Cena za členstvo v EÚ – degradácia ornej pôdy a nejasnosti či kosiť, či nekosiť trávu… Názor

Cena za členstvo v EÚ – degradácia ornej pôdy a nejasnosti či kosiť, či nekosiť trávu… Názor

Praha 6. augusta 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

S EÚ prišla určitá dávka centralizácie. Miestne podmienky v jednotlivých členských štátoch sa však líšia: čo je dobré pre jedného, ​​nemusí byť pozitívne pre druhého, ak ide o plošný prístup. České poľnohospodárstvo každý deň prichádza o ornú pôdu, mizne biodiverzita druhov. Zatrávnenie ornice je skôr pre parádu. Keď už sa zatrávňuje – kosiť či nekosit?

Ilustračné foto

“V ČR denne zastavujeme 27 hektárov (ha) pôvodnej poľnohospodárskej pôdy!”

Reklama

“V 90. rokoch sa orná pôda zatrávňovala. To bol prvý stupeň jej umŕtvenia. Tých pár kusov dobytka na zatrávnenej ploche, to bolo hlavne pre parádu…” (František Havlát)

 

Reklama

 

Refrén piesne “Keď bude pokosená tráva”: Až bude pokosená tráva, / málokto takej odoláva, / viem, čo sa v tráve mnohým stáva hmm… / poď, radšej nechaj ju rásť. / Až bude pokosená tráva, / málokto takej odoláva, / viem, vôňu lásky tráva máva, hmm… / poď, nechaj ju teda rásť, / tú trávu rásť, pre lásku rásť.

Kosenie trávy doma na záhradke je skôr romantická záležitosť. Horšie je, keď je na poliach zelená tráva. Jej sekanie aj nesekanie prináša problémy. Už len fakt, že pole zarastá trávou, je varovný ukazovateľ. Že sa tráva kosí, znamená, že ju nepoužívajú na pasenie zvieratá. Ak tráva kosená nie je, ľuďom sa zhoršujú alergie.

Namiesto pestovania plodín na bývalých poliach, dnes staviame domy či veľkosklady nadnárodných firiem. V ČR predávame pôdu. Privatizovali sme dokonca vodu!

Ak by sme sa vyjadrili úplne stručne. Po roku 1990 sa do našich končín začal dovážať tovar, ktorý bol predtým nedostupný. Začal sa raziť názor, že predsa nepotrebujeme všetko “vyrábať”, keď si to predsa môžeme kúpiť. Tento trend postihol aj poľnohospodárstva. Od tých čias, autor tohto článku je svedkom procesu aj v mieste bydliska, miznú osevné plochy, miznú polia. Pýtali sme sa poľnohospodárov i odborníkov. Bolo nám povedané (viď Fr. Havlát), že “keď pôda leží úhorom, je to menší problém. Je pripravená na použitie. Keď sa zastaví, potom už sa robiť nedá nič.”

Reklama

Budúcnosť môže priniesť nové ekonomické problémy. Lepšie budú na tom tie štáty, ktoré si zachovajú schopnosť vyrábať potraviny, štáty, ktoré budú mať vodu. Česko sa dobrovoľne pripravuje o tieto strategické piliere. Kým je v hľadáčiku zdanlivo malý problém iba s kosením trávy, podliehame pocitu, že sa “nič nedeje”.

Predtým bolo všade niečo zasiate, dnes, ak tam nestoja domy, je na onom mieste zelená tráva. Lenže tú nespasí dobytok. Keď sa prestalo s variabilným pestovaním, zredukoval sa tiež počet hospodárskych zvierat. Tak sa tráva začala jednoducho kosiť, aby sa vyhovelo nárokom na estetiku. A v tom je problém. Kedysi aktívne využívané plochy pre poľnohospodárstvo a chov dobytka boli v stave udržiavať vodu; súčasný trend záleží v pestovaní dotovaných monokultúr, akou je napríklad repka. Všeobecne: polia nevstrebávajú vodu. Kedysi úrodná pôda degradovala.

Zmena poľnohospodárskej kultúry krajiny prispieva aj k zmene klímy. Sucho zhoršuje pôdnu eróziu. Kvalita pôdy klesá. Nedá sa v nej dobre pestovať. Tu tkvie ohrozenie pre budúcnosť. Sú preč časy, keď ľudia dokázali na dedinách pestovať plodiny a chovať zvieratá. Sme úplne závislí, dokedy k nám zahraničie bude schopné dovážať potraviny…

Vysušená monokultúrna krajina je nezdravá a prispieva hlavne k nižším výnosom z osevu, pôdnej erózii aj vyplavovaniu veľmi dôležitej organickej hmoty z pôdy. Istým efektom tohto javu je aj eliminácia hmyzu, ktorý je významným faktorom pri opeľovaní. Rastlinná ríša pritom poskytuje človeku lieky. Kým bolo životné prostredie druhovo bohaté, boli ľudia zdravší . Debaty okolo kosenia trávy sú len špičkou ľadovca. Problém je hlbší. Nie nadarmo sa hovorí, že na rodnej hrude, kde sme sa narodili, sú naše korene. Ak vyschne pôda, neporastie na nej už ani tráva. V takejto pôde sa neuchytia korene, z ktorých všetci vyrastáme.

Nedávno sa v médiách objavili články, že sa spoločnosť prikláňa teraz k tomu, aby sa tráva radšej nekosila.

Reklama

Jej skladba má potom viac lúčny charakter, menej burín. Rastie šanca, že v prírode bude viac vody, čo pozitívne ovplyvní aj klímu…

Poznámka: Zmena kultúry krajiny, takisto dôsledok hospodárskej politiky EÚ, sa odráža aj na zvieratách, ktoré sú mrzačené poľnohospodárskou technikou.

Po obmedzení produkcie českých poľnohospodárskych strojov ich nakupujeme zo zahraničia. Sú to váhovo predimenzované stroje, ktoré navyše ničia pôdu. Spôsob, akým teraz funguje poľnohospodárstvo, celkovo nedáva šancu mnohým zvieratám…

V texte článku sme dvakrát citovali pána Františka Havláta, ktorý je odborník na poľnohospodárstvo, životné prostredie a vidiek. Chystáme s ním väčší rozhovor, ktorý sa objaví na Facebooku Sputnika.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali