Čína: Na prítomnosť Spojeného kráľovstva v Indopacifiku treba reagovať ostražito

Čína: Na prítomnosť Spojeného kráľovstva v Indopacifiku treba reagovať ostražito

Peking 27. septembra 2022 (HSP/globaltimes/Foto:TASR/AP/Russian Foreign Ministry Press Service)

 

Napriek svojmu klesajúcemu vplyvu vo svete sa Spojené kráľovstvo stále pokúša vrhnúť tých niekoľko zábleskov, ktoré britské impérium zanechalo v indo-pacifickom regióne. Spojené kráľovstvo sa čoraz viac snaží posilniť svoju prítomnosť v regióne, aby zdôraznilo svoju úlohu v regionálnych záležitostiach a dokázalo, že je stále relevantné

Liz Trussová
Na snímke britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová

Nový britský minister zahraničných vecí James Cleverly začal v pondelok svoju prvú ázijskú cestu do Japonska, Južnej Kórey a Singapuru. Podľa správ médií ide o jeho druhú zahraničnú cestu od nástupu do funkcie 6. septembra, ktorá zdôrazňuje význam, ktorý Británia prikladá indo-pacifickému regiónu.

Reklama

Nie náhodou britská premiérka Liz Trussová v nedeľu pre CNN uviedla, že Spojené kráľovstvo bude naďalej spolupracovať so svojimi spojencami, aby zabezpečilo, že “Taiwan sa bude môcť brániť”. Je zrejmé, že Trussovej administratíva posilní stratégiu indo-tichomorského náklonu, ktorú navrhla administratíva Borisa Johnsona v marci minulého roka.

Iróniou je, že poslednýkrát bola krajina v tomto regióne taká aktívna pravdepodobne ešte za čias Britského impéria, keď tam kolonizovala mnohé krajiny. Spojené kráľovstvo sa strategicky prikláňa k ázijsko-tichomorskému regiónu, ale samotné ambície nemôžu podporiť jeho indo-tichomorskú stratégiu. Národná sila Veľkej Británie neustále klesá a politické, hospodárske a vojenské schopnosti krajiny už nie sú také silné ako predtým. Preto jej skutočné schopnosti nezodpovedajú jej diplomatickým ideálom a ambíciám a pre Britániu je ťažké spoliehať sa na vlastnú silu pri dosahovaní svojich strategických zámerov.

Reklama

Prítomnosť Británie v regióne je v súlade s indo-pacifickou stratégiou USA, ktorej cieľom je zadržiavať Čínu. Londýn sa sústredil najmä na zdôraznenie svojej úlohy v regionálnej bezpečnosti. V mnohých stupňoch nemá Spojené kráľovstvo inú možnosť, ako sa prikloniť k indo-pacifickej oblasti. Na jednej strane, keďže sila bývalého impéria stále klesá, Británia môže dokázať svoju dôležitosť v indo-pacifickom regióne len tým, že sa pripojí k hegemónii USA. Na druhej strane Spojené kráľovstvo po vystúpení z EÚ stratilo dôveru a trhy v Európe a Londýn hľadá príležitosti v rýchlo sa rozvíjajúcich indo-pacifických ekonomikách, ktoré sú motorom globálneho hospodárskeho rastu.

Regionálne krajiny však zachovávajú veľkú ostražitosť voči prítomnosti Spojeného kráľovstva. Okrem jej koloniálnych aktivít v minulosti by úzka spolupráca krajiny s provokatívnou stratégiou USA v indo-pacifickom regióne mohla narušiť regionálny mier a stabilitu a oslabiť dynamiku hospodárskej spolupráce v regióne.

Minulú stredu Trussová oznámila, že nariadila aktualizáciu Johnsonovej integrovanej revízie bezpečnostnej, obrannej a zahraničnej politiky, v ktorej by sa mala objaviť jej verzia indo-pacifického náklonu. Xu Liping, riaditeľ Centra pre štúdium juhovýchodnej Ázie pri Čínskej akadémii spoločenských vied, predpovedal, že Spojené kráľovstvo sa pod Trussovej administratívou ešte viac prikloní k indo-pacifickej oblasti.

Bez ohľadu na to si Trussová musí uvedomiť, že hoci Spojené kráľovstvo môže v indo-pacifickom regióne hľadať príležitosti na hospodársky rozvoj, ak má v úmysle hrať politiku a vytvárať chaos, čoskoro bude čeliť len výraznému neúspechu.

Čínsky vojenský expert a televízny komentátor Song Zhongping sa domnieva, že Británia stále uvažuje ako kolonizátor, takže keď sa vráti do indo-pacifického regiónu, môže tam ľahko preniesť svoje koloniálne myslenie a praktiky.

Reklama

“Ak Spojené kráľovstvo dokáže odložiť svoju aroganciu a predsudky, pravdepodobne uvidí viac šancí na spoluprácu. Ak sa však posilňovanie jeho prítomnosti v regióne zameria na zasahovanie do vnútorných záležitostí iných krajín a vyvolávanie problémov, pre Londýn bude len náročné, aby ho regionálne krajiny akceptovali,” poznamenal Song.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali