Naživo: V Košiciach prebieha protest. Má byť silným odkazom vláde

❚❚

Košice 28. októbra 2022 AKTUALIZOVANÉ (srnaprvommieste.sk/HSP/Foto:Facebook, srnaprvommieste.sk)

 

Na každom z vás záleží! obracia sa najväčším písmom na návštevníka webová stránka Slovensko na 1. mieste. Celá sa venuje protestu, ktorý sa koná dnes o 15. hodine na Hlavnej ulici v Košiciach. Najvýraznejšou tvárou spomedzi organizátorov je RNDr. Ján Baránek. Protestu sa zúčastňuje asi 2000 ľudí 

Košice Protest Chudoba
Na snímke účastníci protestu proti chudobe na Hlavnej ulici v Košiciach 28. októbra 2022

Naživo:

.

 

.

17:30 – Následne opäť vystúpil Baránek a predniesol niekoľko vyziev, ktoré adresoval vláde a médiám.

Už skôr organizátori na stránke ako hlavné problémy uviedli:

Plyn: Slovenská republika potrebuje zabezpečiť priame zmluvy s dodávateľmi plynu za čo najnižšie možné ceny na európskom trhu s plynom.

Elektrina: Slovenská republika potrebuje zmeniť systém rozdeľovania a platieb za elektrinu tak, aby sme neplatili sprostredkovateľom na burze, ale dodávali elektrinu priamo do našich domovov a firiem za nízke ceny, pretože Slovenská republika je v oblasti elektriny sebestačná a elektrinu vyrába lacno. Prebytky vyrobenej elektriny môžeme predávať na burze.

.

Green deal:Začiatky krízy cien energií a pádu trhu s energonosičmi nie sú v ukrajinsko-ruskom konflikte. Začiatky tejto krízy nájdeme na prelome leta a jesene minulého roka, kedy nemecké veterné elektrárne nemohli dodávať energiu, keďže „nefúkalo“. Najväčší problém s energiami a ich cenami pochádza z plánu EÚ „Green deal“, ktorý je v priamom spore so zákonmi fyziky a prírody a ako taký znásilňuje a mení zákony prírody.

Z histórie vieme, že takéto pokusy vždy končili fiaskom a zanechávali za sebou milióny mŕtvych. V tomto prípade sa musíme vrátiť k akceptácii prírodných zákonov, ktorých ignorovanie nás už dnes vrhlo do chudoby a do stavu, kedy na Slovensku budú umierať na následky tejto pomýlenej snahy ľudia, v prvom rade najmä s oslabenou imunitou a malé deti.

Chudoba: Násilné presadzovanie „Green dealu“ a dobrovoľné vzdanie sa lacných zdrojov energie nás už dnes vrhlo do energetickej chudoby. Tu nejde iba o zdroje z Ruska, Slovensko je sebestačné vo výrobe elektrickej energie.

Neexistuje dôvod, aby občania SR dotovali v cenách elektriny nemecké veterné elektrárne a iné pseudovedecké fyzikálne „experimenty“. Napriek tomu, že sme schopní vyrobiť megawatt elektrickej energie za cca. 50 €, nakupujeme ju až 10 x drahšie.

Musíme vrátiť slovenskú elektrinu obyvateľom Slovenska za slovenské ceny. Slovensko je druhou najlesnatejšou krajinou v Európe. Podobne, ako v prípade elektriny, máme jedny z najvyšších cien dreva v EÚ, vrátane palivového dreva. Prírodné bohatstvo Slovenska a jeho energetické zdroje, sú schopné zabezpečiť dôstojný život každého občana Slovenska.

.

Sloboda slova: Slobodu slova sme stratili v tzv. pandémii Covid-u. Dnes sme však svedkami toho, že odlišný názor od tzv. „mainstreamového“ názoru, nie je iba marginalizovaný a potláčaný, ale už aj kriminalizovaný.

Sme svedkami úplného zlyhania médií, ako „strážnych psov demokracie“, ako aj deštrukcie samotnej demokracie a jej pilierov – zákonodarnej, výkonnej a súdnej moci.

Všetky tri zložky, plus médiá, zlyhali počas „pandémie“ Covid-u a dnes dokonca napomáhajú ochudobňovaniu Slovenska a postupnej strate slobody potláčaním a kriminalizovaním odlišných názorov.

 

17:14 – Na pódium sa postavil Štefan Harabin bývalý sudca najvyššieho súdu. Harabin povedal, že ľudia sú na námestí preto aby zrádcovským elitám vystavili červenú kartu a poslali ich do zabudnutia. Vládu obvinil z ekonomickej sabotáže.

Štefan Harabin
Na snímke Štefan Harabin

 

17:02 – Hovorí Tibor Eliot Rostas – vydavateľ časopisu Zem a Vek. “Všade vôkol nás sa hovorí o obetiach na Ukrajine. Prečo sa ale o nich nehovorilo od roku 2014, odkedy sa umieralo na Donbase či v Odese?” Pýta sa Rostas a pripomína klamstvá o “vakcíne, čo je sloboda”.

“Hovoria nám, že im záleží na budúcnosti Slovenska, ale pritom nás rozháňajú vodnými delami a gumovými projektilmi,” pripomína Rostas. Nezabudol poznamenať, že tí, čo hovoria o reálnom mieri, označujú za ruských agentov. Uisťujú o slobode slova, ale všetko, čo sa im nehodí, mažú a prenasledujú…

“Najvzájomnejšou energiou je tá, ktorú si vieme dať navzájom! Skúste si podať ruky, navzájom sa objať …” vyzval Rostas prítomných.

Tibor Eliot Rostas
Na snímke Tibor Eliot Rostas

 

.

16:50 – Vystupujú bratia Juraj a Ladislav Matyinkovci. Sú známi nie len ako zakladatelia skupiny Maduar ale hlavne vďaka iniciatíve Hovorme spolu. Bratia vyzvali k jednote. Vyzvali ľudí, aby sa nedali rozdeliť rôznymi agendami –  covidovou, vojnovou, aťď.

Juraj a Ladislav Matyinkovci, iniciatíva Hovorme spolu pripomenuli potrebu konať jednotne a spoločne.

“Čokoľvek spravíme spoločne, má to veľký dopad. Keď chceme zmenu, tou zmenou musíme byť sami,” upozornili Matyinkovci. Presne pred rokom zorganizovali iniciatívu Hovorme spolu, s ktorou oslovili aj RTVS. Napriek ignorácii verejnoprávnej TV mali tieto diskusie cez tri milióny videní.

“Nespoliehajte sa na nikoho. Ani na nás, spoliehajme sa na seba. Máme aj nástroj, vďaka ktorému sa vieme koordinovať a sme pripravení v iniciatíve Hovorme spolu pokračovať a navzájom sa informovať,” pripomínajú súrodenci, no celé to má podľa nich jedno veľké ALE – stále sa na nás valia agendy, ktoré sa snažia rozdeliť nás.

 

.

16:35 – Vystupuje JUDr. Adriana Krajniková. Vrátila sa k téme covidových opatrení a povedala, že základnou požiadavkou je všetkých, ktorí páchali covidové zločiny dostať pred tribunál.

 

16:20 – Vystupuje Marián Kollár, bývalý prezident Slovenskej lekárskej komory

 

16:10 – Na proteste vystúpil Milan Markovič

.
Milan Markovič
Na pódiu Milan Markovič

 

15.40 – K mikrofónu pristúpil Roman Michelko. Zdôraznil, že do problémov sme sa dostali kvôli neschopnosti súčasnej vlády.

Na snímke Roman Michelko

15.32 – Pozdravy a informácie z Prahy. Dvaja odborníci na energetiku: riešenia existujú, jedno z nich je spoločná burza Slovenska a Česka, prípadne širší stredoeurópsky priestor. V Česku je rovnaký problém viesť dialóg s vládou ako na Slovensku.

 

15.20 – Protestujúcim sa prihovoril Jozef Holjenčík. Téma, ako inak, energetika.

 

15.08 – Zaznela slovenská hymna. Počet účastníkov sa teraz ťažko dá odhadnúť, ale určite sú to tisíce ľudí. J. Baránek víta účastníkov a špeciálne zdraví východniarov. Kvôli potenciálnemu konfliktu so zákonom, cez víkend sú voľby, je moratórium, nevystúpia tí, ktorí kandidujú.

.

 

O proteste 

Téma protestu je určená už jeho názvom: Slovensko na prvom mieste!, motto znie Slovenské energie za slovenské ceny! A hneď na úvodnej stránke sú hlavné problémy, ktoré trápia občanov Slovenska: Plyn, elektrina, chudoba, green deal, Stop dodávaniu zbraní a podporovania vojen! Občianske združenie organizátorov má názov Nádej a Sloboda.

J. Baránek pozval ľudí do Košíc na protest slovami: “Chcem pozvať všetkých, ktorí môžu a chcú prísť a prejaviť svoj názor. Protest bude hlavne k aktuálnej hlavne sociálnej situácii… Slovenské energie za slovenské ceny. Čítal som niekoľko analýz, prečo sa to nedá urobiť. Ja som presvedčený, že sa to dá urobiť, a na tom proteste vystúpi odborník, ktorý vysvetlí ako sa to dá urobiť. Pre mňa je neprijateľné tvrdenie, že sa to nedá, lebo dôsledkom bude, že ľudia budú padať – a už aj padajú do energetickej chudoby, s ktorou súvisí celková chudoba na Slovensku.

“Takže tento protest bude zameraný na sociálnu oblasť a čím bude silnejšia účasť, tým to bude silnejší odkaz smerom k vláde aj smerom ku kompetentným orgánom, aby s tým niečo robili. Lebo ak sa naplnia tie katastrofické scenáre, ak sa naplnia analýzy pekárov, ktorí tvrdia, že je reálne, že chlieb bude stáť 7,40 €, tak to potom znamená, že si chleba kupovať nebudeme. Týka sa to celej krajiny, celého hospodárstva, znamená to, že padneme do anarchie. A to nikto nechce! Takže aj tento protest má byť posledným varovaním pre vládu, aby sa tu konečne niečo udialo, hlavne v tej sociálnej oblasti. Teraz je tá príležitosť, poďme to urobiť!” povedal Baránek, ktorý na toto nebezpečenstvo už upozorňuje dávno. Upozornil, že rovnako, ako bolo Slovensko najhoršie v Európe v pandemickej pomoci, bude najhoršie v pomoci aj v tejto kríze.

Plagát protestu.
Plagát protestu

Protest podporili stovky ľudí, niektorí aj vlastným videom: RNDr. A. Belousová, doc. JUDr. J. Drgonec, DrSc., M. Markovič, M. S. Soročinová, Ing. J. Štubniak, M. Šramová, doc. Mgr. E. Chmelár, PhD., Mgr. J. Laššáková, JUDr. F. Flašík, Ľ. Belák a ďalší.

OZ Nádej a Sloboda pripravuje k protestu petíciu k cenám energií, “Green dealu” a za to, aby v prípade rozhodovania zástupcovia SR hlasovali proti odobratiu práva veta členským štátom Európskej únie.

Na stránke sa dá nájsť aj sekcia zdieľania dopravy, kde desiatky ľudí ponúka alebo hľadá odvoz do Košíc. Baránek ozrejmil, že skutočnosť, že sa protest koná v Košiciach, má doručiť odkaz východniarom, že nie pre všetkých Slovensko začína a končí pri tabuli s nápisom Bratislava

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali