ČR: Podnikateľ Janoušek sa na súde ospravedlnil žene, ktorú vlani zrazil autom

ČR: Podnikateľ Janoušek sa na súde ospravedlnil žene, ktorú vlani zrazil autom

Praha 16. júla (TASR) – Český lobista Roman Janoušek sa dnes pred pražským mestským súdom ospravedlnil žene, ktorú vlani v opitosti zrazil autom. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

"Urobil som chybu, ktorá sa nedá vziať späť," povedal podnikateľ. Za pokus o vraždu mu hrozí desať až 18 rokov väzenia. Janoušek uviedol, že kvôli zdravotnému stavu nebude vypovedať, iba prečítal svoju výpoveď a zo súdu odišiel. Žene už skôr zaplatil odškodné 830.000 českých korún.

"Sú veci, ktoré sa vrátiť nedajú. Chyba, ktorá sa stala, sa nedá vrátiť. Chcel by som sa ospravedlniť poškodenej a jej rodine za to, čo som urobil… Som pripravený niesť následky svojho pochybenia," uviedol Janoušek vo výpovedi.

Podnikateľ povedal, že nehoda sa stala v pre neho ťažkom období, keď médiá zverejnili odpočúvania jeho hovorov s bývalým pražským primátorom Pavlom Bémom. "Prestal som vnímať realitu, nevedel som, komu veriť. Človek sa v tom začne utápať," opísal svoju situáciu.

Reklama

Lobista sa na súde posťažoval, že médiá z neho robia bezcitného surovca. "Kto si tým martýriom neprešiel, tak nevie, čo to je," dodal.

Sudca Tomáš Kubovec, ktorý pojednávanie vedie ráznym štýlom, potom vyhovel jeho žiadosti a Janoušek súdnu sieň opustil. Na otázky novinárov nereagoval. Pojednávanie bude dnes a v ďalších dňoch pokračovať bez jeho prítomnosti.

Reklama

Janoušek je obžalovaný z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a z pokusu o vraždu, teda zo zločinu. Polícia namerala Janouškovi po nehode 2,28 promile alkoholu v krvi.

Nehoda sa stala vlani 23. marca. Janoušek na Vyskočilovej ulici v pražskej štvrti Michle narazil svojím porsche do volva, ktoré potom obišiel zľava a bez zastavenia pokračoval v jazde. Na neďalekých semaforoch dobehla k jeho autu žena z nabúraného vozidla. Chcela nehodu vyriešiť, ale Janoušek nereagoval. Najskôr lomcovala dverami jeho auta a neúspešne ich chcela otvoriť. Potom mu búchala do kapoty.

"Pribehla som k autu, klopala som na kapotu a požiadala som vodiča, aby vystúpil. Len na mňa pozeral," opísala situácia 53-ročná Vietnamka prostredníctvom tlmočníčky.

Lobista potom do ženy vrazil a podľa obžaloby ju odhodil do diaľky 13-14 metrov. Štátna zástupkyňa Jana Kadeřábková vyhlásila, že obžalovaný musel vedieť, že ženu môže týmto spôsobom usmrtiť.

Žena skončila s vážnymi zraneniami v nemocnici. Podľa obžaloby ju podnikateľ zrazil úmyselne. On sa bráni, že do nej nenarazil zámerne, údajne o nej nevedel. Obeť si samotnú zrážku s autom nepamätá.

Reklama

Vietnamka na súde uviedla, že stále nie je v dobrom zdravotnom stave. Na polícii však už skôr vyhlásila, že Janouškovo konanie nepokladá za úmysel. "Keby do mňa chcel naraziť, urobil by to už vtedy, keď som stála pred stredom jeho vozidla," uviedla.

Na súde vypovedal aj policajt Patrik Dyrbák, ktorý zasahoval pri Janouškovej nehode. Podnikateľ rozprával nesúvisle a potichu, bolo na ňom jasne badať únavu a alkohol. Správal sa však slušne a na pokyny polície reagoval, povedal Dyrbák.

Ako svedkyňa vypovedala aj švagriná zranenej ženy, ktorá sa s ňou viezla v nabúranom volve.

Hlavné pojednávanie je zatiaľ naplánované do piatka 19. júla, ale kvôli neúčasti niektorých svedkov zrejme bude trvať niekoľko mesiacov, upozornilo internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Janouška sa týka aj súčasná kauza, ktorá vyústila do pádu vlády Petra Nečasa. Policajti v júni zasahovali v pražskej Galérii Myšák, kde sídli jeho firma. Podnikateľ bol počas zásahu v Chorvátsku. Kriminalisti ho podozrievajú z ovplyvňovania verejných zákaziek; minulý týždeň ho kvôli júnovej razii vypočúvali.

Reklama

12 jam dem

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali