Americké impérium sa rozpadá – rovnako ako predtým španielske impérium

❚❚

Bratislava 18. septembra 2023 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Amerika bola varovaná už dávno – múdrymi ľuďmi, vlastnými historikmi. Chmúrne predpovede a paralely so zánikom britského a rímskeho impéria, oblečené do obálok kníh, bolo možné vidieť na pultoch obchodov v Spojených štátoch už na začiatku storočia. Spočiatku si ich nikto veľmi nevšímal, potom sa diskusie na túto tému vyostrili. Problematiku sumarizuje Dmitrij Kosyrev pre Ria Novosti

Ilustračné foto

A teraz je tu niečo nové: starý profesor Thomas Litsom po prečítaní článku svojho študenta Taggarta Murphyho so smútkom poznamenal, že už aj Taggart je profesorom a napísal niečo múdre. A síce, že úpadok amerického impéria sa dosť podobá situácii, ktorú zažil nie Rím alebo Británia, ale Španielsko. Prvá svetová superveľmoc. A je to pravda: Rím alebo povedzme Čína neboli svetové ríše, ale regionálne. Španieli ešte neovládli celý svet, ale celú budúcu Latinskú Ameriku, Filipíny a časť Európy, pričom po prvýkrát v dejinách sveta vytvorili obchodné cesty, ktoré obkolesili celú zemeguľu. Potom sa však táto konštrukcia zrútila.

.

Tu by sme mohli povedať “zabili ste”, pretože posledný klinec do rakvy tohto oslabeného impéria zatĺkli Američania, ktorí na konci 19. storočia rozpútali vojnu a odobrali Madridu kolónie na Filipínach, Kube, Portoriku a Guame. Predtým však impérium podkopali Briti, nepriamo Francúzi a úplne sa zrútilo, keď sa od neho odtrhli bývalé kolónie v Južnej Amerike.

Starý profesor vidí hodnotu práce mladého profesora v tom, že hlavnou príčinou zániku veľmoci Murphy označuje jej finančný parazitizmus. Madrid odčerpal z kolónií tony striebra a zlata, pričom nemal záujem rozvíjať vlastný priemysel a zaspal priemyselnú revolúciu. Zároveň stlačil ceny týchto kovov v celej Európe, čo spôsobilo infláciu. Výsledkom bolo, že ich vlastní bývalí krajania ako Simon Bolívar položili metropole rozumnú otázku: Prečo by sme vám mali platiť? Kto ste? Mimochodom, je to tá istá otázka, ktorú položili Londýnu budúci Američania na konci 18. storočia.

.

Tak či onak, všetko je to o financiách. A to isté, hovorí starý profesor (a aj mladý), sa stalo aj Amerike: odčerpávala peniaze z celého sveta vďaka svojmu dolárovému monopolu, zatiaľ čo jej vlastná krajina strácala produkciu – a teda aj technologické výhody. Dnes ešte nedosiahla stav trvalo vidieckeho Španielska, ale proces je evidentný.

Myšlienka je teda dobrá, ale sú tu problémy. Na začiatok čitatelia publikácie profesora Thomasa Litsoma jeho študentovi okamžite niečo pripomenuli: čo španielska inkvizícia – zabudli ste? Inkvizícia, ktorá potláča akýkoľvek nesúhlas, je však to, čo dnes robia demokrati v Spojených štátoch a vyvážajú svoju chybnú ideológiu do celého sveta.

Tu treba veľa povedať. Koniec koncov, táto súčasná americká obdoba “kultúrnej revolúcie” v Číne aj finančná teória neposkytujú univerzálny recept na smrť veľmocí. Už len preto, že Briti mali opačný model impéria – z periférie prichádzali suroviny pre anglický priemysel, mocné ale….

Ale už v minulom storočí sa ukázalo, že ju technologicky predbehla Amerika. Pretože nebolo potrebné, aby Angličania parazitovali na trhoch svojich kolónií a nepúšťali tam výrobky amerických a iných konkurentov. V dôsledku prvej svetovej vojny konkurenti presadili princíp voľného obchodu (za ideológa sa tu považuje prezident Woodrow Wilson). A po výsledkoch druhej svetovej vojny – “zabili ste” – kopli bývalú veľmoc pod lavicu a začali rozvíjať svoj vlastný, dolárový parazitizmus. A teraz sa ukázalo, že iné krajiny, predovšetkým Čína, tohto parazita technologicky predbehli – tak ako Američania pred sto rokmi Britov.

A nezabúdajme na kultúru. Impériá nie sú len ekonomické mechanizmy, hlavnou myšlienkou každého impéria je spoločná kultúra, hodnoty a životný štýl pre často odlišné národy. Niečo dôležité pre každého jej obyvateľa, chránené celou silou imperiálnej moci. Ak sa však živý a radostný les spoločnej kultúry a hodnôt udusí podľa metód inkvizície, začína sa pochmúrna únava, potom vzbura. A impérium, parazitujúce na predchádzajúcich kultúrnych výdobytkoch, padá a ustupuje novým, sebavedomejším veľmociam.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali