Ako je to s prípadom Huntera Bidena?

Ako je to s prípadom Huntera Bidena?

Washington 21. júna 2023 (HSP/europeanconservative/Foto:TASR/AP-Patrick Semansky)

 

Málokoho šokuje, že syn prezidenta Joea Bidena Hunter Biden dostal od amerického ministerstva spravodlivosti “sladkú dohodu” v súvislosti s daňovými obvineniami a obvineniami z držby zbraní, čím sa zrejme ukončí roky trvajúce vyšetrovanie obchodných aktivít mladšieho Bidena, píše Chris Tomlinson pre The European Conservative

Hunter Biden
Na snímke syn amerického prezidenta Hunter Biden

Zo súdnych dokumentov predložených v utorok 20. júna vyplýva, že Hunter Biden, syn súčasného amerického prezidenta Joea Bidena, sa priznal k vine v dvoch samostatných prípadoch po tom, ako sa dohodol s ministerstvom spravodlivosti na dohode o priznaní viny po päť rokov trvajúcom vyšetrovaní, ktoré sa začalo v roku 2018.

Reklama

Prvý prípad sa točí okolo hĺbkového vyšetrovania financií Huntera Bidena a zistilo sa, že 53-ročný Biden nezaplatil v rokoch 2017 a 2018 dane z príjmu vo výške približne 100 000 USD, uvádza sa v správe denníka New York Post.

Bidenove financie sú už roky pod drobnohľadom kvôli jeho prepojeniu s ukrajinskou spoločnosťou na ťažbu prírodných zdrojov Burisma, kde od apríla 2014 do novembra 2015 dostával spolu so svojím partnerom Devonom Archerom prekvapujúcu mesačnú mzdu 83 333 dolárov za to, čo bolo označené ako ceremoniálna funkcia v tejto spoločnosti.

Reklama

Mykola Zlochevsky, zakladateľ spoločnosti Burisma Holdings, údajne najal Bidena výlučne na základe jeho mena a spojenia s vtedajším viceprezidentom Joeom Bidenom, keďže Zlochevsky v tom čase čelil vyšetrovaniu v súvislosti s porušovaním daňových predpisov, praním špinavých peňazí a ďalšími obvineniami.

Aktivity Huntera Bidena boli ďalej spochybnené tesne pred prezidentskými voľbami v roku 2020, keď sa objavila kópia jeho notebooku a obsahovala e-maily a textové správy, v ktorých narážal na to, že musí odvádzať časť svojich príjmov niekomu, koho označil za “veľkého chlapíka”, o ktorom mnohí tvrdili, že je to pravdepodobne sám prezident Biden.

Veterán amerického námorníctva Tony Bobulinskim, bývalý spolupracovník Huntera Bidena, tvrdil, že “veľký chlap” je prezident Biden, a to aj napriek tomu, že prezident opakovane tvrdil, že sa nijako nezúčastňuje na obchodných transakciách svojho syna.

Denník New York Post, ktorý zverejnil príbeh o laptope Huntera Bidena, vymenoval tucet prípadov, v ktorých sa tvrdí, že prezident Biden mal účasť na Hunterových obchodných záležitostiach, z ktorých mnohé sa týkali podnikateľov z Číny, ako aj z Ukrajiny.

V dokumente Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý sa objavil začiatkom tohto mesiaca, sa údajne uvádza, že prezident Biden počas výkonu funkcie viceprezidenta mohol v rámci úplatkárskej schémy získať až 5 miliónov dolárov.

Reklama

Vo formulári, ktorý je datovaný 30. júna 2020, sa tvrdí, že FBI bola v kontakte s “vysoko dôveryhodným” zdrojom, ktorý im hovoril o dôverných stretnutiach a rozhovoroch s vedúcim pracovníkom spoločnosti Burisma v priebehu niekoľkých rokov.

Podľa Fox News formulár FD-1023 používa FBI a zaznamenáva informácie z dôverných zdrojov, ktoré nie sú overené.

Minulý týždeň reportér denníka New York Post Steven Nelson konfrontoval prezidenta Bidena v tejto veci slovami: “Prečo sa v spise ukrajinského informátora FBI hovorilo o vás ako o ‘Veľkom chlapíkovi’, pán prezident Biden? Prečo sa tento výraz neustále používa?” Prezident Biden odpovedal jednoducho: “Prečo sa pýtate takú hlúpu otázku?”

Hunter Biden tiež uzavrel dohodu týkajúcu sa obvinenia z trestného činu nelegálneho držania strelnej zbrane ako užívateľ drog, keď v roku 2018 pri kúpe pištole klamal vo formulári o svojej dlhodobej závislosti od drog.

Obvinenie z držania zbrane prišlo po tom, čo Hallie Bidenová, vdova po Hunterovom bratovi Beauovi, ktorá sa neskôr stala Hunterovou milenkou, v roku 2018 vyhodila jeho pištoľ do koša pred obchodom s potravinami oproti strednej škole vo Wilmingtone v štáte Delaware.

Reklama

Keď sa Hallie Bidenová vrátila, aby zbraň z koša vybrala, zistila, že je preč, čo viedlo k tomu, že sa do prípadu zapojila polícia štátu Delaware a tajná služba USA, ktoré sa obávali, že zbraň môže byť použitá pri trestnom čine. Muž, ktorý zbiera recyklovateľné veci z odpadkových košov v obchode s potravinami, však neskôr po objavení strelnej zbrane túto odovzdal.

Právnik Huntera Bidena Christopher Clark naznačil, že dohoda znamená koniec vyšetrovania jeho klienta, keď povedal: “Viem, že Hunter verí, že je dôležité prevziať zodpovednosť za tieto chyby, ktoré urobil v období zmätku a závislosti vo svojom živote.

Tento prípad predstavuje výrazný rozdiel oproti obvineniu bývalého prezidenta Donalda J. Trumpa, ktorý v auguste 2022 nechal FBI verejne prehľadávať svoje floridské sídlo Mar-a-Lago, čo viedlo k tomu, že Trump bol začiatkom tohto mesiaca obvinený z 37 trestných činov súvisiacich s manipuláciou s tajnými dokumentmi a ďalšími obvineniami.

Pán Trump sa k dohode s Hunterom Bidenom vyjadril na svojej sociálnej sieti Truth Social slovami:

Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy dohodu tiež odsúdil: “Ak ste hlavným politickým oponentom prezidenta, ministerstvo spravodlivosti sa vás snaží doslova uväzniť a dať do väzenia. Ak ste prezidentov syn, dostanete sladkú dohodu.”

 

Viac sa dočítate 

Hunter Biden sa priznal k trom trestným činom

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali