Čarnogurský pre ČT: Nepovažujem za správny výsledok, že po protestoch po vražde Jána Kuciaka padol premiér

Čarnogurský pre ČT: Nepovažujem za správny výsledok, že po protestoch po vražde Jána Kuciaka padol premiér

Bratislava/Praha 14. októbra 2019 (HSP/Foto:Screenshot ČT24)

 

Bývalý premiér Ján Čarnogurský bol minulý týždeň hosťom relácie Interview v českej spravodajskej televízii ČT24, kde pri príležitosti blížiaceho sa 30. výročia Nežnej revolúcie v roku 1989 hovoril aj o rekonštrukcii vlády v roku 2018.

Na snímke Ján Čarnogurský

Čarnogurský v úvode uviedol, že za ako negatívum zmeny režimu v roku 1989 vníma to, že “odvtedy príliš veľký význam nadobudli peniaze – pre ľudí v medzištátnych vzťahoch a podobne”. “Ako advokát vidím, že pre jednoduchých ľudí ten spoločenský systém, ktorý sme nastolili, povedzme, je príliš komplikovaný. Pokiaľ ide o medzinárodne vzťahy, otvorene poviem, že nás NATO zatiahlo do svojich vojen v Iraku, v Afganistane, naši vojaci, slovenskí aj českí, sú v Pobaltí…” povedal expremiér s tým, že pozitívom Novembra 89 bolo podľa neho skoncovanie so socializmom a vytvorenie vlastného štátu.

Reklama

Na otázku ČT, či sú Slovensko resp. Česko v súčasnosti “pevnými demokraciami”, Čarnogurský odvetil, že sú demokraciami, v ktorých ale hrajú podstatnú rolu peniaze. “Viete, aby sa niekto stal poslancom, tak potrebuje veľké finančné dotácie sponzorov…” Dodal, že zákony, ktoré to obmedzujú “sa jednoducho obchádzajú, pretože objem politickej reklamy pred každými voľbami je tak veľký, že len z tých peňazí, ktoré povoľujú zákony, by to nebolo možné”.

Ku vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej z februára 2018 Čarnogurský povedal, že Slovensko zmenila “dosť závažne”. “Boli veľké demonštrácie, bola výmena predsedu vlády a ministrov. Ale povedzme, že to, čo si predstavovali prví demonštranti alebo ich organizátori, to znamená úplné povalenie systému, minimálne vládnej koalície, no tak to nenastalo.”

Reklama

“To, že padol premiér je správny výsledok demonštrácií? Spýtal sa redaktor ČT. “Ja to nepovažujem za správny výsledok. Pretože ja považujem za správne, keď sme nastolili demokraciu a chceme demokraciu, tak ju máme dodržiavať aj v tom, že zmena vlády nastáva v dôsledku buď volieb, alebo hlasovaním v parlamente dajme tomu nejakým prerozdelením poslancov, ktorí už v parlamente sú. No nič také nenastalo.”

K protestom dodal: “Takéto politicko-emotívne vschopenia môžu nastať , ale potom sa ukáže, že neboli celkom oprávnené… Potom jeden, myslím Šeliga, išiel do politickej strany – Kiskovej…

“Buď to malo viesť k predčasným voľbám, alebo k prerozdeleniu poslancov v parlamente, ktorí by hlasovali za nejakú inú koalíciu,” zopakoval svoj názor Ján Čarnogurský.

Vyjadril sa aj ku zoskupeniu V4, ktoré má podľa neho stále svoj význam. “Veď pomohlo zastaviť mechanické rozdeľovanie migrantov, tak ako to západné krajiny navrhovali. V priebehu posledných rokov sa stala V4 svetovo známou, pretože začala hrať politickú úlohu vrámci Európskej únie.” Dodal, že aj ako aktívny politik vznik tohto spolku podporoval. “Naše krajiny spájajú spoločné dejiny, spoločné dejinné tradície. V4 spolu žiadne inštitúcie, ktoré by ju viazali a napriek tomu sa drží už toľko rokov.”

 

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali