Aký je osud migranta, ktorý dobodal na smrť nemeckú predavačku ?

Aký je osud migranta, ktorý dobodal na smrť nemeckú predavačku ?

Berlín 13. septembra 2023 (HSP/rmx.news/Foto:Pixabay)

 

Náhodná vražda vyvolala v spoločnosti šok a kritiku na adresu štátnej strany Zelených. Informuje spravodajský portál REMIX News

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok.

Po tom, čo africký migrant utiekol z psychiatrickej liečebne v nemeckom meste Wiesloch a zabil 30-ročnú predavačku, sa opäť vyhne väzeniu. Namiesto toho ho pošlú späť na tú istú psychiatrickú kliniku, z ktorej práve utiekol, a z incidentu teraz obviňujú stranu Zelených

Reklama

Podozrivý 33-ročný Ahmad M., ktorý prišiel do Nemecka ako žiadateľ o azyl, sa zúčastňoval na “pracovnej terapii”, ktorú ponúka psychiatrické centrum Nordbaden. Napriek jeho násilnej minulosti mu bolo povolené pracovať na bližšie nešpecifikovanom mieste vďaka “pokroku”, ktorý podľa lekárov dosiahol vo svojom psychiatrickom stave. Počas práce na tomto mieste ušiel z miesta a utiekol do centra Wieslochu. Hoci ho sprevádzal psychiatrický personál, stratil sa im z dohľadu a muž potom pokračoval v hľadaní náhodne vybraného cieľa.

O 13.00 hod. dobodal Lisu S. na smrť, keď pracovala v diskontnej predajni TEDi, ktorá sa nachádza v nákupnom centre “Kubus am Adenauer”. Podľa polície ukradol v pekárni nôž, ktorým potom Lisu S. usmrtil.

Reklama

Muž je polícii dobre známy a napriek útokom a ďalším zatknutiam bol vyhlásený za “nespôsobilého” na súdne konanie. Podľa policajného vyhlásenia polícia Ahmada N. zatkla krátko po vražde a vzala ho do väzby “pod hrozbou použitia strelných zbraní”.

Napriek tomu, že okresný sudca uznal, že Ahmad M. práve zavraždil Lisu S. za bieleho dňa, sudca povedal, že muž nemôže byť súdený kvôli svojej duševnej chorobe. Ahmad M. bol preto opäť poslaný späť na tú istú psychiatrickú kliniku, z ktorej práve utiekol.

 

Vzor “duševnej choroby”

Protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD) tvrdí, že tento prípad zapadá do schémy, keď sa duševná choroba využíva ako zámienka na ochranu migrantov a cudzincov pred trestnou zodpovednosťou.

“Opäť sme svedkami hrozného prípadu vraždy, ktorého pozadie sa zatajuje a banalizuje: V piatok 33-ročný africký ‘utečenec’ Ahmad N. zrejme náhodne dobodal 30-ročnú predavačku. Tá zomrela. Lekári predtým potvrdili, že násilný zločinec, ktorý bol známy polícii, urobil “pokrok v liečbe”, a preto mu bolo povolené opustiť psychiatrickú kliniku pod dohľadom,” napísala strana vo vyhlásení.

Reklama

Strana ďalej napísala: “Sme unavení z kriminálnych prípadov, ako je tento, ktoré sa vysvetľujú duševnou chorobou. Máme dosť toho, že sa neprijímajú žiadne opatrenia. Každý, kto v našej krajine vezme do ruky nôž, musí byť okamžite deportovaný.”

Tento prípad nadväzuje na dlhodobý model duševných chorôb, ktoré umožňujú cudzincom uniknúť z väzenia a namiesto toho využívať psychiatrické zariadenia, ktoré často ponúkajú oveľa lepšie životné podmienky. Minulý mesiac sudca rozhodol, že 34-ročný Berhan S. si neodsedí žiadny trest odňatia slobody po tom, čo v protestantskej škole v multikultúrnej berlínskej štvrti Neukölln pobodal dve dievčatá, obe vo veku 8 rokov. Namiesto toho súd rozhodol, že kvôli “duševnej chorobe” nemôže byť zodpovedný za prípad bodnutia, pri ktorom dve 8-ročné dievčatá takmer prišli o život po tom, ako utrpeli početné rany na krku a hrudníku.

Nemecké súdy už dávno zamietli závažné prípady z dôvodu obáv o psychiatrické zdravie. V Berlíne v roku 2021 bol islamský radikál uznaný za nespôsobilého na súdne konanie napriek tomu, že po svojich zločinoch zrážal motocyklistov a modlil sa k Alahovi. V roku 2020 somálsky migrant, ktorý zavraždil tri ženy pri útoku nožom vo Würzburgu, nikdy nestál pred súdom po tom, ako bol umiestnený na psychiatrické oddelenie, a z rovnakého dôvodu sa vyhol väzeniu aj eritrejský migrant, ktorý v roku 2020 vo Frankfurte nad Mohanom strčil na vlakové koľaje 8-ročného chlapca.

 

Môže za to strana Zelených?

Do zvyčajne pokojného mesta, ktoré sa nachádza 13 kilometrov od väčšieho mesta Heidelberg v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, prišlo mnoho z jeho 26 000 obyvateľov položiť kvety a sviečky na miesto vraždy.

Reklama

Kritici kritizujú krajinského ministra sociálnych vecí Manfreda Lucha zo strany Zelených. Lucha je zodpovedný za štátne psychiatrické zariadenia, ktoré však majú neuveriteľný nedostatok finančných prostriedkov a nedostatočnú bezpečnosť. Okrem toho sa mnohí pacienti využívajú ako zamestnanci firiem, ako napríklad v prípade Ahmada M., čo im dáva možnosť komunikovať s verejnosťou.

Dokonca aj sociálni demokrati (SPD), ktorí sú často spojencami Zelených, sa vyjadrili kriticky o vražde.

Existuje “obrovský nedostatok personálu a priestorov”, uviedol poslanec SPD za Bádensko-Württembersko Florian Wahl, pričom Wahl vyslovil vážne obvinenia, že Lucha nezabezpečuje riadny chod štátneho psychiatrického systému. SPD teraz žiada zvolanie mimoriadneho zasadnutia krajinského parlamentu, aby sa zabezpečilo presadzovanie riadnych opatrení.

AfD tvrdí, že problém je oveľa hlbší, a uvádza, že väzenský a psychiatrický systém v celej spolkovej krajine sa považuje za neprijateľný pre zamestnancov, čo vedie k nedostatku personálu. Vo svojom vyhlásení AfD opísala “škandalózne podfinancovanie presadzovania opatrení”.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:42

Stovky demonštrantov sa v pondelok zhromaždili pred Vrchným súdom v Londýne, ktorý bude rozhodovať vo veci vydania zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea do Spojených štátov.

Súd už koncom marca rozhodol, že Assange nemôže byť do USA vydaný okamžite.

12:26

Európska komisia (EK) v správe pre médiá pripomenula, že od nedele 19. mája vstúpili do platnosti nové pravidlá na harmonizáciu trestných činov a sankcií za porušenie reštriktívnych opatrení EÚ.

Nové pravidlá zabezpečia, aby sa porušenia spoločných sankcií EÚ mohli trestne vyšetrovať a stíhať vo všetkých členských štátoch. Dohodnuté pravidlá zahŕňajú zoznam trestných činov súvisiacich s porušovaním a obchádzaním sankcií EÚ.

12:10

Trend vyššieho výberu mýta za využitie vymedzených úsekov ciest a diaľnic na Slovensku pokračoval aj v apríli. Dopravcovia uhradili celkom 19,41 milióna eur, čo je o 5 % viac ako v apríli 2023. V celom prvom štvrťroku tohto roku pritom rast výberu dosiahol medziročne 4 %. V pondelok o tom informovala spoločnosť SkyToll.

11:49

Dovedna 554 osôb podozrivých z páchania domáceho násilia zadržala a obvinila počas štvordňovej operácie polícia Nového Južného Walesu, najľudnatejšieho spomedzi austrálskych štátov.

11:26

Do nepokojmi zmietaného francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia dorazilo tisíc policajtov s cieľom obnoviť poriadok, oznámili v pondelok francúzske úrady na tomto tichomorskom súostroví. Medzinárodné letisko pri meste Nouméa zostane podľa prevádzkovateľov uzatvorené do štvrtka.

Nepokoje
Muž stojí pred zhoreným autom po nepokojoch v meste Noumea, v Novej Kaledónii 15. mája 2024
11:00

Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila.

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

09:59

Rusko bolo aj v apríli najväčším dodávateľom ropy do Číny, keď objem dodávok zvýšilo medziročne takmer o tretinu. Prvú pozíciu najväčších dodávateľov tejto suroviny do najväčšej ázijskej ekonomiky si tak udržalo už 12. mesiac po sebe.

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali