Moskva 28. februára 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Za určitých podmienok môže ovocie organizmu tiež škodiť. V akých prípadoch k tomu dochádza, prezradila v interview pre Sputnik primárka kliniky estetického lekárstva Rimmarita, kandidátka lekárskych vied, praktická lekárka a dietologička Rimma Mojsenková
Nebezpečná je predovšetkým fruktóza, ktorú obsahujú sladké plody. To je monosacharid, ktorého nadmerná spotreba vedie k zvýšeniu úrovne cholesterolu v krvi, tvorbe toxického viscerálneho tuku a narušenie látkovej premeny. Jedným z ťažkých následkov nadmerného požívania sladkého ovocia môže byť cukrovka, varovala lekárka.
“Musíme sa vzdať predovšetkým prezretých a mäkkých plodov: tie obsahujú najviac fruktózy. Nie je dôležité, aké je to ovocie: keď je plod príliš mäkký a už nejakú dobu na mieste ležal, nejde už o dobré ovocie,” vysvetlila.
Podľa slov lekárky máme dávať prednosť tvrdým plodom, ktoré obsahujú málo šťavy.
Požívanie pre nás nezvyčajného exotického ovocia, dokonca aj tvrdého, môže viesť k alergickým reakciám, pokračovala Mojsenková. Podľa jej slov “na posledné miesto“ medzi ovocím, ktoré si môžeme dovoliť, je potreba dať kivi, ananásy, banány a mango.
Dietologička neodporúča ani veľkú spotrebu ovocia, ktoré môže vyvolať zosilnenú fermentáciu, napríklad tých citrusových. Tieto vlastnosti majú podľa jej slov aj mnohé bobule: hrozno, čierne ríbezle a najmä egreše.
Ľudia, ktorí majú problémy s tráviacim ústrojenstvom, by sa mali radšej vzdať konzumácie ovocia a bobúľ. Mali by zjesť týždenne maximálne dve jablká a jednu tvrdú hrušku. Namiesto čiernych ríbezlí by mali jesť radšej červené, odporúča lekárka. Menšie množstvo datlí tiež nebude na škodu.
Za jedinú výnimku z týchto pravidiel považuje Mojsenková citrón.
“Obsahuje šesťsložkový systém vitamínu C, ktorý má vo svojom zložení obrovské množstvo bioflavonoidov a pektíny. A tieto kyseliny sú úžasné, najmä pre starších ľudí a pre ľudí s nízkym pH v žalúdku,” povedala dietologička.
Reklama
Citrón môže napomáhať zvýšeniu pH v žalúdku a opatrnosť by mali prejaviť len tí, ktorí majú už tak vysoký ukazovateľ pH.