EÚ nahradila jednu závislosť inou

EÚ nahradila jednu závislosť inou

Brusel 20. decembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Jean-Francois Badias)

 

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell uviedol, že EÚ nahradila energetickú závislosť od Ruska “inou”

Josep Borrell
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell

Pravdepodobne mal na mysli závislosť od USA.

Reklama

“Možno sme nahradili jednu závislosť inou, ale napriek tomu sme sa zbavili energetickej závislosti od Ruska,” povedal diplomat.

Pokiaľ ide o situáciu na Ukrajine, pripustil, že európska pomoc sa môže zastaviť.

Reklama

“EÚ poskytla Ukrajine v súhrne oveľa väčšiu pomoc ako Spojené štáty, ale teraz je otázkou, či táto pomoc bude pokračovať,” povedal Borrell.

Vyzval na “vyhrnutie rukávov”, aby sme zabránili Putinovi zvíťaziť na Ukrajine, inak by “európsky projekt mohol byť nenávratne poškodený”.

“Európa je v nebezpečenstve,” povedal diplomat.

 

Prečítajte si tiež:

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:54

Hlavné témy, ktorými žije v súčasnosti Európa, budú vo štvrtok popoludní súčasťou predvolebnej debaty piatich hlavných kandidátov na predsedu Európskej komisie. Debata, ktorá sa koná v rámci predvolebnej kampane pre voľby do Európskeho parlamentu (EP), sa uskutoční od 15:00 do 16:45 h SELČ.

07:48

Päť obetí a najmenej 35 zranených si vyžiadalo utorkové tornádo v americkom štáte Iowa. Oznámili to v noci na štvrtok miestne úrady.

Hasiči
Hasiči stoja medzi zvyškami domov zničených tornádom v utorok 21. mája 2024 v Greenfielde v štáte Iowa
07:42

Najmenej štyria ľudia zahynuli a ďalších 15 osôb utrpelo zranenia v stredu večer v mexickom štáte Nuevo León po tom, ako sa na predvolebnom podujatí prezidentského kandidáta Jorgeho Álvareza Máyneza zrútilo pódium. Uviedli to miestni predstavitelia.

07:33

Venezuelský súd odsúdil 29 osôb na tresty odňatia slobody v dĺžke 21 až 30 rokov za účasť na neúspešnej vojenskej invázii proti vláde prezidenta Nicolása Madura v roku 2020.

07:23

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v noci na štvrtok uviedol, že sa v Kremli stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ponúkol mu vyslanie ďalších svojich bojovníkov na Ukrajinu.

Kadyrov na platforme Telegram napísal, že s Putinom diskutoval aj o hospodárskych problémoch a perspektívach Čečenska a pozval ho na návštevu regiónu.

07:18

Čína vo štvrtok spustila dvojdňové vojenské cvičenia v okolí Taiwanu. Hovorca čínskej armády vyhlásil, že ide o “trest za separatistické aktivity” taiwanskej vlády. Tchaj-pej manévre čínskej armády odsúdil.

07:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v noci na štvrtok pricestoval do nepokojmi zasiahnutej Novej Kaledónie. Vyjadril nádej, že na toto francúzske tichomorské územie sa čo najskôr vráti pokoj, mier a bezpečnosť.

06:57

Kolumbijský prezident Gustavo Petro nariadil otvorenie veľvyslanectva v palestínskom meste Ramalláh na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to v stredu kolumbijský minister zahraničných vecí Luis Gilberto Murillo.

06:51

V Spojených štátoch bol od konca marca potvrdený druhý prípad vtáčej chrípky u človeka po kontakte s infikovanými dojnicami. Oznámilo to v stredu americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

06:42

Každá krajina sa môže sama rozhodnúť, či uzná Palestínu ako štát, uviedol v stredu Biely dom. Americký prezident Joe Biden si však myslí, že najlepším prístupom sú priame rokovania, nie jednostranné uznanie Palestíny.

06:34

Čína poskytuje Rusku bojové vybavenie pre použitie v jeho vojne proti Ukrajine, povedal v stredu britský minister obrany Grant Shapps.

Shapps uviedol, že spravodajské informácie Británie a USA sú v rozpore s predošlými pokusmi Pekingu prezentovať sa ako aktér s umierňujúcim vplyvom na Moskvu.

06:30

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v stredu vyzval na spoločný postoj Európskej únie pri uznaní palestínskeho štátu.

Írsko, Nórsko a Španielsko v stredu oznámili, že 28. mája oficiálne uznajú Palestínu ako štát. Uviedli tiež nádej, že podobne budú postupovať aj ďalšie západné krajiny.

Včera 20:29

Poľsko v súčasnosti neuvažuje o zavedení povinnej vojenskej služby, pretože záujem o vstup do ozbrojených síl zostáva vysoký. Uviedol to v stredu v parlamente poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Včera 20:28

Maďarská polícia v stredu našla jedného z piatich nezvestných po tragickej zrážke motorového člna s výletnou loďou na Dunaji pri obci Verőce. Telo 19-ročného muža objavili na úseku rieky medzi mestami Vác a Sződliget. Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK) to uviedlo na svojom účte na Facebooku.

Včera 20:27

Poľsko v stredu uviedlo, že podporuje riešenie na úrovni dvoch štátov v spojitosti s krízou na Blízkom východe medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž beží na vlnolame pozdĺž jazera Michigan proti panoráme centra mesta

Autor: TASR/AP-Kiichiro Sato

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali