Centrálne banky sťahujú svoje zlato domov. Slovensko samozrejme nie

❚❚

Londýn 11. júla 2023 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Centrálne banky podľa nového prieskumu firmy Invesco rekordne nakupujú fyzické zlato a sťahujú svoje aktíva zo zahraničia domov. Dôvodom má byť obava, že by ich rezervy mohli byť v budúcnosti zmrazené podobne ako sa to stalo Ruskej federácii. Západ v rámci vojnových sankcií vlani bezprecedentne zmrazili takmer polovicu zo 640 miliárd dolárov ruských štátnych rezerv zlata a zahraničnej meny a Moskva to pokladá za krádež

NBS
Na snímke pohľad na budovu Národnej banky Slovenska z vojnového pamätníka Slavín

Prieskum taktiež naznačuje, že centrálne banky prestávajú veriť americkému doláru. Jasnú alternatívu vo forme novej globálnej rezervnej meny však zatiaľ nevidí.

.

Najnovšia štúdia investičnej firmy Invesco hovorí tiež o tom, že centrálne banky a štátne investičné fondy stále častejšie sťahujú svoje zlato zo západných bánk späť domov kvôli obavám, že by ich aktíva v zahraničí mohli byť zmrazené. Nebezpečný precedens ohrozujúci právnu istotu a pravidlá trhovej ekonomiky investori vidia v sankciách, ktoré západné štáty uvalili na Rusko po vypuknutí vojny na Ukrajine. Za bezpečnejšiu alternatívu voči derivátom a burzovo obchodovateľným fondom centrálnej banky považujú fyzické zlato, ktorého za minulý rok nakúpili rekordné hodnoty. Na Čínu a Turecko pripadá dohromady takmer pätina týchto nákupov, píše denník Financial Times.

Prieskum vykonaný medzi 85 štátnymi investormi a 57 centrálnymi bankami zistil, že približne 41 % respondentov prieskumu očakáva, že v najbližších troch rokoch zvýši alokáciu zlata vo svojich portfóliách. Dve pätiny z nich uviedli, že ich k tomuto kroku motivujú obavy zo zmrazenia svojho majetku. Prieskum ďalej zistil, že 68 % centrálnych bánk drží časť svojich zlatých rezerv doma, pričom v roku 2020 to bolo 50 %. Za päť rokov by sa toto číslo podľa prieskumu malo zvýšiť na 74 percent.

.

„Mali sme zlato v Londýne…, ale teraz sme ho previedli späť do vlastnej krajiny, aby sme ho držali ako bezpečné aktívum a aby bolo v bezpečí,” uviedla podľa Invesco jedna nemenovaná centrálna banka.

Ďalší jav, ktorého sa centrálne banky obávajú podľa prieskumu Invesco, je okrem možného zmrazenia ich aktív v zahraničí aj oslabovanie amerického dolára ako globálnej rezervnej meny. Aj to ich vraj vedie k rekordným nákupom fyzického zlata.

Skoro všetko slovenské zlato z celkového množstva 31,5 tony sa nachádza mimo územia Slovenska a to v Bank of England. Z hľadiska bezpečnosti štátu je potrebné, aby budúca vláda zabezpečila návrat aspoň časti zlata domov.

K stiahnutiu svojich zlatých rezerv z Británie pristúpili už skôr viaceré krajiny. Poľsko stiahlo časť svojho zlata z Londýna ešte v roku 2019, kedy si odviezlo 100 ton zlata. Poliaci chcú mať rezervy uložené na niekoľkých miestach a vyhnúť sa prípadným geopolitickým rizikám. Varšava v posledných rokoch zlato neustále prikupuje. Poľsko disponuje už viac ako 228,6 tonami zlata. Maďarsko, Rakúsko, Nemecko a Rumunsko sa tiež rozhodli dostať zlato pod svoju kontrolu. Zlato najnovšie nakúpilo aj Česko, ktoré v tohtoročnom prvom štvrťroku zlaté rezervy štátu navýšilo o 1,54 tony, čim sa stalo piatou krajinou na svete s najväčším nárastom zásob zlata v tomto období. Percentuálne viac zlata do svojich rezerv uložili iba Singapur, Čína, Turecko a India.

O prinavrátenie slovenského zlata sa ešte koncom roka 2019 pokúsil Robert Fico. Smer pripravil Návrh uznesenia o návrate slovenského zlata, pomocou, ktorého mali požiadať o prípravu tohto procesu zo strany Národnej banky Slovenska (NBS). Tento návrh sa mal odhlasovať na mimoriadnej schôdzi v NR SR, ku ktorému však nakoniec nedošlo. Poslanci NR SR totiž vtedy nezahlasovali za program mimoriadnej schôdze, ktorej jediným bodom bol práve návrh Smeru ohľadom vrátenia slovenského zlata.

.

Vo svete je známy minimálne jeden prípad krajiny, kedy sa kvôli „geopolitickým” dôvodom nedostala k svojmu zlatu uloženému v anglickej centrálnej banke. Tou krajinou je Venezuela. Tá sa už dlhodobo snaží dostať k svojmu „zlatému pokladu” v hodnote viac ako 1,9 miliardy dolárov.

 

Viac sa dočítate

Inflácia v Taliansku: “Najodpornejšia” daň na finančnú situáciu ľudí

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali