Česi sa zastali Blahu, píšu predsedovi SAV list: Etika je to posledné, čo mu možno vytknúť

Česi sa zastali Blahu, píšu predsedovi SAV list: Etika je to posledné, čo mu možno vytknúť

Bratislava/Praha 16. decembra 2019 (HSP/Foto:Kombosnímka)

 

Slovenská akadémia vied, ktorá sa nevedela zastať svojho člena, ale podľahla tlaku mimovládnych aktivistov, dostala studenú sprchu od svojich českých kolegov

Na snímke vľavo Jan Keller a v pravo Jan Kavan

Minulý týždeň po nátlaku mimovládnych aktivistov, predsedníctvo Slovenskej akadémie vied (SAV) vyzvalo poslanca Národnej rady (NR) SR Ľuboša Blahu (Smer-SD), aby zvážil svoje ďalšie pôsobenie na Ústave politických vied SAV.

Reklama

Predsedníctvo začalo konanie pred etickou komisiou vo veci možného porušenia Etického kódexu SAV zo strany poslanca Blahu. Zároveň ho vyzvalo, aby zvážil svoje ďalšie pôsobenie na Ústave politických vied, ktorého renomé a aj renomé celej SAV svojimi vystúpeniami vážne poškodzuje.

Blaha nevidel dôvod, aby predsedníctvo zasahovalo do politického zápasu na Slovensku, „tobôž nie v predvolebnej kampani“. „Ak chcú hodnotiť moje vedecké práce, nech sa páči, ale je absurdné, aby sa vyjadrovali k mojej poslaneckej činnosti, je to porušenie akademického poslania, rešpektu k pluralite názorov a je to zjavná snaha o obmedzovanie mojich ústavných práv ako slobodného občana a poslanca,“ vyhlásil. Týmto konaním podľa neho škodí SAV svojej povesti apolitickej inštitúcie.

Reklama

Na stranu Ľuboša Blaha sa včera postavili také kapacity, ako bývalý predseda Valného zhromaždenia OSN Jan Kavan, či slávny sociológ prof. Keller.

Do politiky sa miešajúcej SAV, napísali otvorený list, v ktorom predsedovi Slovenskej akadémie vied píšu, že jeho postup voči poprednému politológovi SAV, poslancovi NR SR a predsedovi výboru pre európske záležitosti PhDr. Ľubošovi Blahovi vzbudzuje znepokojenie v radoch českej intelektuálnej komunity.

Českí intelektuáli píšu, že doktora Blahu poznajú ako autora originálnych odborných štúdií, ktoré sa opierajú o úctyhodnú škálu literatúry a prameňov. Mnoho rokov je aktívnym účastníkom vedeckého a politického diania v ich krajine, kde si vydobyl nefalšovaný  rešpekt a širokú popularitu práve tým, čo zdobí skutočného vedca a politika-rozhodnou obhajobou verejného záujmu proti každej svojvôli.

Českí intelektuáli chápu, že odvaha doktora Blahu opretá o hlbokú erudíciu a komunikačný šarm, dráždi jeho názorových oponentov. V demokratickej diskusii je to pochopiteľné. Ale že by jednal v rozpore s etikou, je podľa nich to posledné, čo by mu mohli vytknúť.

Obracajú sa preto na SAV s výzvou na podporu Blahu ako “intelektuála významne prispievajúceho k prestíži slovenskej akademickej obce a celého Slovenska,” ktorý si podľa nich nezaslúži ostrakizáciu, ale spoločnú podporu.

Reklama

 

Celé znenie otvoreného listu:

Prezídiu Slovenské akademie věd                                                      15. 12. 2019

B r a t i s l a v a

K rukám pana předsedy Slovenskej akademie vied

Reklama

Prof. RNDR. Pavola Šajgalíka, DrSc.

 

Vážený pane předsedo,

vážené dámy,

vážení pánové,

obracíme se na vás s veškerou úctou, abychom vám sdělili, že váš postup vůči přednímu politologovi SAV, poslanci NR SR a předsedovi výboru pro evropské záležitosti PhDr. Luboši Blahovi, PhD. vzbuzuje znepokojení i v řadách české intelektuální komunity.

Doktora Blahu známe jako autora originálních odborných studií opřených o úctyhodnou škálu literatury a pramenů. Řadu let je aktivním účastníkem vědeckého a politického dění i v naší zemi. Také zde si vydobyl nefalšovaný respekt a širokou popularitu právě tím, co zdobí skutečného vědce a  politika – rozhodnou obhajobou veřejného zájmu proti každé svévoli “práva” silnějšího.

Nikdo nedokáže zpochybnit, že za pravdu a spravedlnost kříží kordy z ušlechtilých, a nikoli nízkých osobních pohnutek. Jistě i díky tomu patří k nejsledovanějším aktérům debat na sociálních sítích, aniž by disponoval nákladným aparátem a movitými mecenáši.

Dokážeme si představit, že odvaha doktora Blahy opřená o hlubokou erudici a komunikační šarm jeho názorové oponenty dráždí. To je v demokratické diskusi pochopitelné. To, že by kdy jednal v rozporu s etikou, je však tím posledním, co by mu bylo možno vytknout.

Obracíme se na vás s touto výzvou, neboť jsme přesvědčeni, že intelektuál významně přispívající k prestiži slovenské akademické obce i celé vaší země si nezaslouží ostrakizaci, nýbrž naši společnou podporu.

Reklama

Jan Kavan, politik a diplomat

doc. PhDr. Mira Nábělková, CSc., vysokoškolská učitelka

Stanislav Novotný, právník

Lenka Procházková, spisovatelka

PhDr. Josef Skála, CSc., žurnalista

Reklama

Ing. Jaroslav Šulc, CSc., ekonom

JUDr. Jiří Vyvadil, advokát

PhDr. Zdeněk Zbořil, historik a politolog

doc. Petr Žantovský, Ph.D., mediální analytik

 

Reklama

Mluvčí signatářů:

Prof. PhDr. Jan Keller, CSc.

Nerudova 195

Frýdek-Místek

738 01

jan.keller@osu.cz

 

Reklama

Na stranu Blahu sa postavili aj mladí českí komunisti. “Toto som fakt nečakal”, reaguje

Na prekvapenie Blahu sa ho v spore s predsedníctvom SAV zastali aj mladí českí komunisti z Komunistického zväzu mládeže, ktorí ho údajne vždy kritizovali ako reformistu a sociálneho demokrata.

 

“Nie sme fanatickí fanúšikovia Fica či Blahu. Blahu nepovažujeme za komunistu ale za intelektuála inšpirovaného marxizmem, ktorý vychádza zo socialistických populistických a národných pozícií.

Vieme, že Ľuboš Blaha má svoje limity či už politické, či ideologické. Napriek tomu se mu podarilo oslovit široké masy ľudí pre naše hnutie.”

„Musím pripustiť, že sa to číta dobre – aj keď ma nemusia, lebo nie som komunista, pochopili, že ten lynč proti mne vyplýva z toho, že dokážem osloviť masy ľudí, čo sa mnohým ľavicovým intelektuálom nedarí – a toto liberálov desí najviac,“ reagoval na list od českých intelektuálov Blaha, ktorý priznal, že to nečakal.

Pavol Novak

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali