Dzurinda chce zabrániť recidíve. Nemyslí však svoje účinkovanie v Gorile

Dzurinda chce zabrániť recidíve. Nemyslí však svoje účinkovanie v Gorile

Bratislava 26. marca 2023 (HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

 

Bývalý dvojnásobný premiér Mikuláš Dzurinda sa hotuje zachrániť Slovensko a neúnavne pokračuje v zbere podpisov pre svoju novú stranu Modrí – Európske Slovensko. Za dva týždne sa mu podarilo vyzbierať 5000 podpisov a zvyšné podpisy na hárky chce doplniť zberom do konca apríla. Dzurinda chce svojou novou stranou na politickej scéne prispieť k zmene, ale zároveň chce hatiť procesom v podobe návratu Fica. Potrebuje Slovensko v politike „modrý element”?

Mikuláš Dzurinda
Na snímke Mikuláš Dzurinda

Začiatkom marca Dzurinda predostrel občanom svoju víziu, že chcú byť stredopravou stranou konzervatívno-liberálneho typu. Dzurindove ambície vyzerajú byť v celku vysoké, keď líder strany Modrí prehovoril o ambícii – dlhodobo pozitívne ovplyvňovať vývoj na Slovensku, ale aj v Európe a zároveň pripomenul, že chaos uplynulých rokov v krajine by nemal pokračovať.

Reklama

Zaujímavou informáciou je deklarovaná zahraničná podpora Slovákov, žijúcich v zahraničí strane Modrí. Slováci spoza hraníc v uplynulých voľbách volili najviac dva politické subjekty – (PS)-Spolu a OĽANO.

„Chodia nám listy s podpísanými hárkami nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia – z Českej republiky, Nemecka, Anglicka alebo Fínska. Dokazuje to, že ľuďom chýba modrý element v politike, ktorý reprezentujú úspešné reformy a kultúra v politike,” skonštatoval zástupca Modrých Peter Kysela.

Reklama

Podľa samotného Dzurindu, je myšlienka spájania sa v rámci politických strán stále aktuálna, vznikom strany si však chce zabezpečiť kredibilitu, aby mohol rokovať s ostatnými partnermi. Šéf Modrých si myslí, že Slovensko potrebuje tri P – potrebnú pozitívnu premenu a zároveň dodal, že budúcnosť Slovenska majú v rukách predovšetkým ľudia, ktorí rezignovali alebo sa opevnili vo svojej komfortnej zóne.

Dzurinda sa voči Robertovi Ficovi, ale i Pellegrinimu vymedzil už na sneme strany Spolu, kde predstavoval svoj nový projekt spájania sa politických strán. Tam všetkých varoval pred návratom vlády Smeru a Pellegriniho Hlas označil ako Smer typu B.

Dzurindovo novodobé politické súperenie opäť potrebuje svojho Mečiara, čiže akúsi imaginárnu hrozbu, ktorá ak sa dostane k moci, bude so Slovenskom – zle nedobre. V prípade Mečiara to Dzurindovi vyšlo, ale ako sa neskôr ukázalo aj vďaka výdatnej podpore istej krajiny a veľkému objemu finančných prostriedkov prúdiacich cez mimovládne organizácie. Keď sa Dzurinda dostal k moci, v rámci privatizácie predal strategické energetické podniky z rúk štátu do rúk zahraničným investorom, zastavil plánovanú výstavbu diaľnic (lebo ju naplánoval Mečiar) a spustil ťažké ekonomické reformy dodnes známe ako „uťahovanie si opaskov”.

V týchto dňoch si pripomíname 24. výročie „humanitárneho” bombardovania bývalej Juhoslávie lietadlami NATO. Pri bombardovaní zahynulo 2500 civilistov, z toho 89 detí. Vtedajší premiér Dzurinda povolil prelety bombardérov nad Slovenskom a dodnes si myslí, že urobil dobre. Bývalý český prezident Miloš Zeman sa Srbom za povolenie preletu bombardérov ospravedlnil a Srbský národ požiadal o odpustenie. Podľa posledných informácií, chcú Srbi pomenovať po bývalom českom prezidentovi ulicu v Belehrade.

K výročiu bombardovania sa vyjadril aj predseda Smeru R. Fico na sociálnej sieti.

Reklama

„Naše médiá odignorovali 24. výročie  „mierumilovného” bombardovania bývalej Juhoslávie lietadlami NATO. Nečudujem sa, keď vidím ako informujú o Ukrajine. 24. 3. 1999 vláda M. Dzurindu povolila prelet bombardérov NATO nad našim územím, hoci vedela, že nejdú na Belehrad hádzať cukríky. Zomreli tisíce nevinných civilistov. V našej politike sú blázni, ktorí ešte aj dnes hovoria, že Srbi si zabíjanie nevinných zaslúžili,” konštatoval na sociálnej sieti predseda Smeru – SD a zároveň vyzval ľudí na venovanie aspoň malej spomienky na túto udalosť.

„Venujme, prosím, aspoň chvíľu a spomeňme si na nevinné obete bombardovania NATO v bývalej Juhoslávii v roku 1999. Ďakujem,” uzavrel tému „humanitárneho” bombardovania Fico.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali