Čínsky prezident rozbil Bidena na franforce

Čínsky prezident rozbil Bidena na franforce

Bratislava 1. augusta 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Alex Brandon, Eraldo Peres)

 

Americký prezident Joe Biden prejavil v telefonickom rozhovore s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom v súvislosti s Taiwanom slabosť. Myslí si to expert na geopolitiku Francis Sempa

Joe Biden, Si Ťin-pching
Na snímke vľavo americký prezident Joe Biden a čínsky prezident Si Ťin-pching

“Nemožno očakávať, že Biden prizná, že Si Ťin-pching ho “rozbil na franforce”. Ale zrejme presne to sa stalo počas ich dlhého rozhovoru. […] Ak niekto pochyboval o tom, že unipolárny svet pod vedením USA sa skončil, rozhovor Bidena a Si Ťin-pchinga je toho jasným dôkazom,” uviedol Sempa v článku, ktorý uverejnil časopis American Spectator.

Reklama

Čínsky líder údajne neváhal varovať prezidenta USA pred zasahovaním do záležitostí Taiwanu. Biely dom sa pritom rozhodol, že v prepise telefonátu sa o varovaní Číny nezmieni. “Namiesto toho sa v diplomatickom jazyku hovorí o prekonávaní rozdielov a spolupráci tam, kde sa záujmy oboch krajín prekrývajú. Toto je jazyk détente,” povedal expert. Analytik zdôraznil, že Čína cíti slabosť a rozdelenie v USA.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová nedávno odstúpila od pracovnej návštevy Taiwanu v rámci ázijského turné, informovala agentúra FAN. V predvečer jej ohláseného príchodu Čína zorganizovala rozsiahle cvičenie v provincii Fujian a varovala tak americkú političku pred zasahovaním do vnútorných záležitostí.

Reklama

Včerajšia demonštrácia vojenskej sily Pekingu bola jedným z rozhodujúcich faktorov, prečo Washington odmietol ďalšiu eskaláciu ohľadne Taiwanu. Tento názor vyjadril politický analytik Alexej Živov v rozhovore pre FAN.

30. júla, vzlietlo z americkej leteckej základne Andrews lietadlo s predsedníčkou Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou. Predtým sa objavili správy, že politička chcela v rámci svojho ázijského turné navštíviť Taiwan, čo v Číne vyvolalo mimoriadne negatívne reakcie. Po vzlietnutí lietadla Peking spustil rozsiahle cvičenie v provincii Fujian a zablokoval aj Taiwanský prieliv. Lietadlo s Pelosiovou pristálo na Havaji a hneď na druhý deň, 31. júla, Taiwan zmizol zo zoznamu plánovaných návštev predsedníčky parlamentu.

“Cvičenia PLA mali na Washington veľký vplyv. A Spojené štáty sa rozhodli, že eskaláciu pravdepodobne nepotrebujú. Všetci sme včera videli, akú silu ukázala čínska armáda. Dokonca sa to netýkalo ani jadrových zbraní. Ukázali tanky, obrnené transportéry, obojživelné vozidlá, obrovské množstvo moderných raketometov MLRS s doletom viac ako 200 km, ktoré, žiaľ, nemá ani Ruská federácia. Číňania včera demonštrovali veľkú silu a pripravenosť kedykoľvek ju uplatniť,” povedal expert.

Politický analytik uviedol, že aj napriek výrazne zvýšenej miere eskalácie by sa nemal očakávať vojenský stret. Obe strany spájajú príliš úzke hospodárske väzby. Okrem toho by priamy konflikt mohol spôsobiť pád globálneho finančného systému.

Taiwan
Situácia v okolí Taiwanu čo sa týka pohybu flotíl Číny a USA

“Čína sa po prvýkrát snaží ukázať Amerike silu. Teraz sme pripravení brániť sa naozaj, nezahrávajte si s nami. Pravdepodobnosť, že sa to vystupňuje do skutočného, plnohodnotného a ostrého konfliktu, je nízka. A je ešte menej pravdepodobné, že Spojené štáty zasiahnu v prospech Taiwanu takým spôsobom, aby začali vojnu s Čínou. To by znamenalo koniec globálnej civilizácie. Pretože Amerika a Čína spolu predstavujú polovicu svetového hospodárstva. Tieto dve krajiny majú najväčšie obchodné a priemyselné vzťahy. Sústreďuje sa tam leví podiel svetovej vedy. Nemyslím si, že niekto vo Washingtone je pripravený dať v stávku osud svojej krajiny a celej ľudskej civilizácie kvôli ostrovu Taiwan,” zdôraznil.

Reklama

Odborník zároveň upozornil, že návšteva Pelosiovej na ostrove je stále možná. Nie však v pompéznom formáte, ako sa pôvodne plánovalo.

“Existuje možnosť, že by mohla ostrov navštíviť “tajne”. Jednoducho priletieť bežným civilným lietadlom z Južnej Kórey. To znamená bez honoru, v tichosti, pod prikrytím CIA nastúpila do lietadla v prestrojení za civilistu a pokojne priletieť. A tam potom vystúpi a povie: “Aj tak som sem priletela, čo mi urobíte? – uzavrel politológ.

Washington hrá s Pekingom hru “Kto prvý mrkne”, ale sám túto hru prehral. Tak predtým komentoval zrušenie návštevy Pelosiovej na Taiwane člen Štátnej dumy Anatolij Wasserman.

 

Priletí teda Pelosiová na Taiwan?

Novinár z taiwanského štátneho média informuje, že Nancy Pelosiová predsa len pricestuje na Taiwan zajtra 2. augusta.

Reklama
pelosiova
Taiwanská novinárka zo štátneho média tvrdí, že Nancy Pelosiová na Taiwan príde

Pelosiová možno zajtra pricestuje na Taiwan a pozajtra sa stretne s hlavou ostrovnej administratívy, pričom taiwanské ministerstvo zahraničných vecí tieto plány zatiaľ nepotvrdilo, citoval miestne noviny China Times svoje zdroje.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí zopakovalo, že návšteva Pelosiovej na Taiwane bude mať “vážne dôsledky” a Čína “určite prijme rázne opatrenia” na ochranu zvrchovanosti a územnej celistvosti.

schému postavenia amerických lodí
Schému postavenia amerických lodí

Pentagón začal sťahovať k Taiwanu ďalšie sily vrátane lietadlovej lode s jadrovým pohonom a tankovacích lietadiel, píše Nikei Asia.

“Armáda bola pôvodne proti návšteve predsedníčky parlamentu, ale teraz sa zdá, že vytvára nárazníkovú zónu pre Pelosiovej lietadlo v prípade, že sa rozhodne letieť na Taiwan,” uvádza sa v správe.

Štyri lietadlá Vzdušných síl Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády vstúpili do identifikačnej zóny vzdušnej obrany Taiwanu, uviedlo ministerstvo obrany v Taipei na svojej webovej stránke.

Tvrdí, že do manévrov boli zapojené štyri stíhačky J-16. Obišli vody juhozápadne od ostrova. Taiwanská armáda reagovala vydaním rádiového varovania a aktivovaním protilietadlových raketových systémov.

Uvidíme. Celý svet čaká.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali