EÚ vedie tri konania voči SR v oblasti životného prostredia a digitalizácie

EÚ vedie tri konania voči SR v oblasti životného prostredia a digitalizácie

Brusel 23. septembra 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Európska komisia (EK) vo štvrtok v rámci svojho mesačného balíka rozhodnutí o porušení právnych predpisov Európskej únie oznámila, proti ktorým členským štátom podniká právne kroky pre porušenie úniového práva. Slovensko sa ocitlo “v hľadáčiku” eurokomisie v troch prípadoch

pandémia Slovenskej republiky
Na snímke vlajky Európskej únie, Slovenskej republiky a v pozadí Bratislavský hrad

Cieľom rozhodnutí EK je zaistiť správne uplatňovanie práva EÚ v prospech občanov a podnikov.

Reklama

V oblasti životného prostredia eurokomisia zaslala Slovensku formálnu výzvu, v rámci ktorej ho vyzýva, aby zosúladilo svoje právne predpisy so smernicou EÚ z roku 2012 o kontrole nebezpečenstiev závažných havárií s prítomnosťou nebezpečných látok.

Smernica sa vzťahuje na viac ako 12.000 priemyselných zariadení v EÚ a stanovuje pravidlá na predchádzanie závažným priemyselným haváriám a minimalizáciu ich škodlivých vplyvov na ľudské zdravie a životné prostredie.

Reklama

Slovensko nepreviedlo správne niektoré ustanovenia tejto smernice do vnútroštátneho práva. Týka sa to ustanovenia o vypracovaní politiky prevencie závažných havárií, ustanovenia o povinnosti prevádzkovateľa vypracovať bezpečnostnú správu a ustanovenia o práve dotknutej verejnosti vyjadriť svoje pripomienky a stanoviská príslušnému orgánu pred prijatím rozhodnutia o konkrétnom projekte.

Slovensko má dva mesiace na to, aby odpovedalo na výzvu a prijalo potrebné opatrenia, inak môže EK prijať ďalší právny krok a vydať odôvodnené stanovisko.

V oblasti digitálnej ekonomiky sa Slovensko ocitlo v skupine 18 členských krajín, ktoré Európska komisia zaslaním odôvodneného stanoviska vyzvala na úplnú transpozíciu nových telekomunikačných pravidiel do vnútroštátneho práva.

Nové pravidlá sa týkajú európskeho kódexu elektronických komunikácií, modernizujú európsky regulačný rámec pre elektronickú komunikáciu, zlepšujú možnosti a práva spotrebiteľov a podnecujú operátorov k tomu, aby investovali do sietí s veľmi vysokou kapacitou a do 5G sietí.

Členské štáty mali transponovať tieto pravidlá do svojej legislatívy do 21. decembra 2020. Vo februári EK zaslala výzvy 24 členským štátom za to, že neoznámili úplnú transpozíciu a teraz ako druhý krok v právnom konaní zaslala odôvodnené stanoviská 18 členským štátom, ktoré ešte neoznámili úplnú transpozíciu. Dotknuté krajiny majú dva mesiace na to, aby odpovedali, ináč EK môže ich prípady postúpiť Súdnemu dvoru EÚ.

Reklama

Slovensko musí rovnako odpovedať aj na odôvodnené stanovisko EK o tom, aby úplne začlenilo pravidlá EÚ o audiovizuálnych mediálnych službách do svojho národného práva. To isté EK žiada aj od Českej republiky, Cypru, Estónska, Chorvátska, Írska, Slovinska, Španielska a  Talianska. Nové pravidlá EÚ sa vzťahujú na všetky audiovizuálne médiá, tradičné televízne vysielanie a služby na požiadanie, ako aj na platformy na zdieľanie videa. Ich cieľom je vytvoriť regulačný rámec vhodný pre digitálny vek, ktorý povedie k bezpečnejšiemu, spravodlivejšiemu a rozmanitejšiemu audiovizuálnemu prostrediu.

Členské štáty mali oznámiť svoje transpozičné opatrenia eurokomisii do 19. septembra 2020. V novembri 2020 zaslala EK formálne výzvy 23 členským štátom a teraz druhý krok v právnom konaní vedie už len voči deviatim štátom. Tie majú dva mesiace na to, aby odpovedali na list z Bruselu, ináč eurokomisia môže túto vec postúpiť Súdnemu dvoru EÚ.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali