Zhromaždenia v Bratislave minúta po minúte: Protestujúci pred Úradom vlády skandovali: “Slovensko si nedáme”

Zhromaždenia v Bratislave minúta po minúte: Protestujúci pred Úradom vlády skandovali: “Slovensko si nedáme”

Bratislava 17. novembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:HSP,SITA-Jana Birošová)

 

V čase, kedy slovenská vláda požíva rekordnú nedôveru svojich občanov a kedy zároveň koaličná väčšina v parlamente odhlasovala sprísnenie protipandemických opatrení, sa občania chystajú vyjsť do ulíc a na námestia hlavného mesta

17. november, protesty
Protestujúci na námestí pred Úradom vlády SR

19:50 Agentúra TASR zverejnila, že niektorí protestujúci počas zhromaždenia pred Úradom vlády (ÚV) SR použili pyrotechniku, pri explózii sa zranili aj dvaja policajti. TASR o tom informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Reklama

“Krátko po 18.30 h došlo zo strany účastníkov verejného zhromaždenia na Námestí slobody, v blízkosti Úradu vlády SR k použitiu pyrotechnických predmetov. Pri následnej explózii utrpeli dve osoby – príslušník Policajného zboru a príslušník Mestskej polície Bratislava zranenia, vyžadujúce si ošetrenie,” uviedol.

 

Reklama

17:34 Dav sa pokojne rozchádza.

 

17:30 Prítomní zaspievali štátnu hymnu. Suja opäť zopakoval potrebu generálneho štrajku. “Národ slovenský, chcete generálny štrajk?” Pýta sa. Dav odpovedá áno. Ľudia tlieskajú, skandujú ďakujem.

Suja zároveň vyzval ľudí, aby sa rozišli pokojne

 

Reklama

17:25 “Musíme si zachovať našu slobodu za akúkoľvek cenu,” hlása Mazurek. Ľudia tlieskajú.

 

17:20 Suja nazval vládu fašistickou bandou. “Vláda sa dostala k moci, lebo oklamala ľudí,” dodal.

“Naše Slovensko si nedáme,” zdôraznil.

17. november, protesty
Policajti pred Úradom vlády SR

17:19 “Odstúpiť, odstúpiť,” znie námestím.

Reklama

 

17:18 “Pamätajme si, o vírus tu nejde,” hlása Mazurek, ľudia to po ňom opakujú a dodávajú: “Chceme slobodu.”

 

17:16 Ľudia volajú: “Slobodu, slobodu.

 

17:14 Suja v krátkom prejave žiadal generálny štrajk.

 

17:10 Ľudia skandujú: “Slovensko si nedáme.” “Svetlá hore, vláda dole.”

 

17:08 Ľudia začínajú po výzve Petra Marčeka svietiť mobilmi.

Reklama

 

17:05 Časť davu sa už presunul pred Úrad vlády.

 

16:33 Ľudia smerujú k Úradu vlády SR.

16:24 K prítomných aktuálne prehovoril poslanec NR SR Milan Mazurek.

Reklama

“Hreje nás oheň pravdy a oheň slobody,” uviedol.

V súvislosti s tlačovou konferenciou policajného prezidenta uviedol: “Hamran sa vyhrážal. Je tu niekde Hamran?”

“Táto vláda bude počuť nahnevaných ľudí priamo v uliciach miest. My sme tu nositeľmi skutočných hodnôt novembra,” dodal.

Uviedol tiež, že toto nie je o víruse, tu chcú ľuďom zobrať slobodu. “Chceme ísť pred Úrad vlády.”

“Poďme do generálneho štrajku,” vyzýva Mazurek. “Prejdeme celou Bratislavou a vyšleme silný signál. Je potrebná demisia vlády.”

Reklama

“Sme hrdý národ a musíme ním ostať, ” ukončil Mazurek  svoj prejav.

 

 

16:20 Moderátor Peter Marček si zobral slovo. Je hrdý na Slovensko. Hanbil by sa zomrieť bez toho, že by niečo neurobil proti tejto vláde.

 

16:14 Pred ľudí prestúpil aj Arpád Sárközi. “Mlčky sa prizeráme na hlasovanie za nadradenosť európskych zákonov nad národnými,” vyhlásil.

Reklama

“Slovensko sa prebúdza a teším sa, keď sa prebudí úplne,” dodal.

Slovami “v jednote je sila,” ukončil svoj prejav.

 

16:10 Po Ďuricovi sa ľuďom prihovoril aj Jalal Suleiman. “Nikdy som si nemyslel, že 17. november môže byť taký pekný,” uviedol.

“Podviedli ľud a inštalovali systém, ktorý sme nechceli,” vysvetlil z pódia Suleiman a dodal: “Bitka s ruskou federáciou nie je našou bitkou.”

16:00 Pred prítomných prestúpil aj Ondrej Ďurica. Komu vláda slúži, keď má obrovskú nedôveru, pýta sa.

Vyzval ľudí, nech je protest pokojný a nech je Hamran za blázna.

Ľudia na Šafárikovom námestí

 

Reklama

15:55 Občanom sa prihovára aj Pavol Slota. Pripomenul incident v Piešťanoch a uviedol: “Cez policajné obušky nám idú vykladať, čo je ústava.”

“Stop covid fašizmu a slobodu slovenskému národu,” týmito slovami ukončil Slota svoj prejav.

 

15:45 Na proteste vystúpil aj Ľubomír Huďo. Podľa jeho slov je dôležitá je odvaha. “Médiá sa snažia zosmiešňovať údajne hlúpych občanov, čo protestujú proti opatreniam,” uviedol.

Vyhlásil tiež, že vládna moc potrebuje pocítiť, že oni musia mať strach a musia sa zodpovedať za svoje činy.

“Dosť bolo strachu,” skandujú ľudia.

17. november, protesty
Ľudia na Šafárikovom námestí

15:38 Ľuďom sa prihovoril aj lekár Peter Lipták. Prítomných zaželal, aby zostali zdraví. Uviedol, že je proti týmto vakcínam, lebo toto sú podľa jeho slov antivakcíny. “V žiadnom prípade sa nedajte zaočkovať,” vyhlásil. Upozornil na vedľajšie účinky vakcín a dodal, že zaočkovaní ľudia môžu rovnako šíriť infekciu ako nezaočkovaní.

Reklama

Za riešenie pri nákaze covidom-19 považuje včasnú ambulantnú liečbu.

“Máme tu tyransky demokratický systém. Posielajú má nás aj protiteroristické komandá,” uviedol tiež Lipták.

 

15:32 Pred ľudí predstúpila aj Martina Šimkovičová. Prítomných pozdravila a uviedla “držme si palce”.

17. november, protesty
Ľudia na Šafárikovom námestí

15:30 Polícia na sociálnej sieti zverejnila, že krátko pred 14.30 h bol z priestoru pred budovou Národnej rady SR predvedený 59-ročný muž. Dôvodom jeho predvedenia bolo porušenie ustanovení priestupku proti verejnému poriadku zákona č. 372/1990 Zb. Muž bol eskortovaný na príslušné policajné oddelenie. Podľa našich informácií ide o Jozefa Klanyiho.

 

15:25 Námestie potleskom privítalo Petra Kotlára. Poprosil ľudí, aby podporovali alternatívne médiá.

Reklama

 

15:23 Ľudia potleskom privítali Miroslava Suju.

Suja kritizoval zapredancov vo vláde, jej členov označil aj za dezolátov a plagiátorov. “Je na nás, či dáme zobrať slobodu a demokraciu, ktorú nám táto chunta chce zobrať,” uviedol a dodal: “My chceme, aby táto vláda odišla bez referenda okamžite.”

“Verím, že my Slováci máme chrbtovú kosť,” vyhlásil.

17. november, protesty
Ľudia na Šafárikovom námestí

15:17 Ján Čarnogurský st. prehovoril o nedávnom výsluchu kvôli billboardom Slovensko-ruskej spoločnosti. Svoju pozornosť upriamil aj na medzinárodnú situáciu.

Podľa jeho slov je potrebné zrušiť sankcie EÚ a USA voči Sýrii. “Snáď v USA výhra opäť Donald Trump a všetko sa otočí,” uviedol.

“Vyšehradská štvorka je naša prvá línia obrany. Ale, priatelia, neobídeme sa bez Ruska,” dodal.

Reklama

15:15 Po Gécim sa ľuďom prihovoril aj Lukáš Machala. Covid automat je najväčší právny podvod aký bol spáchaný na SR, vysvetlil a dodal: “My si Slovensko nedáme. Slovensko si nedáme.”

 

15:07 K občanom sa prihovoril Marek Géci zo strany Život – Národná strana. “Musíme sa všetci spojiť, skončiť s touto totalitou,” uviedol.

 

Reklama

 

15:05 Na Šafárikovom námestí sa začal protest. Prítomní v úvode zaspievali štátnu hymnu.

 

14:50 Ľuboš Blaha v súvislosti s informácia o nákaze Covid-19 na sociálnej sieti vysvetlil: “O sebe som sa v bulvári dočítal, že som s Covidom v karanténe. V skutočnosti som zdravý ako repa. Včera som bol na PCR teste a ten bol negatívny. Nemám Covid, zase šíria polopravdy. Žiaľ, musím byť v karanténe, pretože môj malý Adamko mal pozitívny test. Poldňa mal zvýšenú teplotu a to bolo všetko. Celé dni mi tu behá vysmiaty ako lečo. Nič mu nie je.”

 

14:45  Dav na námestí pred zhromaždením skandoval rôzne heslá, napríklad aj “rúška dole”, po Ficovom prejave zas “Nech žije Smer”. Časť protestujúcich ostala na mieste aj po odchode vedenia strany. Na mieste sú naďalej pripravení aj príslušníci Policajného zboru. Priamo k budove parlamentu verejnosť počas akcie nepúšťali.

17. november, protesty
Slováci počas zhromaždenia 17. novembra

 

14:07 Prítomní spievajú pieseň Na Kráľovej holi.

Predstavitelia strany SMER – sociálna demokracia v príhovoroch počas zhromaždenia organizovaného ich stranou v okolí pamätníka Alexandra Dubčeka v Bratislave pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia, 32. výročia Nežnej revolúcie a štátneho sviatku Deň boja za slobodu a demokraciu

13:55 Prítomným občanom sa prihovoril Robert Fico. Poďme hovoriť o Slovensku s ľudskou tvárou, vyzval Fico. Uviedol tiež, že vláda v súvislosti s pandémiou spustila vojnu proti vlastnému národu.

“Potrebujeme hlavu štátu, nie dekoráciu. Prezidentka Čaputová je obrovským sklamaním,” vyhlásil v súvislosti s hlavou štátu. Dodal, že prezidentka chce zmariť aj druhé referendum. “Ak bude prezidentka takto pokračovať, skončí s takou istou hanbou ako Andrej Kiska,” uviedol tiež Fico.

Predseda strany Smer-SD tiež povedal, že potrebujeme ústavné a demokratické nástroje riešenia kríz. Demokratickým riešením môžu byť podľa jeho slov len predčasné voľby.

Líder Smeru-SD tiež poznamenal, že na mieste sú ozbrojení policajti. Podľa vlastných slov im nechce vyčítať, že si robia svoju prácu, odkázal však dočasne poverenému prezidentovi Policajného zboru Štefanovi Hamranovi a ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO), že na proteste sú slušní ľudia.

Podotkol, že občania sú nahnevaní a stúpa agresivita. Na riešenie by však podľa neho stačilo prijímať rozumné opatrenia na boj s pandémiou.

 

Reklama

13:50 Na Námestie Alexandra Dubčeka prišli aj Andrej Danko (SNS) a Peter Gajdoš.

17. november, protesty, Andrej Danko
Na snímke v dave Andrej Danko

13:47 Svoj prejav predniesol aj Erik Kaliňák. Pani prezidentka väčšinu času len alibisticky mlčí, pardon citlivo vníma, upozornil Kaliňák.

Európska komisia ignoruje krivenie práva na Slovensku, dodal. Médiá podľa jeho slov pokračujú vo svojej svätej vojne proti Robertovi Ficovi.

Predstavitelia strany SMER – sociálna demokracia v príhovoroch počas zhromaždenia organizovaného ich stranou v okolí pamätníka Alexandra Dubčeka v Bratislave pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia, 32. výročia Nežnej revolúcie a štátneho sviatku Deň boja za slobodu a demokraciu

13:44 Po Kamenickom prišiel prehovoril k občanom Richard Takáč. Po 32 rokoch ideme bojovať za demokraciu a slobodu, vyhlásil Takáč.

 

13:42 Po Jurajovi Blanárovi vystúpil Ladislav Kamenický. Vláda musí rešpektovať svojich ľudí, svoj národ, uviedol Kamenický.

17. november, protesty
Slováci na Námestí Alexandra Dubčeka

13:40 Aktuálne vystupuje na Námestí Alexandra Dubčeka s prejavom Juraj Blanár.

“Preto sme sem prišli, aby sme sa poklonili veľkému humanistovi, sociálnemu demokratovi Alexandrovi Dubčekovi,” vyhlásil podpredseda strany. Dodal, že 17. novembra si pripomíname Deň boja za demokraciu a slobodu. Poukázal pritom na aktuálnu situáciu a kritizoval vládu, ktorá podľa neho zabudla na 100. výročie narodenia Dubčeka.

Blanár prečítal aj uznesenie NR SR k osobnosti Alexandra Dubčeka.

Podpredseda strany SMER-SD Juraj Blanár v príhovoroch počas zhromaždenia organizovaného stranou SMER – sociálna demokracia v okolí pamätníka Alexandra Dubčeka v Bratislave pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia, 32. výročia Nežnej revolúcie a štátneho sviatku Deň boja za slobodu a demokraciu

13:35 Na podujatí sú aj stúpenci strany Slovenský patriot.

 

13:15 Kotlebova strana Ľudová strany – Naše Slovensko zbiera podpisy za referendá o vystúpení SR z EÚ a NATO.

17. november, ĽSNS
Zber podpisov ĽSNS za referendá

 

13:05  Od 13.00 h sa uskutočňuje kladenie vencov pri buste Alexandra Dubčeka.

Slováci na Námestí Alexandra Dubčeka

 

Reklama
17. november, protesty
Ľudia vyjadrujú svoje postoje

 

17. november, protesty
Slováci na Námestí Alexandra Dubčeka

 

 

Pripravované protesty a podujatia

Dnes, 17. novembra, sa má konať protestné zhromaždenie hnutia Republika, ktoré sa má začať na Šafárikovom námestí. „Protest za Slovensko bez bláznov a mafie“ má prebiehať od 15:00 hod.

Členovia strany Smer-SD sa stretávajú na svojom sneme, z ktorého od 10:40 dávajú živý prenos.

Podpredseda Smeru – sociálnej demokracie (Smer-SD) Ľuboš Blaha nevystúpil s prejavom na pracovnom sneme strany na Bratislavskom hrade v priestoroch Zimnej jazdiarne. Predsedajúci snemu Juraj Blanár uviedol, že Blaha sa na vystúpenie tešil, ale „musel ostať doma v karanténe”. Blanár priamo nepovedal, či má ochorenie COVID-19. Blaha však 14. novembra na sociálnej sieti zverejnil: !Môj malý Adamko mal pozitívny test, a tak musíme všetci doma ostať 10 dní v karanténe.”

Okrem predsedu strany Roberta Fica vystupujú aj podpredsedovia strany Juraj Blanár, Ladislav Kamenický, Richard Takáč a Erik Kaliňák.

 

O 13:00 sa potom má uskutočniť kladenie vencov pri buste Alexandra Dubčeka pred budovou Národnej rady SR.

Vládne hnutie OĽaNO si na dnešný deň pôvodne zarezervovalo viaceré bratislavské námestia – Námestie SNP, Námestie slobody, Kollárovo námestie či Hodžovo námestie. Nakoniec však rezerváciu väčšiny námestí zrušilo a mieni zorganizovať len „malé pripomienkové podujatie“ na Námestí SNP.

Ladislav Kováčik

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali