Analytik Utkin: Kritika voči Rusku nevymizne, musíme sa naučiť spolupracovať

Analytik Utkin: Kritika voči Rusku nevymizne, musíme sa naučiť spolupracovať

Bratislava 18. mája 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Ruský analytik Sergej Utkin je presvedčený, že kritický postoj voči Rusku nie je nový a len tak ľahko nevymizne. Podľa neho je potrebné veľmi starostlivo pracovať na problémoch, ktoré vytvárajú negatívnu dynamiku vo vzťahoch medzi Západom a Východom, a zamerať sa na hľadanie riešení vzájomných konfliktov, aj tých nepriamych. Potom sa zmení aj príslušná rétorika, uviedol analytik z Inštitútu svetovej ekonomiky a medzinárodných vzťahov Ruskej akadémie vied.

Ilustračné foto

“Kritický postoj Západu voči Rusku nie je pre nás novinkou. Slovensko sa nachádza v hlavnom transatlantickom prúde, nie je na periférii a preto je logické, že má voči Rusku skôr kritický prístup,” priblížil Utkin pri príležitosti bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2018 Bratislava Forum.

Reklama

Jedným z hlavných problémov, ktorý naštrbuje vzťahy medzi Západom a Ruskom, je podľa neho situácia na Ukrajine. “Hroznú tragédiu, ktorá tam stále prebieha, je len veľmi ťažké nazvať zamrznutým konfliktom. Je to skôr tlejúci konflikt,” upozornil odborník. V tejto situácii je podľa neho ešte priskoro hovoriť o úplnom politickom riešení. “Lídri by sa však mali snažiť ľudom ukázať, že majú v záujme dospieť k stopercentnému, nie iba k vyhlásenému prímeriu,” zdôraznil politológ.

Ďalším problémom je podľa neho situácia v Sýrii. “Ľudia už strácajú nádej, že prvotne iniciované návrhy riešení budú fungovať… Ak by sme ale našli pracovný model, s ktorým však určite nebude spokojný každý, bol by to jednoznačne pokrok v ochabujúcich vzťahoch medzi Západom a Východom,” domnieva sa Utkin.

Reklama

Potom upozornil aj na údajné ruské zasahovanie do volieb v USA. “V tomto prípade si je najdôležitejšie uvedomiť, že sa pohybujeme v kybernetickej sfére, kde v máme medzinárodnej legislatíve veľké medzery. Podobných vecí by sme sa nemuseli obávať, keby sa na medzinárodnej úrovni dohodli presne stanovené hranice, ktoré už nemožno prekročiť,” domnieva sa expert z Ruskej akadémie vied. “Je to však ťažká diskusia, lebo ak v oblasti informácií zakážete všetko, neostane tu sloboda slova, a to dezinformácie alebo štátmi podporovanú propagandu nevyrieši.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali