Európska únia sa dohodla o presídlení 20 tisíc utečencov

Európska únia sa dohodla o presídlení 20 tisíc utečencov

Luxemburg/Viedeň/Bratislava 9. júla 2015 (TASR/HSP-Francesco Malavolta)

 

Viaceré štáty, vrátane všetkých krajín Vyšehradskej štvorky, sa nedávno jednoznačne postavili proti návrhu Európskej komisie, ktorý predpokladal zavedenie záväzných kvót na prijatie migrantov pre jednotlivé členské štáty

Dohodu o presídlení 20.000 utečencov uznaných Organizáciou Spojených národov do Európy prinieslo neformálne stretnutie ministrov vnútra členských krajín Európskej únie, ktoré sa dnes konalo v Luxemburgu. Slovensko na ňom zastupoval šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák.

Reklama

Otázku rozdelenia ďalších 40.000 migrantov, ktorí hľadajú útočisko v Grécku a Taliansku, sa však definitívne nepodarilo vyriešiť kvôli “odporu” viacerých krajín.
Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maiziéra.

Aj keď ten, podobne ako jeho francúzsky rezortný kolega Bernard Cazeneuve, konkrétne krajiny nemenoval, z kruhov Rady EÚ podľa DPA preniklo, že blokujúcimi štátmi sú Rakúsko a Španielsko. Hovorca rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej to však nepotvrdil a označil to za nepravdivú informáciu bez toho, aby špecifikoval, koľko migrantov chce jeho krajina prijať.

Reklama

Viaceré štáty, vrátane všetkých krajín Vyšehradskej štvorky, sa nedávno jednoznačne postavili proti návrhu Európskej komisie, ktorý predpokladal zavedenie záväzných kvót na prijatie migrantov pre jednotlivé členské štáty. Toto zamietnuté riešenie má teraz alternatívu v podobe dobrovoľných prísľubov jednotlivých členských štátov, ktoré však predbežne ešte nie sú kompletné a tak ani dostatočné.

Nemecko mieni prijať 9000 z utečencov z Grécka a Talianska, čo je o niečo viac ako predpokladala zamietnutá kvóta Európskej komisie (8763), ako aj ďalších 3100 z táborov pri sýrskych hraniciach.

Francúzsko oznámilo, že prijme 6752 utečencov, čo presne zodpovedá návrhu Európskej komisie, ako aj 2375 osôb z táborov pri sýrskych hraniciach. “Solidarita znamená aj spoločnú zodpovednosť,” vyhlásil francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Útočisko sýrskym kresťanom ponúkla už skôr poľská vláda, v uplynulých dňoch sa k podobnému kroku prihlásila aj Praha a Bratislava.

Slovensko je nateraz ochotné prijať na svojom území v nasledujúcich dvoch rokoch stovky migrantov, predovšetkým v rámci tzv. humanitárneho transferu, ktorý poskytuje už od roku 2008.

Reklama

Kým doposiaľ Slovensko pripravovalo ročne 300 utečencov na presun do cieľovej krajiny, tento rok by ich mohlo byť už 500, rovnako aj budúci rok. Títo migranti na území SR neostanú, najčastejšie mieria do Spojených štátov amerických.

Azyl by Slovensko mohlo poskytnúť kresťanským rodinám zo Sýrie, a to v spolupráci s cirkevnými charitatívnymi organizáciami. Minister vnútra Robert Kaliňák minulý týždeň odhadol, že by mohlo ísť o 100 ľudí. Tento dobrovoľný záväzok Slovenska pri riešení migračnej krízy v Európe by sa však mohol ešte zvýšiť. Ministerstvo zahraničných vecí vstúpilo do rokovania s cirkvami a tretím sektorom o ich pomoci. Po stredajšom rokovaní vlády SR to oznámil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Slovensko však dočasne prijme aj 500 migrantov z aktuálne preplneného zariadenia v rakúskom Traiskirchene. Bilaterálnu dohodu o tomto riešení oznámilo dnes vo Viedni rakúske ministerstvo vnútra. Jeho šéfka Johanna Miklová-Leitnerová dospela k dohode v stredajšom telefonáte so slovenským rezortným partnerom, ktorý informáciu potvrdil s tým, že obe krajiny budú náklady na starostlivosť o migrantov znášať spoločne.

Robert Kaliňák pre agentúru APA v tejto súvislosti uviedol, že týmto krokom sú kapacitné možnosti Slovenska vyčerpané.

Nie všetky krajiny však už oznámili svoje postoje ohľadne migrantov. Niektoré sa do pomoci týmto ľuďom nechcú zapojiť vôbec, napríklad Veľkí Británia.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v utorok oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali