Dramatické rozuzlenie divokého pondelka: vláda nedovládne až do konca

Dramatické rozuzlenie divokého pondelka: vláda nedovládne až do konca

Bratislava 13. marca 2018 (HSP/Foto: TASR- Michal Svítok)

 

Pondelok 12. marca bol na Slovensku bohatý na politické udalosti a jeho napínavé vyvrcholenie prišlo až v neskorých večerných hodinách. Republiková rada strany Most-Híd po dlhom rokovaní napokon rozhodla: vláda v tejto podobe nebude vládnuť celé štyri roky. Celkom jasno ešte nie je, ale okruh možných riešení politickej krízy sa podstatne zúžil a definitívnu odpoveď sa možno dozvieme v najbližších dňoch

Na snímke predseda SNS Andrej Danko, predseda vlády SR a predseda SMER-SD Robert Fico a predseda Most-Híd Béla Bugár

Deň plný politického diania sa začal rezignáciou ministra vnútra a podpredsedu vlády Roberta Kaliňáka na obe tieto funkcie. Oznámil to v pondelok dopoludnia vo vyhlásení pre médiá. Celkom predvídateľne to zdôvodnil tak, že chce týmto krokom prispieť k zachovaniu stability na Slovensku. Robert Fico zdôraznil, že Kaliňák neodchádza pre pochybenia pri výkone svojich funkcií a aj naďalej ostáva vyšetrenie vraždy dvoch mladých ľudí prioritou všetkých príslušných štátnych orgánov. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko medzitým podal na Kaliňáka a niekoľkých vysokopostavených policajných funkcionárov trestné oznámenie pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu sabotáže.

Reklama

Rušný politický pondelok pokračoval stretnutiami predstaviteľov strán Most-Híd a SNS s prezidentom SR Andrejom Kiskom. Ten vopred avizoval, že riešenie vidí v zásadnej rekonštrukcii vlády alebo v predčasných voľbách. Rokovania začal s opozíciou, za čo ho Smer-SD kritizoval.

Pozornosť v pondelok pútala najmä strana Most-Híd, lebo jej rozhodnutie o tom, či strana zostane v koalícii, alebo z nej odíde, principiálnym spôsobom ovplyvňuje parlamentnú matematiku: bez nej by nebolo možné, aby parlament schválil ústavný zákon o skrátení volebného obdobia, na čo je potrebných najmenej 90 hlasov. Okrem toho, časť poslancov avizovala, že ak strana v koalícii zostane, odídu. Hovorili, že ak predtým požadovali demisiu Roberta Kaliňáka, teraz im to už nestačí. Kaliňák mal podľa nich odísť skôr. Ak by sa títo poslanci pridali k opozícii, vláda by stratila v parlamente väčšinu a to by znamenalo zlé vyhliadky pre politickú stabilitu krajiny.

Reklama

Strana Most-Híd po popoludňajšej návšteve u prezidenta začala rokovať a tieto rokovania trvali až do neskorého večera. Okolo pol ôsmej išiel predseda strany o priebežných výsledkoch rokovaní informovať koaličných partnerov na úrad vlády a po jeho návrate rokovania opäť pokračovali. Ich dĺžka nasvedčuje tomu, že neboli jednoduché.

Ako to naozaj bolo, vedia len tí, čo boli v sále, ale je možné, že v prípade takejto multietnickej strany hralo pri rozhodovaní väčšiu úlohu aj zahraničnopolitické hľadisko. Aj im je jasné, že farebná revolúcia Za poslušné Slovensko má v prvom rade závažné geopolitické ciele, ktoré prekračujú hranice krajiny a je to útok nielen na Slovensko, ale na Maďarsko, Poľsko a Česko. Preto je možné sa domnievať, že časť skôr maďarsky a orbánovsky cítiacich delegátov môže Fica vnímať ako zastáncu jednoty Višegrádskej skupiny, napríklad v otázke migrantov. Naproti tomu niektorí menej maďarsky a menej slovensky cítiaci politici (spomínali sa najmä mená Šebej, Žitňanská, Kresák, Švejna, Ondrejcsák) môžu byť ideovo, organizačne či inak spriaznení skôr s víziami architektov nového svetového poriadku, o ktorých hovorí aj premiér Fico a otvorene píše maďarská tlač.

Až po pol jedenástej večer konečne predseda strany Most-Híd Béla Bugár vystúpil pred novinármi a oznámil, že strana Most-Híd navrhuje rokovania o predčasných parlamentných voľbách. Ak budú neúspešné, Most-Híd odíde z koalície. Termín predčasných volieb by mal byť skôr ako novembrový termín komunálnych volieb, čo je variant, ktorý navrhoval prezident Andrej Kiska.

Strany SaS a OľaNO-NOVA (uvádzam ich spolu, lebo veď to je v podstate jedna strana, hoci sa tvária, že nie, a navonok deklarujú na niektoré témy rozdielne názory) sa zo situácie samozrejme veľmi tešia a prezentujú ju ako svoje veľké víťazstvo. Ich aktivitu podporuje aj hnutie Sme Rodina a mimoparlamentné subjekty ako KDH, Progresívne Slovensko, SPOLU – občianska demokracia a Strana maďarskej komunity.

Opozícii sa podarilo vyzbierať dostatočný počet podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze pod návrh na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Návrh podali v pondelok a predseda parlamentu má teraz sedem dní na to, aby zvolal mimoriadnu schôdzu. Medzitým, aby majdan nezaspal, budú ďalšie pochody Postavme sa za slušné Slovensko.

Reklama

Ako rozumieť tomuto výsledku? Bude to zrejme kompromis. Predčasný koniec tejto Ficovej vlády je samozrejme jeho prehra, ale nakoľko bude bolestivá, to ukáže až percento, ktoré získa Smer-SD v predčasných voľbách. Ak však Smer-SD a SNS prijmú ponuku Mostu-Híd korektne spolu dovládnuť až do predčasných volieb, nebude to asi dobrá správa pre tých, ktorí sa možno nádejali, že sa azda takýmto spôsobom priplichtia k moci: táto alternatíva im až tak veľa šancí nedáva. Smer-SD zatiaľ takéto riešenie odmieta, ale to sa môže v najbližších hodinách či dňoch zmeniť. Predbežné signály zo SNS hovoria, že tam by sa podpora mohla nájsť. Podobne aj ĽSNS sa vyjadrila, že žiadnu formu úradníckej vlády nepodporí a podľa nej ideálnym riešením súčasnej politickej a spoločenskej situácie sú jednoznačne predčasné parlamentné voľby.

Teda čo sa v pondelok stalo? Most-Híd v podstate odmietol pokus o destabilizáciu krajiny. Vyzerá to z ich strany ako férová a obojstranne prijateľná ponuka koaličným partnerom: ak budete súhlasiť s predčasnými voľbami, tak dovládneme spolu a nepustíme ku kormidlu politických dobrodruhov.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali