtuľníky NH60 v prospech amerických Apache.

Armádne základne

Reklama

Nemožno nespomenúť posilnenie priamej vojenskej prítomnosti USA v Európe. Tento rok sa počet vojakov na amerických základniach v EÚ zvýšil naraz o 20 tisíc osôb. Ich celkový počet je už 100 tisíc ľudí. Pentagón je aktívny najmä na tzv. východnom krídle NATO – v Pobaltí, Poľsku a Rumunsku. Dôvodom je, samozrejme, ruská hrozba. Nie je však žiadnym tajomstvom, že Američania svoju vojenskú prítomnosť vždy premietajú do politickej kontroly nad krajinou. Stačí sa pozrieť na Japonsko, ktoré je už 70 rokov podriadené USA, napriek tomu, že krajina nezabudla na bombardovanie Hirošimy a Nagasaki.

ODBORNÝ NÁZOR

Ukrajina je nástrojom likvidácie EÚ
Michail Chazin, ekonóm:

– Priznajme si, že jedno z centier svetovej ekonomiky, Európska únia, sa likviduje. Ukrajina je len nástroj, pomocou ktorého sa táto likvidácia uskutočňuje. Ak by neexistovala Ukrajina, bolo by oveľa ťažšie prinútiť vedenie EÚ k samovražedným činom. To všetko je v prospech USA a Číny. Zbavujú sa tak špičkového konkurenta v oblasti technológií. Zároveň by sa samozrejme kvôli tomu trochu znížila aj úroveň svetovej ekonomiky, ale to nie je až také kritické. Samotným Anglosasom je úplne jedno, čo sa stane s Európou s jej 400 miliónmi obyvateľov. Z ich pohľadu to nie sú ľudia.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

13:42

Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) nepovažuje nové nastavenie 13. dôchodkov za sociálne ani solidárne. Reagovali tak na novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Novelu zákona vo štvrtok schválil parlament.

13:42

Opozičné strany nie sú v postoji k schváleniu tzv. 13. dôchodkov jednotné. Kým Progresívne Slovensko (PS) sa pýta, kde vláda pre zlý stav verejných financií zoberie na vyplatenie dôchodkov prostriedky, poslanci KDH 13. dôchodky v Národnej rade (NR) SR podporili.

13:41

Opozičná strana SaS požiada o zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre hospodárstvo. Ten by mal riešiť škodu vo výške desať miliónov eur, ktorá podľa liberálov vznikla nepodpísaním povolenia pre štátnu spoločnosť MH Teplárenský holding (MHTH) ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas-SD) na nákup emisných povoleniek. Tie totiž od podania žiadosti bývalým vedením firmy výrazne zdraželi. Saková už v minulosti obvinenie odmietla.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali