Dohoda o obrannej spolupráci dostáva Slovenskú republiku jednoznačne do pozície proti Ruskej federácii. V prípade konfliktu vinníci pohodlne zmiznú a za odmenu dostanú teplé miesta v zahraničí. Odnesie si to len a len občan SR, varuje Viktorín

Dohoda o obrannej spolupráci dostáva Slovenskú republiku jednoznačne do pozície proti Ruskej federácii. V prípade konfliktu vinníci pohodlne zmiznú a za odmenu dostanú teplé miesta v zahraničí. Odnesie si to len a len občan SR, varuje Viktorín

Bratislava 24. januára 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP/NUR.KZ-Vladimir Tretyakov)

 

Konflikt medzi USA a Ruskom sa neustále vyhrocuje. Ukrajina je len zámienka. Ak zlyhá diplomacia, veľmi pravdepodobne dôjde v vojenskému konfliktu. A Slovensko bude vďaka zmluve o obrannej spolupráci jeho súčasťou. Je to to, čo si slovenský občan zaslúži? Túto otázku si kladie člen hnutia Republika, generál Jozef Viktorín

ruskí vojaci
Ilustračné foto

Z vyjadrení zahraničných tlačových agentúr je evidentné, že konfliktná situácia medzi Ruskom a USA naďalej eskaluje. Generál Viktorín hovorí o „predfinále,“ v ktorom nejde len o politické nezhody, ale najmä o ekonomické benefity. Poukazuje na dodávky zbraní na Ukrajinu, z ktorej si svoje odbytisko urobila oficiálne nezainteresovaná Británia, Kanada či pobaltské štáty. A nebudú to oni, kto na situáciu doplatí. Účty budú v konečnom dôsledku platiť občania Ukrajiny, otázne je, či to teraz, po rokovaní v Ženeve už pochopí aj Kyjev, alebo stále nie.

Reklama

Na blížiacu sa konfrontáciu upozorňuje aj tlak americkej strany na rýchle schválenie dohody o obrannej spolupráci na Slovensku.

A musíme upozorniť, že územie SR je pre USA dôležité. Ľudia to musia vedieť. 14. decembra predstaviť dohodu, nastaviť čas pripomienkovania na Vianoce, pripomienky arogantne odignorovať, získať potlesk prezidentky a na začiatku februára to celé dotlačiť do Národnej rady? To naozaj svedčí o tom, že niekto si plní domácu úlohu, ktorá však nebola zadaná tu,“ upozorňuje Viktorín.

Reklama

Preto je potrebné pozrieť sa na to, kto túto zmluvu tak vehementne pretláča. A sú to najmä ministri obrany a zahraničných vecí Naď a Korčok. Pravdepodobne ich tlačí čas. V marci už u nás musí prebehnúť vojenské cvičenie spojencov NATO Saber Strike s troma tisíckami vojakov a viac ako tisíc kusmi vojenskej techniky.

„Časová os má veľkú výpovednú hodnotu. Kto si odnesie tento amaterizmus? Vinníci pohodlne zmiznú a za odmenu dostanú teplé miesta v zahraničí. Odnesie si to len a len občan SR,“ odhaduje generál.

Pritom ani európska politika nie je v tomto konflikte úplne jednoznačná. Poukazuje práve na pragmatické kroky silného a stabilného Nemecka. To sa v ostatných dňoch prostredníctvom ministerky obrany ospravedlnilo za hriechy minulosti a uzavrelo vzdušný priestor pre prieskumné lietadlá. Žeby to bol náznak toho, že v konečnom dôsledku zostane v konflikte len Európa s Ruskom a USA sa bude podieľať len tým, že budú „dodávať zbrane, vyzbrojovať „povstalecké armády“, budú koncovým užívateľom ekonomických výhod plynúcich z konfliktu a v pohodlí rátať bankovky?“ pýta sa generál.

Eskalovať v dnešnej dobe konflikt môže podľa neho len blázon. Ruská strana jasne deklaruje, že zo svojich požiadaviek neustúpi, pretože už nemá kam. A ďalšie sankcie zo strany USA a zákonite aj EÚ neprinesú okrem vyhrocovania situácie a „veľkohubých“ prejavov absolútne nič.

Cestou je diplomacia. Ale keď zlyhá, tak konfliktu sa zabrániť nedá. Toto je potrebné vnímať aj u nás, na Slovensku, ktoré je susedom Ukrajiny. Častokrát to sú naši zmluvní spojenci, ktorí vyrábajú bezpečnostné hrozby. A dohoda, vraj o obrannej spolupráci, dostáva Slovenskú republiku jednoznačne do pozície proti Ruskej federácii, čo je pozícia neprijateľná, odmietame ju a toto si slovenský občan nezaslúži,“ uzavrel tému Jozef Viktorín.

Reklama

 

Krúpa: Rusko si na Ukrajinu netrúfne. Zatiaľ

Úplne iný názor na celú situáciu má liberálny poslanec OĽANO a tvrdý zástanca protiruskej politiky Juraj Krúpa. Ten je presvedčený, že ku konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou nedôjde, pretože Rusko si na to jednoducho netrúfne.

Pri všetkej vypočítavosti ruských jastrabov a manipulátorov musí byť aj im zrejmé, že vojna proti Ukrajine by znamenala koniec Ruska, ako ho dnes poznáme. Ak by totiž v prípade napadnutia Ukrajiny vstúpili do platnosti sankcie, ktoré má pripravené demokratické medzinárodné spoločenstvo, nastala by v krajine agresora panika, chaos a nepredvídateľné reakcie obyvateľov. A to je vzhľadom na rozlohu krajiny a ekonomickú silu, či skôr slabosť Ruska veľká neznáma pre jeho verchušku,“ domnieva sa Krúpa.

Ekonomickú silu Ruska prirovnáva ku krajinám ako Taliansko či Španielsko, pričom sa smeje, že je založená len na vývoze nerastného bohatstva bez pridanej hodnoty. A ešte aj ťažba nerastných surovín prebieha podľa neho len vďaka technológiám dodaným zo zahraničia.

„Rusko vlastne žije zo svojej ekonomickej podstaty. Koľko razy za minulé roky sme čítali bombastické oznámenia Putina o rovnako bombastických zbraniach, ktoré vraj vymysleli ruskí vojnoví konštruktéri. Je samozrejme možné aj to, že žiadne také zbrane vo väčšine nejestvujú, keď navyše žiadny nestranný pozorovateľ nevidel ich skúšky v praxi. A tak jestvujú iba v piár propagande Kremľa,“ myslí si poslanec.

Reklama

Samotného Putina označuje za tuctového agenta KGB, ktorý za sebou nemá žiadnu významnú spravodajskú operáciu. Označil ho za „mafiána v politickom filme,“ ktorý len vyberá výpalné v krajinách ako Gruzínsko či Ukrajina. A zvyšku „demokratického sveta“ to už začína byť jasné, preto mu prestane raz a navždy ustupovať. Lebo na rade sú podľa neho krajiny ako Fínsko, Nórsko či Švédsko.

„Ak by sa teda Putin rozhodol pre vojnu, sankcie by boli to najmenej bolestné čo by ho čakalo. Pri takomto brutálnom porušení medzinárodného práva by totiž “nabil” napríklad Číne, ktorá si robí historické nároky na obrovskú časť ruského územia. Takže by mohla nasledovať príklad samotného Ruska a … Zvyšok je na vašej predstavivosti. Tak zatiaľ som viac naklonený myšlienke, že Putin žiadnu vojnu s Ukrajinou neriskne. Minimálne v najbližších rokoch,“ skonštatoval skalopevne presvedčený demokrat Juraj Krúpa.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali