Djokovič víťazom Roland Garros, Tsitsipas po finálovej prehre: “Novak je pre mňa inšpirácia”

Djokovič víťazom Roland Garros, Tsitsipas po finálovej prehre: “Novak je pre mňa inšpirácia”

Paríž 14. júna 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP – Michel Euler)

 

Srbský tenista Novak Djokovič sa stal druhýkrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na Roland Garros. Vo finále na parížskej antuke zdolal ako najvyššie nasadený hráč turnajovú päťku Gréka Stefanosa Tsitsipasa po vyše štvorhodinovej päťsetovej bitke 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4. Djokovič získal 19. grandslamový titul a už iba jeden ho delí od toho, aby sa dotiahol na Švajčiara Rogera Federera i Španiela Rafaela Nadala

roland garros
Na snímke Srbský tenista Novak Djokovič bozkáva trofej po výhre nad Grékom Stefanosom Tsitsipasom vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži

Srb je prvý hráč od roku 2004, ktorý vo finále Roland Garros otočil zápas z 0:2 na sety. Naposledy sa to podarilo Gastonovi Gaudiovi v argentínskom derby s Guillermom Coriom. Djokovič je zároveň prvý tenista v Open ére, ktorý vyhral každé podujatie veľkej štvorky minimálne dvakrát. V celej tenisovej histórii sa to podarilo iba Austrálčanom Royovi Emersonovi a Rodovi Laverovi. Djokovič prvýkrát triumfoval na Roland Garros v roku 2016, keď skompletizoval svoju zbierku grandslamových trofejí. Štyrikrát ťahal vo finále za kratší koniec. Vďaka nedeľnému víťazstvu zinkasuje prémiu 1,4 milióna eur a udrží si post lídra svetového rebríčka ATP.

Reklama

Tsitsipas začal finálový duel dvojchybou a hneď v úvodnom geme čelil dvom brejkbalom. Vďaka trom esám za sebou si však udržal podanie. V ďalších minútach držal so Srbom krok vo výmenách, viackrát ho prekvapil stopbalmi. Za stavu 5:4 sa po liftovanom forhende, ktorý dopadol presne na základnú čiaru, dostal k setbalu. Djokovič ho však odvrátil, v ďalšom geme Tsitsipasa brejkol a išiel podávať na víťazstvo v sete. Grék sa rýchlo zmobilizoval a vynútil si tajbrejk, v ktorom viedol 4:0 i 5:2. Djokovič dokázal otočiť na 6:5 a bol blízko k zisku prvého setu. Tsitsipas však v ťažkej situácii predviedol famózny víťazný forhendový longlajn. Grék získal po nevynútených chybách Djokoviča aj ďalšie dva body a tak sa tajbrejk stal jeho korisťou.

Tsitsipas bol v laufe, v úvode druhého setu vďaka kvalitným returnom opäť prelomil Djokovičovo podanie a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0. Grék ťažil z výborného pohybu po dvorci, za stavu 4:2 Djokoviča opäť brejkol a aj druhý set získal vo svoj prospech. Na Tsitsipasovi dlho nebolo vidieť, že hrá prvé grandslamové finále, na centri Philippa Chatriera pôsobil pokojným a vyzretým dojmom. Za celý set spravil iba dve nevynútené chyby.

Reklama

Na začiatku tretieho dejstva však začal viac kaziť, čo Djokovič využil a za stavu 2:1 mu v “maratónskom” jedenásťminútovom geme zobral podanie. Výhodu brejku pretavil Srb v zisk setu.

 

Fyzioterapeut Tsitsipasovi nepomohol, Djokovič na Gréka našiel recept

Pred začiatkom štvrtého dejstva si Tsitsipas nechal na dvorec zavolať fyzioterapeuta. Masáž mu však nepomohla, dvakrát prišiel o podanie a Djokovič si vybudoval rozhodujúci náskok 4:0. Srb v týchto momentoch skvele podával i returnoval, snažil sa hrať loptičky do Tsitsipasovho bekhendu, čo na súpera platilo.

Rolland Garos
Na snímke Grécky tenista Stefanos Tsitsipas pózuje s trofejou po prehre proti Srbovi Novakovi Djokovičovi vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži

V úvodnom geme rozhodujúceho setu Djokovič nevyužil brejkbal, za stavu 1:1 prelomil Tsitsipasovo podanie a zápas už dotiahol do víťazného konca. Za stavu 5:4 premenil pri vlastnom servise v poradí druhý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Tsitsipasom na 6:2. Na antuke vyhral všetky štyri zápasy vrátane vlaňajšieho semifinále Roland Garros, ktoré sa hralo tiež na päť setov.

“Ďakujem všetkým fanúšikom, ktorí prišli do hľadiska. Atmosféra bola elektrizujúca. Veľká vďaka patrí môjmu trénerovi Mariánovi Vajdovi, fyzioterapeutovi i mojej rodine. Som hrdý na to, že v priebehu 48 hodín som zvládol dva mimoriadne ťažké zápasy proti dvom velikánom. Dnes to bolo veľmi náročné. Vedel som, že Stefanos bude tvrdý oriešok, v tomto roku má skvelú formu. Aj za stavu 0:2 na sety som však veril, že to môžem otočiť. Vďaka výbornému výkonu sa mi to aj podarilo. Ešte raz veľké ďakujem všetkým,” uviedol Djokovič v prvom pozápasovom rozhovore s bývalým francúzskym tenistom Cedricom Piolinom.

Reklama

V slávnostnom príhovore pred prevzatím Pohára mušketierov zdôraznil, že chce získať ďalšie grandslamové tituly.

“Moja misia ešte nie je na konci. Viem, čím teraz prechádza Stefanos, ktorý bol za stavu 2:0 blízko k úspechu. Takéto prehry však človeka najviac posilnia. Som presvedčený o tom, že v budúcnosti získa veľa grandslamových trofejí. Ja mam stále veľkú motiváciu vyhrávať, moja manželka i deti mi dávajú veľa lásky a energie.”

Tsitsipas bol sklamaný, že dobre rozohratý zápas sa napokon skončil jeho prehrou:

“Bola to veľká bitka. Snažil som sa zo seba vyžmýkať maximum, no na víťazstvo nad Novakom to nestačilo. Opäť ukázal, že je obrovský šampión. Veľmi ma inšpiruje. Má okolo seba úžasný tím ľudí, ktorí sa starajú o jeho prípravu tak, aby bol schopný vyhrávať grandslamy. Chcem sa poďakovať aj môjmu tímu, ktorý mi vždy pomáha a je pre mňa oporou. Ďakujem i organizátorom Roland Garros. Verím, že sem prídem aj o rok.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali