Europoslanci schválili novú Európsku komisiu pod vedením Junckera

Europoslanci schválili novú Európsku komisiu pod vedením Junckera

Štrasburg 22. októbra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Luxemburský expremiér Juncker vystrieda na poste predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa  

Na snímke Jean-Claude Juncker (vpravo) a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz pózujú po zvolení zloženia novej Európskej komisie pod Junckerovým vedením v Európskom parlamente

Poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu dnes schválili zloženie novej Európskej komisie pod vedením jej predsedu Jeana-Claudea Junckera. Informovala o tom agentúra Reuters.

Reklama

EK podporilo 423 prítomných poslancov, proti hlasovalo 209 a 67 sa zdržalo. Celkovo bolo odovzdaných 699 hlasov. Komisia sa teda môže ujať funkcie podľa plánu 1. novembra. Luxemburský expremiér Juncker vystrieda na poste predsedu EK Josého Manuela Barrosa.

Juncker dnes na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu poslancom pred hlasovaním sľúbil, že ešte do konca roka predstaví investičný plán v hodnote 300 miliárd eur. Ide o ambície novej exekutívy EÚ zamerané na podporu rastu a tvorby pracovných miest do konca roka.

Reklama

 

Europoslanci si vymohli zmeny práve prostredníctvom vypočúvania dezignovaných eurokomisárov, ktoré majú personálny a administratívny charakter

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes nadpolovičnou väčšinou hlasov odsúhlasili zloženie Európskej komisie, ktorú od 1. novembra povedie luxemburský expremiér Jean-Claude Juncker. Europoslanci si v rámci svojich právomocí vymohli niekoľko zmien voči pôvodnému Junckerovmu návrhu.

Juncker predložil menný zoznam komisárov 10. septembra. Svoj tím označil za viac politický ako úradnícky a prekvapil najmä prehodnotením funkcie podpredsedov komisie, ktorí by mali pracovať “horizontálne”, čiže vykonávať dozor nad viacerými pracovnými agendami EÚ a nad činnosťou viacerých eurokomisárov.

Zmeny, ktoré si poslanci prostredníctvom procesu odborného vypočúvania dezignovaných eurokomisárov vymohli, sú personálneho aj administratívneho charakteru.

Reklama

Juncker súhlasil s rezignáciou Alenky Bratušekovej zo Slovinska, ktorá mala získať portfólio pre energetickú úniu, ktorá však podľa europoslancov v procese híringu zlyhala.

Jej odchod rozbil Junkcerovu pôvodnú koncepciu a musel hľadať náhradu za Bratušekovú na uvoľnený podpredsednícky post. Nová nominantka zo Slovinska Violeta Bulcová ako nováčik v politike nemala predpoklady získať takú vysokú funkciu a takú dôležitú agendu v exekutíve EÚ, Juncker musel siahnuť po niektorom z osvedčených a skúsených eurokomisárov. Voľba nakoniec padla na slovenského komisára Maroša Šefčoviča (úvahy sa týkali aj nemeckého komisára Günthera Oettingera), ktorý má potrebné skúsenosti a ktorý ako nominant Smeru vo voľbách do EP udržal potrebnú politickú rovnováhu medzi ľavicou a pravicou v rámci podpredsedníckych funkcií.

Juncker okrem toho musel zohľadniť aj nespokojnosť europoslancov s maďarským kandidátom Tiborom Navracsicsom, najmä v oblasti občianstva a ľudských práv.

Presuny, ktoré musel Juncker urobiť nakoniec vyústili do “povýšenia” Šefčoviča na podpredsednícky post pre energetickú úniu, rezort dopravy dostala Bulcová, pričom agenda vesmírnej politiky zostala aj naďalej v právomoci komisára pre priemysel a podnikanie – tou bude po novom Elžbieta Bieňkowská z Poľska. Navracsics prišiel o agendu spojenú s občianstvom, ktorú získal grécky eurokomisár, a namiesto toho dostal na starosť oblasť športu.

Zloženie novej komisie, vrátane rozdelenia funkcií: (meno — krajina– funkcia / agenda)

Reklama

Jean-Claude Juncker — Luxembursko — predseda

 Frans Timmermans — Holandsko — prvý podpredseda / lepšia regulácia, medziinštitucionálne vzťahy, vymáhanie práva a charta základných práv

Federica Mogheriniová — Taliansko — podpredsedníčka / vysoká predstaviteľka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku

Andrus Ansip — Estónsko — podpredseda/ jednotný digitálny trh

Valdis Dombrovskis — Lotyšsko — podpredseda / euro a sociálny dialóg

Kristalina Georgievová — Bulharsko — podpredseda / rozpočet a ľudské zdroje

Jyrki Katainen — Fínsko — podpredseda — zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschopnosť

Maroš Šefčovič — Slovensko — podpredseda / energetická únia

Vytenis Andriukaitis — Litva — zdravie a bezpečnosť potravín

Dimitris Avramopulos — Grécko — migrácia, vnútorné záležitosti a občianstvo

Reklama

Elžbieta Bieňkowská — Poľsko — vnútorný trh, priemysel, podnikanie a MSP a vesmírna politika

Viloteta Bulcová — Slovinsko — doprava

Miguel Arias Caňete — Španielsko — klimatická agenda a energetika

Corina Creţu (Creţová) — Rumunsko — regionálna politika

Johannes Hahn — Rakúsko — európske susedstvo a rokovania o rozšírení

Reklama

Jonathan Hill — Spojené kráľovstvo — finančná stabilita, finančné služby a kapitálové trhy

Phil Hogan — Írsko — poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka

Věra Jourová — Česká republika — spravodlivosť, spotrebitelia a rodová rovnosť

Cecilia Malmströmová — Švédsko — obchodná politika

Neven Mimica — Chorvátsko — medzinárodné vzťahy a rozvoj

Reklama

Carlos Moedas — Portugalsko — výskum, veda a inovácie

Pierre Moscovici — Francúzsko — hospodárske a menové záležitosti, dane a colná politika

Tibor Navracsics — Maďarsko — vzdelávanie, kultúra, mládež a šport

Günther Oettinger — Nemecko — digitálna ekonomika a spoločnosť

Christos Stylianidis — Cyprus — humanitárna pomoc a krízové situácie

Marianne Thyssenová — Belgicko — zamestnanosť, sociálne otázky, zručnosti a pracovná mobilita

Karmenu Vella — Malta — životné prostredie, námorné záležitosti a rybolov

Reklama

Margrethe Vestagerová — Dánsko — konkurencieschopnosť

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali