EÚ je v pokročilom štádiu rozpadu. Zisky korporácií treba konfiškovať a prerozdeľovať

EÚ je v pokročilom štádiu rozpadu. Zisky korporácií treba konfiškovať a prerozdeľovať

Bratislava 29. novembra 2018 (HSP/Foto: TASR – AP Photo/Petros Karadjias)

 

Európska únia je v pokročilom štádiu rozpadu, vyhlásil v rozhovore pre portál acTVism Munich bývalý grécky minister financií, autor bestsellerov Yanis Varoufakis. Ľudia, ktorí sa považovali za vlastníkov kapitalizmu, podľa neho, nemali v kríze 2008 ani tušenie o tom, čo sa stalo. Je vraj nutné konfiškovať časť korporátnych ziskov

Bývalý grécky minister financií Janis Varufakis

Nehľadiac na fakt, že Varoufakis je ekonóm a bývalý minister financií Grécka, diskusia s moderátorom začala na iné problémové témy – osud Juliana Assangeho, ktorý sa už roky skrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne.

Reklama

“Najskôr dostanú Juliana, potom dostanú teba, mňa, všetkých. Ide o jasný boj za slobodu tlače a za právo občanov vedieť, čo robia vlády za ich chrbtom údajne pre ich dobro,” vyhlásil Grék v odpovedi na otázku, aký precedens to vytvára pre tých, kto publikujú a čo to znamená pre slobodu tlače.

Varoufakis dodal, že Assange nikdy nebol z ničoho obvinený, jeho meno však bolo “vlečené bahnom”.

Reklama

“Podporovatelia Juliana hovorili, že Julian si nepraje nič iné, než čeliť tým, čo ho vo Švédsku obviňujú (zo znásilnenia – red.), Avšak jediný dôvod, prečo nevychádza z ekvádorského veľvyslanectva, je ten, že vie, že existujú príslušníci tajných služieb, ktoré sa na neho okamžite vrhnú jednoducho len za to, že strápnil tajnej službe vďaka zverejneniu vecí, ktoré teraz vieme a vážime si ich, o masakroch v Iraku, Afganistane …”

Neskôr sa na verejnosť dostali informácie, z ktorých vyplýva, že americké úrady proti Assangeovi smerujú obvinenia týkajúce sa špionáže, povedal ekonóm.

“Jedná sa o obvinenia zo špionáže. To znamená, že keď Julian vyjde z ekvádorského veľvyslanectva, tak bude zadržaný britskou políciou, následne bude odovzdaný do USA a ďalej o ňom už nikdy nepočujeme. Bude ako Chelsea Manning – zmizne v systéme, ktorý je podobný Guantánamu. Ani jeho právnikom nepovedia, z čoho je obvinený. A to je len preto, aby sa uistili, že ľudia ako vy alebo ja a naši diváci nemajú prístup ku špinavým tajomstvám našich tajných služieb, ktoré údajne konajú našim menom,” vyhlásil Varoufakis.

 

O povinnosti súčasnej generácie

Reklama

Grécky ekonóm čelil otázkam o stave súčasnej svetovej a európskej ekonomiky. Podľa jeho slov došlo v roku 2008 k opakovaniu roku 1929. Dôsledky tejto udalosti sú teraz vidieť na politickej scéne vo forme slabnúcich stredových strán.

“Naša generácia má povinnosť pochopiť, čo sa s ňou deje. (…) V roku 2008 došlo k roku 1929 v našej generácii. Rovnako ako v roku 1929 to všetko začalo na Wall Street, ktorá je epicentrom kapitalizmu. Akonáhle kapitalizmus dosiahne neudržateľnej úrovne, tak padá Wall Street. ”

Ľudia, ktorí podľa svojho vlastného presvedčenia ovládali kapitalizmu, “dav z Davosu”, boli, podľa názoru Varoufakisa, úplne prekvapení. “Nemali dokonca ani tušenie o tom, čo sa stalo,” vyhlásil.

Pokúsili sa zvládnuť krízu, ktorá bola mimo ich chápanie i kontrolu. Náklady na to ale platili obyčajní ľudia, myslí si Grék.

“Fakt, že každá veľká centralistická politická strana v Európe kolabuje, je dôsledok tridsiatych rokov našej generácie.”

Reklama

Vplyvný bývalý minister poskytol aj osviežujúcu odpoveď na otázku, prečo by sa mladí ľudia mali učiť chápať ekonomiku: “Ekonomika je nudná. Ekonomika je naprd. Ale je to jazyk, ktorým sa rokuje a robí politika. Každý z nás potrebuje rozumieť základom, aby naše zapojenie sa do politických bojov bolo efektívne.”

 

O bezpodmienečnom príjme

Yanis Varoufakis predstavil svoje videnie nového nápadu, ktorý obchádza európske krajiny – bezpodmienečný príjem. Podľa jeho názoru by sa mal tento príjem financovať zo ziskov veľkých korporácií, ktorá zarábajú vďaka činnosti všetkých.

“Nesúhlasíme s tým, že by to malo byť financované z daní. (…) Skutočným problémom je, že teraz máme konglomeráty, ktorým patrí celý trh. A ich kapitál je produkovaný vami aj mnou,” vyhlásil.

Varoufakis vysvetlil, že zakaždým, keď niečo hľadáme na Googlu, tak prispievame do kapitalizácie tejto spoločnosti. “Spoločnosť (občania – red.) ale nemá nič z týchto ziskov. Zisky z toho majú súkromní vlastníci Googlu. ”

V jeho chápaní je teda nutné zmeniť systém fungovania korporátneho kapitalizmu tak, aby sa zisky týchto veľkých firiem rozchádzali aj medzi obyčajných ľudí a nielen medzi akcionárov.

“Časť zisku týchto konglomerátov musí byť zabavená a daná do fondu pre občiansku spoločnosť, kde z toho bude vyplácaná univerzálna základná dividenda pre všetkých, pretože všetci prispievajú do kapitálu tejto firmy.”

 

O rozpade EÚ

Reklama

Varoufakis, ktorý v súčasnej dobe sám vedie aktívny politický život v rámci hnutia Democracy in Europe Movement 2025, nevidí budúcnosť Európskej únie ružovo, podľa jeho názoru sa toto spoločenstvo rozpadá.

Európska únia je v pokročilom štádiu rozpadu. Nemyslím len brexit, brexit je len jeden príklad. Existujú ale centrifugálne sily vnútri Európy, ktoré ju trhajú. Pomyslite na dnešnú taliansku vládu, maďarskú vládu, poľskú vládu, pomyslite na to, čo sa deje vo vnútri Nemecka.”

Nemecko označil za miesto, kde sa bojuje o budúcnosť Európy. “V Európe nič dobré nenastane, kým sa to nestane v Nemecku. (…) Nemecko je bojové pole, nie Taliansko, nie Grécko, nie Portugalsko,” dodal Varoufakis.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali