Ako vnímajú ukrajinských utečencov v krajinách V4? Kde sa umiestnilo Slovensko a koho Slováci pokladajú za vinníka vojny?

Ako vnímajú ukrajinských utečencov v krajinách V4? Kde sa umiestnilo Slovensko a koho Slováci pokladajú za vinníka vojny?

Bratislava 15. decembra 2022 (HSP/GLOBSEC/ TV Markíza/.týždeň/Foto: GLOBSEC, TASR/AP-Andriy Andriyenko)

 

Prieskum pre GLOBSEC robila agentúra FOCUS na vzorke 1000 ľudí v každej krajine V4. Prieskum skúmal názory respondentov na celý rad otázok vrátane ich postojov k prijímaniu utečencov, pomoci utečencom, vnímaniu hrozieb a pripisovaniu viny za konflikt

Vojna na Ukrajine
Ľudia si berú cigarety z ruín obchodu na mestskom trhu, ktorý bol zničený po ruskom ostreľovaní v meste Kurachove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

Spomedzi krajín V4 je Slovensko na chvoste v kontexte pozitívneho vnímania utečencov z Ukrajiny. Až 52 percent Slovákov vníma ich prítomnosť negatívne. Ukazuje to nový prieskum mimovládnej organizácie GLOBSEC. Treba spomenúť, že GLOBSEC je extrémistická militantistická pro NATO organizácia, podporujúca vojnu na Ukrajine. Zástupcovia tejto organizácie, ktorí  výrazne propagujú NATO samozrejme presadzujú naratív, že jedine pod krídlami aliancie budeme v bezpečí.

Reklama

Váčšina Čechov, Maďarov a Poliakov má naopak na ľudí utekajúcich pred vojnou pozitívny názor. Ukrajinských utečencov vnímajú najmenej negatívne v Poľsku (11 percent). V Maďarsku ide o 15 percent obyvateľov a v Česku vníma ukrajinských utečencov negatívne štvrtina populácie.

„Slovensko je teda jediná krajina v našom regióne, ktorej ani polovica populácie nevníma ukrajinských utečencov pozitívne,“ konštatuje GLOBSEC. Najviac ľudí ich vníma pozitívne v Poľsku, vyjadrilo sa tam tak 85 percent opýtaných.

Reklama

K novembru 2022 je v Poľsku podľa oficiálnych údajov registrovaných približne 1,5 milióna utečencov, v Česku takmer pol milióna, 100-tisíc na Slovensku a približne 31 000 v Maďarsku.

Graf 1: Aký máte názor na to, že vaša krajina hostí ukrajinských utečencov? Pre jednoduchosť sme zlúčili podiel „veľmi“/„skôr“ pozitívne a „veľmi“/„skôr“ negatívne. Zvyšné % odpovedať nevedeli.
Zdroj: GLOBSEC

„Jedným z kľúčových faktorov negatívneho vnímania ukrajinských utečencov sú obavy ľudí pred pomocou utečencom, a tým pádom zaťaženie vlastnej ekonomickej situácie v krajine. To sa odráža aj v názore na to, akú podporu by mali utečenci dostávať,“ priblížil jeden z autorov prieskumu Patrik Szicherle, výskumný pracovník Centra pre demokraciu a odolnosť v GLOBSEC-u.

Až 68 percent Slovákov by si želalo zníženie všetkej pomoci, ktorú Ukrajincom poskytujeme. Slováci navyše podľa dát GLOBSEC-u vystupujú ako jediná populácia, kde väčšina verí, že utečenci by nemali získať prístup k bezplatnej zdravotnej starostlivosti.

Spoluautorka prieskumu a výskumníčka Jana Kazaz skonštatovala, že jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú vnímanie ľudí z Ukrajiny je stranícka politika. „Voliči strán, ktoré propagujú nepriateľskú rétoriku voči utečencom, oveľa častejšie vnímajú prítomnosť Ukrajincov nepriaznivo,“ uviedla.

Ukrajincov vnímajú nepriaznivo častejšie tí ľudia, ktorí využívajú ako zdroj správ osobné komunikačné kanály a sociálne siete. Pre viac ako 20 percent ľudí sú práve tieto komunikačné kanály najviac využívané a vytvárajú priestor pre ešte väčšie negatívne vnímanie ukrajinských utečencov. Ďalším vysvetlením negatívneho vnímania ukrajinských utečencov je vnímanie vinníka konfliktu na Ukrajine. Slováci podľa aktuálnych dát neprikladajú Rusku značnú zodpovednosť.

Reklama
Graf 2. Podiel respondentov, ktorí z vojny obviňujú Rusko, Ukrajinu, USA či NATO, a podiel tých, ktorí na otázku nevedeli odpovedať, alebo neodpovedali vôbec. Zdroj: GLOBSEC
Veľká časť Ukrajincov bude chcieť v Európe zostať

Tri štvrtiny Ukrajincov, ktorí odišli do Nemecka, sa plánujú vrátiť na Ukrajinu, štvrtina z nich plánuje zostať, informovali autori štúdie o životných podmienkach Ukrajincov v Nemecku na tlačovej konferencii v Berlíne, uviedla Deutsche Welle.

Iba 17 % ukrajinských utečencov sa podarilo nájsť si v Nemecku prácu.

Polovica Ukrajincov, ktorí odišli do Nemecka, navštevuje jazykové kurzy, 60 % Ukrajincov žije v samostatných bytoch.

V Nemecku je registrovaných viac ako 700-tisíc ukrajinských utečencov. To znamená, že tu môže zostať približne 200-tisíc ľudí.

Iba 17 % ukrajinských utečencov plánuje zostať v Poľsku.

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:09

Rozhodnutie izraelskej vlády stiahnuť živé vysielanie tlačovej agentúry Associated Press (AP) o Pásme Gazy je “šokujúce”. Uviedol to v utorok hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.

Včera 20:04

Politicky motivovaný zločin v Nemecku vlani dosiahol najvyššiu úroveň od roku 2001, odkedy ho začala vláda sledovať. Najväčšiu hrozbu predstavujú ľudia s krajne pravicovými motiváciami, uviedol v utorok prezident Spolkového úradu kriminálnej polície.

Včera 19:58

Nález desiatich mŕtvych tiel hlásili mexické úrady v kedysi vyhľadávanom letovisku Acapulco, ktoré v uplynulom období postihlo násilie spojené s organizovaným zločinom. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním na miestne úrady a predstaviteľov.

Včera 19:33

Ukrajinská armáda v utorok oznámila, že pri víkendovej operácii zničila poslednú ruskú vojenskú loď s riadenými strelami umiestnenú na Moskvou okupovanom polostrove Krym.

Včera 19:32

Po piatich nezvestných z tragickej zrážky motorového člna s výletnou loďou, ktorá si v sobotu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce vyžiadala najmenej dve obete, naďalej pátra 95 ľudí s 25 plavidlami a dronmi. Podľa servera index.hu to oznámilo v utorok Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK) na sociálnej sieti You Tube.

Včera 19:32

Poľsko preveruje “pomerne pravdepodobné” zapojenie ruských špeciálnych služieb do minulotýždňového požiaru nákupného centra vo Varšave, oznámil v utorok poľský premiér Donald Tusk.

Včera 19:31

Ceny ropy klesli v utorok popoludní o viac ako 1 USD, keďže inflácia v USA zostáva vysoká. Obchodníci preto očakávajú, že centrálna banka Fed ponechá úrokové sadzby vyššie dlhší čas, ako sa čakalo, čo by mohlo ovplyvniť dopyt spotrebiteľov na čerpacích staniciach.

Včera 19:30

Americká ministerka financií Janet Yellenová v utorok vyzvala bankárov v Nemecku, aby zintenzívnili snahy o dodržiavanie sankcií proti Rusku a zabránili ich obchádzaniu. Vyhnú sa tak sami sankciám a straty prístupu k doláru.

Včera 18:56

Poľský premiér Donald Tusk v utorok obvinil Rusko z pokusov o prepašovanie tisícov migrantov z Afriky do Európy. Poľsko už cez víkend avizovalo, že sa chystá posilniť svoje východné hranice.

Včera 18:44

Európska únia podpísala v utorok dohodu o bezpečnosti a obrane s Moldavskom, oznámil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. “Dnes sa Moldavsko stalo prvou krajinou, ktorá podpísala bezpečnostné a obranné partnerstvo s Európskou úniou,” uviedol Borrell na stretnutí s moldavským premiérom Dorinom Receanom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali