Do ulíc opäť prichádza zbierka Biela pastelka, pomôže nevidiacim a slabozrakým

Do ulíc opäť prichádza zbierka Biela pastelka, pomôže nevidiacim a slabozrakým

Bratislava 23. septembra 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Do ulíc takmer 300 miest a obcí vyjde približne 3500 dobrovoľníkov

V mestách a obciach po celom Slovensku dnes možno stretnúť dobrovoľníkov v rámci verejnej zbierky Biela pastelka. Jej výťažok má pomôcť zrakovo postihnutým viesť samostatný a plnohodnotný život. Výnos zbierky, ktorá patrí k desiatke najväčších v SR, sa použije na výučbu Braillovho písma, nácvik chôdze s bielou palicou, kurzy práce s kompenzačnými pomôckami či poskytovanie sociálneho poradenstva.

Reklama
Na snímke 15. ročník celoslovenskej zbierky Biela pastelka v Košiciach
Na snímke 15. ročník celoslovenskej zbierky Biela pastelka v Košiciach

Do ulíc takmer 300 miest a obcí vyjde približne 3500 dobrovoľníkov, ktorí budú darcom ponúkať biele spinky ako symbolické poďakovanie za ľubovoľný príspevok. Záujemcovia môžu prispieť aj na účet verejnej zbierky SK11 3100 0000 0040 3001 6204. Rovnako možno zaslať SMS správu v hodnote dve eurá na číslo 820. Cez web www.bielapastelka.sk sa možno do zbierky zapojiť do konca roka.

“Každému darcovi za príspevok srdečne ďakujeme, pretože aj vďaka nemu môžeme v Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska poskytovať svoje služby všetkým záujemcom na celom Slovensku bezplatne,” hovorí predseda organizácie Branislav Mamojka.

Reklama

Ambasádorom zbierky sa stal víťaz v chôdzi na 50 kilometrov na olympiáde v Riu Matej Tóth. “Ako športovec i ako otec si nesmierne vážim zdravie. Často človek nemá žiaden podiel viny na tom, že stratil zrak, a prečo my, ktorí si naplno užívame ten úžasný zmysel vidieť všetko okolo nás, by sme sa nemohli trochu rozdať?,” skonštatoval Tóth. Záštitu nad 15. ročníkom Bielej pastelky prevzal prezident SR Andrej Kiska.

Tohtoročná zbierka sa nesie v duchu prepojenia chôdze ako športovej disciplíny a chôdze nevidiacich s bielou palicou. Vyvrcholením dnešných sprievodných podujatí zbierky tak bude pokus o zápis do Slovenskej knihy rekordov. Cieľom je, aby čo najviac ľudí so zakrytými očami prešlo 15-metrovú trať za pomoci bielej palice. Do pokusu o rekord sa možno zapojiť v Bratislave, Trnave, Nitre, Topoľčanoch, Trenčíne, Žiline, Martine, Poprade, Prešove, Svidníku, Banskej Bystrici a Košiciach pri informačných stánkoch únie. Ľudia si tam okrem iného môžu aj skúsiť, ako sa píše v Braillovom písme.

V spolupráci s portálom LudiaLudom.sk je tiež pripravená dražba predmetov, ktoré ÚNSS venovali špičkoví slovenskí športovci. Získať tak možno dres alebo tenisky s originálnym podpisom Mateja Tótha, rukavicu Martiny Hrašnovej, veslo Jany Dukátovej, ale aj mnohé ďalšie trofeje. Dražba prebieha od 18. septembra do 14. októbra a jej výťažok takisto poputuje na konto Bielej pastelky.

 

Dobrovoľníci Bielej pastelky sa stretávajú s ochotou ľudí prispieť

Reklama

Dobrovoľníci verejnej zbierky Biela pastelka, ktorá má pomôcť zrakovo postihnutým, sa vybrali dnes i do ulíc v Košiciach. Podľa ich slov sa stretávajú s rôznymi reakciami ľudí.

Na snímke 15. ročník celoslovenskej zbierky Biela pastelka v Košiciach
Na snímke 15. ročník celoslovenskej zbierky Biela pastelka v Košiciach

Študentka Strednej odbornej školy Jána Bocatia v Košiciach Žaneta Poradová sa do zbierky zapojila ako dobrovoľníčka. Tvrdí, že ľudia nemajú dobré skúsenosti s tými, ktorí zbierajú na rôzne zbierky bez osvedčenia. “Väčšinou chcú prispieť, ale niektorí majú obavy, keďže s tým nemajú veľmi dobré skúsenosti, a preto sa dosť boja prispievať,” uviedla pre TASR Poradová.

Darcom rozdávajú letáky a pripínajú im spinky s logom Bielej pastelky. “Väčšinou ich ľuďom pripíname na oblečenie, ale nájdu sa aj takí, ktorí si ich odložia do vrecka alebo do kabelky,” povedala Poradová.

O niečo horšie sa dnes darí v uliciach metropoly východu chlapčenskej skupine dobrovoľníkov. “Skúsenosti nemám zatiaľ žiadne, lebo ako dobrovoľník som sa zapojil do tejto aktivity prvýkrát. Ľudia nás považujú za nedôveryhodných, ale verím, že sa to ešte zmení,” dodal s úsmevom študent Športového gymnázia v Košiciach Jakub Neupauer.

Tí, ktorí prispeli, tvrdia, že tak robia pravidelne. “Samozrejme, každá pomoc je dobrá a keď to pomôže, vždy rada dám a prispejem už na čokoľvek. Či je to na Bielu pastelku, alebo keď zbiera Liga proti rakovine,” skonštatovala Marta Barányová.

Reklama

“Ak je to niečo, čo poznám, tak prispejem veľmi rada,” povedala oslovená darkyňa Lucia Bokorová.

Marián Švagrovský tvrdí, že zbierok je priveľa. Napriek tomu prispieva pravidelne. “Pred každou poštou, nákupným strediskom alebo väčším zariadením, kde sa pohybuje viac ľudí, je zbierka. Prestávam to sledovať. Ako človek, ktorý chce podporiť niečo, stále to podporím, ale myslím si, že suplujem štátny rozpočet,” dodal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali