Chmelára šokovalo, že v čase keď sa zúčastnil na pietnej spomienke na odvlečených židov, dostal na obrazovke TA3 exkluzívny priestor Marián Kotleba

Chmelára šokovalo, že v čase keď sa zúčastnil na pietnej spomienke na odvlečených židov, dostal na obrazovke TA3 exkluzívny priestor Marián Kotleba

Bratislava 20. júna 2018 (HSP/Foto:facebook)

 

Politológ a kandidát na prezidenta Eduard Chmelár ostal šokovaný, keď si po návrate z pietnej spomienky v Galante pri príležitosti 74. výročia odvlečenia viac ako 1400 židovských obyvateľov mesta do koncentračných táborov zapol TA3, kde na obrazovke dostal exkluzívny priestor Marián Kotleba. Svoje pocity zhrnul nasledovne:

Na snímke Eduard Chmelár

Je to zvláštna zhoda okolností. Dnes som sa na pozvanie Židovskej náboženskej obce v Galante zúčastnil na pietnej spomienke pri príležitosti 74. výročia odvlečenia viac ako 1400 židovských obyvateľov mesta do koncentračných táborov. Židia tvorili kedysi až tretinu občanov Galanty, dnes sú ich sotva tri desiatky. Vo svojom príhovore som apeloval na to, že spomínať nestačí. Každoročne sa stretávame pri pamätníkoch a sľubujeme, že nikdy nezabudneme. Ale my zabúdame. Európa zabúda. Stáva sa necitlivejšou. Netolerantnejšou. Pripomenul som slová svojho obľúbeného spisovateľa Amosa Oza, ktorý varoval, že holokaust sa začal slovami. Jazykom. Tým, ako sa spolu rozprávame. Tým, ako sa k sebe správame. Tým, ako jeden o druhom zmýšľame. Pre mňa má holokaust univerzálne posolstvo. To posolstvo znie, že to, čo sa stalo za druhej svetovej vojny Židom, sa už nesmie stať nikdy nikomu. Apeloval som na židovských priateľov, aby boli strážcami tohto posolstva. Lebo nič iné ako tolerancia, vľúdnosť, porozumenie a láska nás nezachráni. Prítomným hosťom som pripomenul, že v Európe je len málo takých rôznorodých miest ako je Galanta. Na malom priestore spolu nažívajú Slováci, Maďari, Židia i Rómovia, v posledných rokoch pribudla kórejská, rumunská a srbská menšina. Hoci v minulom storočí zažili v priebehu jedného desaťročia peklo, dokázali to prekonať, vybudovať novú tvár mesta a vytvoriť model spolunažívania, ktorý je po všetkých stránkach ukážkový. A práve na tejto tradícii môže mesto stavať, práve túto skúsenosť môže ponúknuť Slovensku i Európe.

Reklama

Úprimne ma teší, že môj prejav sa stretol s veľmi priaznivou odozvou prítomných, vrátane bratislavského rabína Barucha Myersa. Potom som sa však vrátil domov a zažil som menší šok. Na obrazovke TA3 dostal exkluzívny priestor vodca neofašistov Marián Kotleba, ktorý na otázku o Jozefovi Tisovi odpovedal, že „pán prezident Tiso nič negatívne neznamená“. Som šokovaný, že moderátor nebol schopný zareagovať na toto verejné spochybňovanie vojnových zločinov. Nechce sa mi ustavične vyvracať tieto nudné lži, pretože každý, kto absolvoval aspoň základnú školu, každý, kto dostal doma základnú hodnotovú výbavu, musí predsa vedieť, že človek, ktorý bol popravený za vlastizradu, vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, nemôže byť pozitívnou postavou našich dejín. A politik, ktorému neprekáža, že Tiso vyznamenával po potlačení Slovenského národného povstania nacistických vrahov a ďakoval za toto celonárodné poníženie Adolfovi Hitlerovi – politik, ktorému neprekáža, že Tiso ako vôbec prvý vazal Tretej ríše dobrovoľne poslal desaťtisíce židovských spoluobčanov na smrť, zlegalizoval deportácie podpisom Ústavného zákona o vysťahovaní židov a ešte tvrdil, že tak urobil podľa príkazu božieho – politik, ktorý nazýva boj Slovákov za slobodu boľševickým pučom – takýto politik sa nemôže nazývať vlastencom, ale ostane len a len fašistom. Skôr chcem upriamiť pozornosť na niečo iné.

Slovenskí neofašisti sú vo svojej podstate nesmierne zbabelí. Oni sa ani nedokážu chlapsky priznať k vlastným postojom a činom. Tvrdia, že nehajlujú, lebo držia prsty trošičku inak. Tvrdia, že nepoužívajú gardistický znak, lebo ten je trošičku kratší. Tvrdia, že poslanec Milan Mazurek nehádzal kamene do rodiny s kočíkom, lebo ho pritom nikto nenafilmoval. Tvrdia, že Stanislav Mizík nenapísal na facebook extrémistický antisemitský status, lebo ho vraj nikto nevidel za počítačom. Tvrdia, že sa nemôžu odsúdiť fašistické zločiny, lebo nie sú historici (ale na velebenie fašistických zločincov im historické vzdelanie nechýba). Je mi ľúto ľudí, ktorí naletia zbabelcom a klamárom. Lebo tí vaše životy nezlepšia. Tí vás budú len vodiť za nos. Horšie je, že TA3 dnes dala exkluzívny priestor neprerušovanému šíreniu neofašistickej propagandy. A ja si znova opakujem slová Amosa Oza: všetko sa začína pri slovách. Tie nás robia necitlivými a nevšímavými voči narastajúcemu zlu.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali