BRATISLAVA: Poslanci schválili rozsah zmien a doplnkov územného plánu

BRATISLAVA: Poslanci schválili rozsah zmien a doplnkov územného plánu

Bratislava 6. júna (TASR) – Bratislavskí poslanci dnes schválili rozsah zmien, ktoré by sa mali obstarávať ako zmeny a doplnky územného plánu hlavného mesta. Ten súčasný je platný od roku 2007.

"Dnes ale nemeníme územný plán. Ani tým, že niečomu dáme možnosť, aby to bolo obstarané, nehovoríme, že to o rok, či rok a pol, keď to príde na rokovanie mestského zastupiteľstva, musíme schváliť," vysvetlil dnes poslancom primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).

Zmeny sa skladali zo štyroch častí. V prvej bolo 19 návrhov, ktoré sa opierajú o urbanistické štúdie a menia funkčné využitie území. V druhej zase 38 návrhov, ktoré majú podľa Ftáčnika verejnoprospešný charakter. "Sú to vlastné podnety mesta či mestských častí, ktorými sa snažia zmeniť reguláciu územia, najmä v prospech zelene," vysvetlil primátor. Ďalších 115 návrhov v tretej časti rieši technické chyby územného plánu. "Chýba tam napríklad kód, alebo je uvedený na nesprávnom mieste, čiže sa to musí uviesť do súladu," vysvetlil Ftáčnik. Posledná časť zase obsahovala dodatočné návrhy poslancov a mestských častí, ktorí doplnili ďalších 87 zmien.

Citlivou dnes bola pre poslancov zmena vo Vinohradoch, kde je navrhovaná malopodlažná zástavba. "Toto je výnimočné hlasovanie o lokalitách, kde už v okolí zástavba je a súvislý pás vinohradov nie je možné chrániť," vysvetlil Ftáčnik. Tvrdí však, že ako reakcia na to príde na niektoré zo zastupiteľstiev materiál o prenájme mestských pozemkov, ktoré sú funkčne určené na vinohrady. "Aby ich niekto začal obrábať, mesto na to nemá ani kapacitu, ani možnosti." V Rači podľa starostu Petra Pilinského vraj už vinári prejavili záujem.

Reklama

Ďalšou z možných zmien je lokalita Veľká lúka v bratislavskej Dúbravke, ktorá sa má zmeniť na funkciu bývania a občianskej vybavenosti. "Veľká lúka je na 98 percent vlastne v rukách súkromníkov, chcú si postaviť domy, čo je prirodzené," podotkol dnes starosta Dúbravky Ján Sandtner. Podľa neho sa mestská časť zaoberá Veľkou lúkou už minimálne deväť rokov.

V Čunove sa zase objavili lokality, ktoré majú svoje funkčné využitie z ornej pôdy zmeniť na malopodlažnú zástavbu. Starostka mestskej časti Gabriela Ferenčáková vraví, že občania už začali spisovať petíciu, aby sa nerozširovalo územie na výstavbu. "K dnešnému dňu je v katastri Čunova nezastavaných asi 70 percent pozemkov, ktoré sú určené na výstavbu," priblížila. Zmeny žiadala vypustiť z materiálu, poslanci to však neodobrili.

Reklama

Iné trasovanie získa aj diaľnica D4 v lokalite Jarovce. Z výsledku EIA podľa Ftáčnika vyšlo, že sa musí zmeniť územný plán v lokalite, lebo mestom schválené trasovanie prechádza cez chránené krajinné oblasti. "Proces EIA našiel inú trasu, no prechádza cez územie Natura 2000, z čoho vyplývajú pre Národnú diaľničnú spoločnosť kompenzačné opatrenia," dodal.

Súčasťou procesu je aj lúka Kráľova hora, ktorá sa má zmeniť na zelené územie tak, ako to žiadali obyvatelia v petícii. "Kráľova hora má veci pripravené, proces prerokovania môžeme spustiť veľmi rýchlo," avizoval primátor s tým, že problémy by tam byť nemali. Očakáva, že sa jej funkčné využitie zmení najneskôr do roka.

Mesto teraz začne naraz obstarávať podklady k zmenám a doplnkom. Tie, ktoré budú bezproblémové, prídu do zastupiteľstva ako prvé a poslanci ich budú schvaľovať vo všeobecne záväznom nariadení (VZN). Zmeny na seba teda vzájomne čakať nebudú. "Taktiež budeme môcť niektorú zo zmien vypustiť, ak s ňou poslanci nebudú súhlasiť," vraví Ftáčnik. Aj preto sa dnes ozývali hlasy, že mesto zbytočne vynakladá peniaze na niečo, čo sa možno nezrealizuje. "My sa ale v procese dozvieme veci, ktoré dnes nevieme," podotkol primátor.

Meniť územný plán mesta by mala Bratislava po novom. Chce to robiť kontinuálne, nie raz za štyri roky a každý podnet pripomienkovať samostatne. "Nebudú teda balíky, kde sú spolu dobré aj zlé veci. O každom podnete bude možné rozhodnúť samostatne, lebo bude mať podľa stavebného zákona vlastné prerokovanie," priblížil Ftáčnik. Do procesu chce primátor zapojiť aj ľudí. "Už v septembri, ak budeme mať podnety pripravené, predstavíme ich verejne, dáme možnosť ľuďom, aby sa vyjadrili a pozreli si, kde a čo sa má v mestskej časti zmeniť," avizoval.

Poslanci dnes tiež schválili vytvorenie pracovnej skupiny, ktorú bude bratislavský magistrát v dvojmesačných intervaloch informovať, akým spôsobom sa zmeny a doplnky v územnom pláne pripravujú a bude k nim zaujímať stanoviská.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali