České rodiny pomáhajú tehotným ženám núteným k potratu

České rodiny pomáhajú tehotným ženám núteným k potratu

Česká republika 28. októbra 2014 (HSP/Foto:TASR)

 

“Adopcia tehotnej ženy“

V Českej republike začala bez mediálneho boomu fungovať nezištná pomoc určená tehotným ženám, ktoré ich okolie núti k potratu. Iniciatíva nesie názov „Nesúdime, pomáhame“. Informáciu dnes zverejnil český portál iDnes.cz.

Reklama
Ilustračné foto

Organizátorom iniciatívy je Hnutie pre život, ktoré vytvára most medzi tehotným ženami v núdzi a rodinami, ktoré ponúkajú materiálnu pomoc, alebo aj ubytovanie či stráženie detí.

Iniciatíva vznikla začiatkom tohto roka. Jej cieľom je takzvaná adopcia ženy, ktorú okolie tlačí k potratu, avšak samotné ženy potrat podstúpiť nechcú, ale nad ním váhajú. Hlavným cieľom iniciatívy je preto umožniť ženám, aby o svojom dieťati nerozhodovali pod nátlakom.

Reklama

O pomoc žiadajú najmä ženy, ktoré majú v krátkom časovom horizonte podstúpiť druhú interrupciu a psychicky to nezvládajú, alebo čakajú tretie dieťa. Oni si ho želajú, avšak manžel navrhuje, aby to zvážili, pretože finančná situácia rodiny je zložitá, a preto by žena mala nastúpiť do práce.

Na základe pravidiel dobrovoľníckej pomoci môžu ženám pomáhať len rodiny, v ktorých sú obaja partneri. Obaja musia s pomocou súhlasiť a podieľať sa na nej. „Otec rodiny prináša mužský pohľad, pretože situácia nie je nikdy čiernobiela,“ uviedla pre portál iDnes.cz Radka Válková, ktorá je jednou z organizátoriek iniciatívy Nesúdime, pomáhame.

 

Zodpovednosť mužov za počaté dieťa

Hnutie pre život prevádzkuje aj poradňu Aqua Vitae, ktorú založilo v roku 2006. Poradňa pomáha ženám v zložitej životnej situácii spojenej najmä s tehotenstvom, pôrodom a starostlivosťou o práve narodené dieťa.

Reklama

„Pri terapiách sa ukázalo, že ženám, u ktorých totálne zlyhalo okolia, často chýba niekto blízky, kto by im bol schopný prakticky pomôcť, a preto nemajú ďalej odvahu pokračovať v tehotenstve,” uviedla Válková.

“Ku vzniku iniciatívy Nesúdime, pomáhame nás priviedol zvlášť súčasný alibizmus, kedy muži odmietajú niesť zodpovednosť za počatie dieťaťa, neposkytujú žene potrebnú podporu a prenášajú na ňu všetku ťažobu rozhodnutia,” dodala Válková.

 

Hnutie pre život

Hnutie pre život, ktoré stojí za dobrovoľnícku iniciatívou, uskutočňuje aktivity týkajúce sa ochrany života od počatia po prirodzenú smrť. Vystupuje proti potratom a všetkým iniciatívam, pri ktorých hrozí násilné usmrtenie počatého dieťaťa. Proti umelým potratom usporadúva každoročne v centre hlavného mesta národný Pochod za život. Hnutia vystupuje aj proti adopcii detí homosexuálnymi pármi alebo uvedeniu potratovej tabletky na český trh.

Reklama

 

Fórum života a poradňa Alexis

Na Slovensku sa ochranou života zaoberá organizácia Fórum života. Poslaním neziskovej organizácie je ochrana ľudského života do počatia po prirodzenú smrť.

Hlavný cieľ napĺňa organizácia v troch oblastiach – prevencia, advokácia a konkrétna pomoc. Členovia Fóra života poskytujú informácie o dôstojnosti človeka od počatia po smrť, o prenatálnom vývine dieťaťa, práve na život od počatia, ale aj realite umelého potratu či prirodzených metódach plánovania rodičovstva. Organizácia sa tiež snaží presadzovať a podporovať legislatívu, ktorá rešpektuje ľudskú dôstojnosť od počatia po prirodzenú smrť. Fórum života svojou činnosťou zároveň pomáha aj konkrétnym ženám a ich deťom v ťažkej životnej situácii, ako a chorým, slabým a núdznym.

Fórum života, rovnako ako české Hnutie pre život, vystupuje proti adopcii detí homosexuálnymi pármi, uvedeniu potratovej tabletky na slovenský trh, ale aj proti tendenciám gender ideológie.

Tehotným ženám pomáha aj poradňa Alexis. Pomoc je poskytovaná najmä ženám, ktoré uvažujú o umelom potrate. Poradenstvo sa poskytuje aj ženám, ktoré trápi neporozumenie otca, rodinné a vzťahové problém vzniknuté po zistení tehotenstva. Alexis pomáha tiež tým, ktoré prekonali umelý alebo spontánny potrat. Poradenstvo je poskytované aj rodinným príslušníkom.

ru

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali