Európski moslimovia: Meno nového pápeža dáva nádej na dialóg

Európski moslimovia: Meno nového pápeža dáva nádej na dialóg

Vatikán 15. marca (TASR) – Moslimovia v Európe vidia nádej na zlepšenie vzťahov s rímskym katolicizmom po tom, čo si nový pápež dal meno František a pripomenul tak svätca z 13. storočia, známeho úsilím začať kresťanský dialóg s islamom. Uviedla to v správe tlačová agentúra Reuters.

Kardinál Jorge Bergoglio si vybral meno po stredajšom zvolení za pápeža na počesť svätého Františka z Assisi, ktorý je uctievaný za to, že žil v radikálnej chudobe a skromnosti. Svätý František sa v roku 1219 stretol so sultánom Egypta na mierovej misii počas Piatej križiackej výpravy.

Svätý František prekročil nepriateľské línie neozbrojený a stretol sa so sultánom Malikom al-Kámilom. Diskutoval s ním o vojne, mieri a viere. S moslimským vládcom strávil niekoľko dní a bez úspechu sa ho snažil obrátiť na kresťanstvo, potom ho v poriadku vrátili na stranu križiakov.

Moslimskí lídri v Taliansku, Francúzsku a Nemecku sú optimisticky naladení.

Reklama

"My, moslimovia Západu, vnímame meno nového pápeža ako obzvlášť nádejné znamenie, pretože poukazuje na veľký príklad svätosti a otvorenosti voči Východu a islamu, ktorým bol svätý František z Assisi," uviedlo vo vyhlásení Islamské náboženské spoločenstvo (COREIS).

Vzťahy Vatikánu s moslimským svetom sa zhoršili v roku 2006, keď vtedajší pápež Benedikt XVI. citoval vyjadrenie byzantského cisára zo 14. storočia, že islam je násilné a iracionálne náboženstvo.

Reklama

To vyvolalo násilné protesty v moslimskom svete. Benedikt sa ospravedlnil, ale mnoho moslimov už bolo v strehu voči pápežovi, rodákovi z Nemecka. Tento podtón bolo cítiť aj v blahoželaní Organizácie islamskej konferencie, ktoré poslal novému pápežovi jej predseda Ekmeleddin Ihsanoglu. V liste Františkovi vyjadril nádej, že počas jeho pontifikátu sa "obnoví srdečnosť a úprimné priateľstvo medzi islamom a kresťanstvom". Ihsanoglu v liste zopakoval výzvu na dosiahnutie historického zmierenia medzi islamom a kresťanstvom.

Moslimskí vzdelanci z iniciatívy Spoločné slovo (Common Word), ktorí sa v minulosti stretli s Benediktom a snažili sa o väčšie porozumenie, uviedli, že jeho výroky boli urážlivé, ale neskôr ocenili jeho ochotu viesť dialóg.

Moslimskí lídri v pápežovej rodnej Argentíne uviedli, že kým bol arcibiskupom v Buenos Aires, niekoľkokrát ich navštívil a pestoval srdečné vzťahy s 800.000 moslimami žijúcimi v tejto latinskoamerickej krajine. Tí majú väčšinou sýrsky a libanonský pôvod.

Paul Moses, autor knihy The Saint and The Sultan (Svätec a sultán) o stretnutí oboch mužov v 13. storočí, uviedol, že al-Kámil prijal Františka preto, lebo vo vojnovom čase k nemu prichádzal v pokoji.

Jeho snaha obrátiť sultána "nebola tým správnym základom pre medzináboženský dialóg v dnešnom chápaní", ale bol to vtedy jediný spôsob, ako sa stretnúť, dodal Moses.

Reklama

"Sultán, ktorý bol známy citlivým prístupom voči kresťanskej menšine v Egypte, povolil Františkovi niekoľko dní kázať, potom ho v sprievode vojakov poslal späť do tábora nepriateľov," povedal Moses, profesor žurnalistiky na Brooklyn College v New Yorku pre Reuters. Sultán nikdy nekonvertoval.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali