Dohody medzi USA a Kóreou prinášajú nové nebezpečenstvo; “rozšírené odstrašovanie” by mohlo vyvolať “ďalšiu jadrovú krízu” na polostrove

Dohody medzi USA a Kóreou prinášajú nové nebezpečenstvo; “rozšírené odstrašovanie” by mohlo vyvolať “ďalšiu jadrovú krízu” na polostrove

Washington 29. apríla 2023 (HSP/globaltimes/Foto:TASR/AP-Manuel Balce Ceneta)

 

Americký prezident Joe Biden a juhokórejský prezident Yoon Suk-yeol dosiahli sériu strategických dohôd o “rozšírenom odstrašovaní” voči Severnej Kórei, ako aj o otázke Taiwanu a Juhočínskeho mora, čo vyvolalo rozhodný nesúhlas a silnú kritiku zo strany čínskeho ministerstva zahraničných vecí

Juhokórejský prezident v USA
Na snímke americký prezident Joe Biden (druhý vpravo), prvá dáma USA Jill Bidenová (vpravo), juhokórejský prezident Jun Sok-jol (druhý vľavo) a prvá dáma Južnej Kórey Kim Keon Hee

Čínski experti varovali, že ak Washington podľa správ amerických médií nasadí v Južnej Kórei jadrové zbrane vrátane ponorky s jadrovou výzbrojou, mohlo by to vyvolať ďalšiu jadrovú krízu na Kórejskom polostrove a Washington a Soul by mali prevziať plnú zodpovednosť za následky.

Reklama

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning na rutinnej tlačovej konferencii vo štvrtok reagoval na Washingtonskú deklaráciu USA a Južnej Kórey a spoločné vyhlásenie lídrov, keď povedal, že “USA v záujme realizácie vlastných geopolitických záujmov a bez ohľadu na regionálnu bezpečnosť trvajú na tom, aby využili otázku polostrova na vytvorenie napätia”.

Konanie USA je plné mentality studenej vojny, podnecuje blokovú konfrontáciu, podkopáva systém nešírenia jadrových zbraní, poškodzuje strategické záujmy iných krajín, prehlbuje napätie na polostrove, podkopáva regionálny mier a stabilitu a je v rozpore s cieľom denuklearizácie polostrova. Čína je rozhodne proti tomu, povedal Mao.

Reklama

Podľa Washingtonskej deklarácie, na ktorej sa dohodli prezidenti USA a Južnej Kórey, sa USA zaväzujú vyvinúť maximálne úsilie na konzultácie s Južnou Kóreou o “prípadnom použití jadrových zbraní na Kórejskom polostrove”, zatiaľ čo Yoon potvrdil záväzok Južnej Kórey dodržiavať záväzky vyplývajúce zo Zmluvy o nešírení jadrových zbraní.

Spojenectvo USA a Južnej Kórey sa zaväzuje zapojiť sa do “hlbšieho a kooperatívneho rozhodovania” o jadrovom odstrašovaní, a to aj prostredníctvom posilneného dialógu a výmeny informácií o rastúcich “jadrových hrozbách” pre Južnú Kóreu a región. Obaja prezidenti podľa dokumentu oznámili zriadenie novej poradnej skupiny pre jadrové otázky s cieľom posilniť rozšírené odstrašovanie a diskutovať o jadrovom a strategickom plánovaní.

 

Ďalšia kríza

Podľa CNN Biden a Yoon v stredu v Bielom dome oznámili novú kľúčovú dohodu, ktorej cieľom je odstrašenie Severnej Kórey, “vrátane nového záväzku USA rozmiestniť v Južnej Kórei ponorku s jadrovými zbraňami prvýkrát od začiatku 80. rokov”.

Lü Chao, odborník na otázky Kórejského polostrova z Liaoningskej akadémie spoločenských vied, vo štvrtok pre Global Times povedal, že “ak USA skutočne nasadia na polostrove jadrové zbrane alebo ponorku s jadrovými zbraňami, je veľmi pravdepodobné, že to vyvolá ďalšiu jadrovú krízu”.

Reklama

Lü uviedol, že na základe zásady Pchjongjangu “sila za silu, frontálny súboj” by Severná Kórea mohla v reakcii na čin USA podniknúť bezprecedentné kroky, napríklad uskutočniť atmosférický jadrový test.

 “Túto možnosť nemožno vylúčiť, a ak sa tak stane, Washington a Soul by mali niesť zodpovednosť za svoju provokáciu.” 

Wang Junsheng, výskumný pracovník východoázijských štúdií na Čínskej akadémii spoločenských vied v Pekingu, vo štvrtok pre Global Times uviedol, že “koncepcia ‘rozšíreného odstrašovania’ pozostáva z troch faktorov – spoločných vojenských cvičení, pravidelných návštev strategických prostriedkov USA (ako sú lietadlové lode, ponorky a bombardéry) v Južnej Kórei a rozmiestnenia jadrových zbraní na polostrove”.

V súčasnosti už USA a Južná Kórea zrealizovali spoločné cvičenia a pravidelné návštevy amerických prostriedkov, a ak USA pôjdu o krok ďalej a rozmiestnia jadrové zbrane vrátane ponoriek s jadrovou výzbrojou, určite to bude mať vážne dôsledky, ktoré nielenže prinútia Severnú Kóreu posilniť vývoj jadrových zbraní a balistických rakiet, ale aj zhoršia napätie medzi Čínou a USA, poznamenal Wang.

“Rozmiestnenie amerických ponoriek s jadrovými zbraňami v regióne tak blízko čínskeho územia je neprijateľné, a ak USA nedostanú od Číny odpor alebo odvetné opatrenia, rozmiestnia ďalšie strategické zbrane vrátane lietadlových lodí a strategických bombardérov. Medzi hlavnými mocnosťami, ako sú Čína a USA, musí existovať dolná hranica, a ak Washington zamýšľa narušiť rovnováhu, situácia v regióne sa mimoriadne vyostrí,” povedal Wang.

Reklama

 

Postoj Číny

Podľa amerických a juhokórejských médií “Čína dostala od Južnej Kórey a Spojených štátov predbežné informácie o Washingtonskej deklarácii”.

Experti uviedli, že aj keď sa obe krajiny snažili zmierniť obavy a odpor Číny tým, že ju vopred informovali, Čína bude ich kroky stále považovať za hrozbu a bude reagovať podľa ich skutočných krokov.

Han Xiandong, profesor kórejských štúdií na Čínskej univerzite politických vied a práva, vo štvrtok pre Global Times povedal, že okrem Washingtonskej deklarácie obsahuje spoločné vyhlásenie Bidena a Yoona aj niektoré prvky, ktoré sú pre Čínu provokatívne.

Podľa spoločného vyhlásenia zverejneného v stredu prezidenti USA a Južnej Kórey zopakovali dôležitosť “zachovania mieru a stability v Taiwanskom prielive ako nevyhnutného prvku bezpečnosti a prosperity v regióne”. Dôrazne sa postavili proti akýmkoľvek jednostranným pokusom “zmeniť status quo v indo-pacifickom regióne, a to aj prostredníctvom nezákonných námorných nárokov, militarizácie znovuzískaných prvkov a nátlakových aktivít”.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao vo štvrtok reagoval vyhlásením, že otázka Taiwanu je čisto vnútornou záležitosťou Číny a jadrom jej základných záujmov. Riešenie taiwanskej otázky je záležitosťou čínskeho ľudu a žiadna sila do nej nebude zasahovať.

“Skutočný status quo taiwanskej otázky je taký, že obe strany Taiwanského prielivu patria jednej Číne, Taiwan je súčasťou Číny a národná suverenita a územná celistvosť Číny neboli nikdy rozdelené. “Separatistické sily, ako aj sily vonkajšieho zasahovania sú “hlavnými vinníkmi podkopávania status quo cez Taiwanský prieliv”, povedal Mao.

“Naliehavo vyzývame USA a Južnú Kóreu, aby boli opatrné vo svojich slovách a činoch týkajúcich sa taiwanskej otázky a aby sa ďalej nevydávali nesprávnou a nebezpečnou cestou,” uviedol Mao.

Pred návštevou USA Yoon urobil mimoriadne provokatívne vyhlásenia o taiwanskej otázke, ktoré vážne poškodili čínsko-juhokórejské vzťahy, keďže sa snažil túto otázku internacionalizovať, čo vážne porušuje zásadu jednej Číny, ktorá je politickým základom a predpokladom nadviazania čínsko-juhokórejských diplomatických vzťahov, čo podľa čínskeho ministerstva zahraničných vecí v nedeľu prinútilo čínsku stranu, aby sa slávnostne vyjadrila k juhokórejskému veľvyslancovi v Číne

Podľa utorňajších informácií juhokórejskej tlačovej agentúry Yonhap juhokórejský veľvyslanec v Číne Chung Jae-ho v pondelok pri odovzdávaní poverovacích listín čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi tlmočil Siovi pozvanie Yoona na návštevu Soulu.

Reklama

Čínski analytici uviedli, že to svedčí o tom, že Yoon a jeho tím si neuvedomujú závažnosť svojich provokatívnych komentárov k taiwanskej otázke a ich smiešnu diplomatickú reakciu voči Číne po Yoonovom vyhlásení.

Lü uviedol, že ak Yoon nestiahne svoje provokatívne komentáre k taiwanskej otázke a neurobí konkrétne nápravy svojich predchádzajúcich chýb, aby dokázal úprimnosť Južnej Kórey, bude absolútne nemožné, aby Soul očakával, že Čína bude tolerovať alebo odpúšťať ich pochybenia, nehovoriac o štátnej návšteve v ich krajine.

Han povedal, že “Yoonova administratíva arogantne nesprávne odhadla Čínu, keďže niektorí jej politickí predstavitelia sa domnievajú, že čínska ekonomika má problémy, takže Čína potrebuje Južnú Kóreu viac ako Južná Kórea Čínu. Tento druh myslenia podporil ich provokácie, ktoré urobili, aby sa zapáčili USA, a veria, že Čína to bude tolerovať.”

Investície USA, ktoré Yoon tentoraz získal, len 5,9 miliardy dolárov, nezaplatia za agresívnu politiku Južnej Kórey voči Číne, pretože cena sa neodráža len v ekonomike a obchode, ale aj v iných sektoroch, takže skôr či neskôr juhokórejský ľud zistí, že Yoonova nerozumná diplomatická stratégia je “neudržateľná a sebazničujúca” a Yoonova nízka popularita bude mať za následok chaotickejšiu vnútropolitickú situáciu v Južnej Kórei, uviedli experti.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:51

Rakúsky kancelár Karl Nehammer zvolal na pondelok (3. 6.) okrúhly stôl za účasti odborníkov, zástupcov verejného sektora a podnikateľskej sféry, s ktorými chce diskutovať o spoločnom postupe v otázke plánovaného zákazu spaľovacích motorov, ktorý má platiť v Európskej únii (EÚ) pre nové automobily od roku 2035.

15:48

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom sa v nedeľu pravdepodobne dohodnú na predĺžení obmedzenia ťažby ropy do konca tohto roka a možno aj do roku 2025. Kľúčoví producenti združení vo formáte OPEC+ sa snažia podporiť trh s ropou v situácii, keď globálny dopyt rastie pomalým tempom, vysoké úrokové sadzby brzdia ekonomiku a konkurencia zo strany USA sa stupňuje.

15:36

Jednu obeť a 26 zranených si vyžiadala v noci na nedeľu streľba na ulici v meste Akron v americkom štáte Ohio. K streľbe došlo údajne krátko po polnoci miestneho času. Podľa prvotných informácií prišiel o život 27-ročný muž. Desiatky zranených osôb bolo prevezených do neďalekých nemocníc.

14:09

Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány postúpil do finále na pretekoch Svetového pohára v Mníchove v disciplíne vzduchová puška 10 m. Medzi najlepšiu osmičku sa dostal zo 7. priečky nástrelom 632,6 b. Víťazom kvalifikácie sa stal Číňan Šeng Li-chao výkonom 635,4. Finále je na programe v pondelok o 10.00.

14:00

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho armáde sa podarilo dobyť dedinku Umanske v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

13:37

Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) pozastavil svoju činnosť v Rafahu po tom, čo izraelská armáda vstúpila do najjužnejšieho mesta v Pásme Gazy na hranici s Egytom.

13:27

Slovenský hokejista Michal Čajkovský podpísal nový dvojročný kontrakt so Spartakom Moskva. Tridsaťdvaročný obranca zaznamenal v uplynulej sezóne sa ruský klub 12 gólov a pridal 25 asistencií v 71 zápasoch.

13:25

Ceny ropy v piatok (31. 5.) klesli a zaznamenali aj týždennú stratu. Investori čakajú na výsledky zasadnutia skupiny OPEC+, na ktorom budú členovia ropného kartelu rozhodovať o možnom predĺžení produkčných škrtov. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júli uzavrel v piatok obchodovanie pri cene 76,99 USD (70,85 eura). To bolo o 1,2 %, alebo 92 centov, menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena júlového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 24 centov na 81,62 USD za barel. Za celý týždeň si ropa Brent odpísala 0,6 % a WTI 1 %.

13:21

Argentínsky futbalista Lionel Messi strelil svoj 12. gól v sezóne v MLS. Jeho tím Inter Miami remizoval vo svojom poslednom pred Copa America (od 20. júna do 14. júla) so St. Louis City 3:3. Miami je s 35 bodmi na čele tabuľky Východnej konferencie o dva body pred druhým Cincinnati. Okrem Messiho skóroval aj Luis Suárez, rovnako ako jeho spoluhráč má aj on na konte 12. gólov. Tretí gól Interu zaznamenal Jordi Alba.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Záhon ruží počas Slávnosti ruží v areáli kaštieľa v obci Dolná Krupá v okrese Trnava

Autor: TASR-Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali