Atentáty na Putina. Kto chystá ďalší?

Atentáty na Putina. Kto chystá ďalší?

Moskva 27. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Komu je súdené visieť, ten sa neutopí, usmieval sa Putin počas natáčania jeho rozhovoru s Oliverom Stoneom, ktorý s ním nakrúcal rozsiahlu sériu rozhovorov Svet podľa Putina. Ruský prezident už v roku 2012 sám priznal, že prečkal viac ako päť pokusov o atentát. Ruské média však tvrdia, že sa počet atentátov, ktoré Putin prežil, odvtedy navýšil až na číslo TRINÁSŤ. Nájomní vrahovia…, ostreľovači, nastražené bomby i nafingované dopravné nehody. S čím všetkým sa musel ruský prezident vysporiadať, aby prežil?

80. výročie sovietskeho víťazstva v bitke o Stalingrad
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Najmenej päťkrát sa stal Vladimír Putin cieľom pokusu o atentát. Ruský prezident to priznal v rozhovore s americkým režisérom Oliverom Stonom, ktorý s ním v roku 2012 nakrúcal rozsiahlu sériu rozhovorov Svet podľa Putina. Dokonca sa o svojej ochrane radil s dlhoročným kubánskym vodcom Fidelom Castrom, ktorého sa pokúsili zabiť viac ako päťdesiatkrát.

Reklama

Putin v rozhovore s oscarovým režisérom následne popísal, ako kedysi na Kube dostal od Fidela Castra jednoduché odporúčanie. „Vieš, prečo som stále nažive?” pýtal sa vraj vtedy kubánsky vodca Putina. „Pretože som sa o vlastnú bezpečnosť vždy staral sám.” Putin svoje šťastie v prípade neúspešných atentátov komentoval príslovím, že „komu je súdené visieť, ten sa neutopí”. Fidel Castro sa dožil 90 rokov a zomrel v novembri 2016.

Ja si robím svoju robotu, príslušníci ochranky svoju, a zatiaľ sa im celkom darí,” povedal Putin s tým, že svojim ochrankárom dôveruje. Príslušníkmi ochranky myslel Putin mužov z Prezidentského pluku, ktorí majú na starosti nielen ochranu prezidenta, ale aj celého Kremľa. Sú dokonale vycvičení a musia byť neustále v strehu. Príslušníci tohto elitného oddielu musia podľa denníka Daily Express porozumieť šepotu na vzdialenosť viac ako šesť metrov.

Reklama

Napriek povesti, ktorá ochrancov Kremľa predchádza, si Stone neodpustil otázku, či ruský prezident vie, že najlepším spôsobom, ako uskutočniť atentát, je preniknúť medzi členov ochranky.

„Áno, to viem” odvetil záhadne Putin a dodal: „A viete, čo sa hovorí v Rusku? Ten komu je súdené visieť, ten sa neutopí.” Keď sa ho slávny režisér opýtal, či tuší, aký bude jeho osud, jeden z najmocnejších mužov planéty odpovedal: „Iba Boh pozná náš osud. Aj váš, aj môj. Jedného dňa nás všetkých zastihne smrť. Otázkou je, čo sa nám na tomto pominuteľnom svete podarí dosiahnuť.”

O Putinovu osobnú bezpečnosť sa všeobecne stará Federálna služba ochrany ústavných činiteľov (FSO), pričom nejde o žiadne podružné zoskupenie. Odhaduje sa, že FSO disponuje až 50 000 uniformovanými príslušníkmi a ďalšími tisíckami agentov v civile. Môže vykonávať domové prehliadky a zatýkať, a dokonca vydávať rozkazy ďalším ruským bezpečnostným službám. V jej držaní je tiež „jadrový kufrík” Čeget pomenovaný podľa jedného z kaukazských vrcholov.

Prvý pokus o atentát bol proti Putinovi podniknutý ešte v čase, keď zastával funkciu hlavy štátu len z poverenia odstupujúceho prezidenta Borisa Jeľcina, mali podľa niekdajšieho náčelníka Putinovej ochranky na svedomí čečenskí separatisti. Tí si údajne najali dvoch ostreľovačov, aby Putina odpravili počas pohrebu petrohradského starostu Anatolija Sobčaka, v ktorého službách Putin začínal svoju kariéru. Ale ostreľovačov sa podarilo zneškodniť ešte pred pohrebom vo februári 2000.

K druhému pokusu o atentát došlo podľa CNN ten istý rok počas summitu Spoločenstva nezávislých štátov, ktoré sa konalo na Jalte. Na summite boli prítomní prezidenti bývalých republík Sovietskeho zväzu. Šéf ochranky ukrajinského prezidenta Leonid Derkač však udalosť komentoval len slovami, že jeho sily zmarili pokus o atentát na jedného z lídrov.

Reklama

Pokus o atentát sa udial aj v roku 2008 bol na Červenom námestí v Moskve, kde bol zatknutý ozbrojený muž, ktorý sa priznal, že chcel Putina zabiť.

V roku 2012 potom chcela na ruského prezidenta nastražiť bombu skupina Čečencov.

Medzi pokus o zabitie Putina možno zaradiť aj čelnú zrážku prezidentovho BMW s protiidúcim mercedesom na dvanásťprúdovom Kutuzovskom bulvári Moskve v septembri 2016, pri ktorej zomrel Putinov obľúbený vodič. On sám ale v aute nebol.

Pri ďalšom známom pokuse o Putinovo zavraždenie vošiel muž autom cez hlavnú bránu Kremľa a strážam povedal: „Volám sa Ivan Zajcev a som ruský prezident. Okamžite ma zaveďte k Vladimirovi Putinovi.” Prezidentská ochranka ho okamžite zadržala.

Pokus o atentát mal byť spáchaný na Putina aj v začiatkoch ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Podľa ukrajinskej rozviedky, bol to ale totálne neúspešný pokus. Ďalší neúspešný pokus mal byť zrealizovaný pomocou bezpilotného lietadla naloženého výbušninou s cieľom zasiahnuť ruského prezidenta pri návšteve priemyselnej zóny Rudnio v Moskovskej oblasti. Ukrajinská rozviedka prednedávnom zaradila ruského prezidenta Vladimira Putina na čelo zoznamu ľudí, ktorých chce Ukrajina zabiť. Otvorene to skonštatoval zástupca šéfa tamojšej rozviedky Vadym Skibickyj v rozhovore pre nemecký denník Die Welt.

Reklama

Na odstránenie Putina nabádal ešte minulý rok aj americký senátor Graham v televíznom vysielaní. Graham vo vysielaní televízie Fox News uviedol, že niekto v Rusku musí začať konať a odstrániť tohto chlapa. Tieto vyjadrenia neskôr zopakoval aj na Twitteri: „Nájde sa v Rusku Brutus? Nájde sa tam úspešnejší plukovník Stauffenberg?” pýtal sa Graham.

Pri porovnávaní „zložky” Stauffenberg versus prípad Brutus dospejeme k historickému poznatku, že Clausovi von Stauffenbergovi sa atentát na svojho vodcu, ktorý spáchal vo Vlčom brlohu v roku1944 nepodaril, ale Brutusovi v roku 44 pred Kr. na Ceasara áno. Putin ako bývalý skúsený rozviedčik KGB si však tento historický fakt určite dobre uvedomuje. Nezodpovedanou otázkou však naďalej ostáva či rada, ktorú raz Putinovi dal Fidel Castro nebude mať cenu zlata.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali