Ako dlho vydrží ukrajinskej armáde západná technika a čo sa bude diať v zóne ŠVO ďalej: Veľká prognóza

Ako dlho vydrží ukrajinskej armáde západná technika a čo sa bude diať v zóne ŠVO ďalej: Veľká prognóza

Kyjev 15. júna 2023 (HSP/rostov.kp.ru/Foto:Twitter, screenshot, Anna Isakova/Tlačová služba Ruskej štátnej dumy/TASS)

 

Politológ Podberezkin zhodnotil zostávajúce zdroje západnej techniky AFU

americká vojenská technika
Na snímke americká vojenská technika

Po stretnutí prezidenta s vojnovými korešpondentmi v Kremli, kde sa hovorilo o najhorúcejších otázkach súčasnosti, sa experti vyjadrili k viacerým témam, kde hlavnou bol, samozrejme, vývoj ŠVO.

Reklama

V éteri Rádia Komsomolskaja Pravda sme o tom diskutovali s Alexejom Podberezkinom, riaditeľom Centra vojenských a politických štúdií, profesorom MGIMO.

ČO SA TÝKA MOBILIZÁCIE JE ODPOVEĎ JEDNOZNAČNÁ.
Čo vás na stretnutí Putina s vojenskými spravodajcami najviac zaujalo?

Reklama

– Je to mobilizácia – a Putin dal jednoznačnú odpoveď. A situáciu opísal veľmi konkrétne. Povedal som, že máme tri spôsoby zvyšovania počtu vojakov: zmluvných vojakov, dobrovoľníkov a PMC. Putin vymenoval konkrétne údaje, pod 160 tisíc dobrovoľníkov a zmluvných vojakov. A nevyhnutnosť mobilizačných rezerv je nateraz vyčerpaná.

– A Kyjev chce roztiahnuť naše rezervy?

– Áno, pozdĺž hranice s Belgorodom, Brjanskom a Kurskom – chce vytvoriť maximálne napätie. Aby tam Moskva vrhla svoje rezervy.

500 KM NÁRAZNÍKOVÚ ZÓNU.
A to, čo Putin hovorí o nárazníkovej “sanitárnej” zóne – aké sily ju majú zabezpečiť?

– Pred dvoma mesiacmi som povedal, že budeme musieť zabezpečiť “ochrannú zónu”. Nemáme právo pripustiť hrozby, ktoré sú 500 kilometrov od našich hraníc. To musí byť to, čo mal Putin na mysli. V opačnom prípade budeme mať problém nielen s raketovými delostreleckými systémami – napríklad HIMARSy môžu byť vybavené taktickými balistickými raketami s doletom až 500 kilometrov – ale aj drony, pre ktoré 500 kilometrov nie je vzdialenosť.

Reklama

– Má byť pol tisíca kilometrov pod kontrolou ruských ozbrojených síl?

– Bezpečnostné zóny sa dodržiavajú aj v politike iných krajín. Čiastočne napríklad Izrael.

– Takže ich presunieme o niekoľko sto kilometrov ďalej – a ukáže sa, že teraz ostreľujú náš Charkov…

– Nemali by ste si pliesť politiku, vojenskú bezpečnosť a právo. Hovorím z hľadiska vojenskej bezpečnosti, že by sme mali zabezpečiť aspoň 500 km od línie kontaktu, aby sme sa cítili komfortne.

– Kde bude línia kontaktu z politického hľadiska?

Reklama

– Musí byť pozdĺž hranice Sovietskeho zväzu, ktorá bola pred rokom 1991. Vrátane Podnesterska a Moldavska.

– Prečo?

– V Rumunsku sa teraz zoskupuje 101. výsadková divízia USA, hromadí sa vojenská technika, pripravujú sa letiská. Cvičenia, ktoré sa teraz začali v Európe, budú do veľkej miery závisieť od schopnosti sústrediť letectvo. A to je hlavnou údernou silou NATO práve v týchto regiónoch. Musíme im povedať, že garantujeme ich bezpečnosť, ale zároveň potrebujeme, aby nám garantovali zónu “mimo dosahu” 500 kilometrov od týchto hraníc.

ZÁPADU DOCHÁDZAJÚ ZÁSOBY?
Testujú sa vojensko-technické možnosti nielen Ruska, ale aj Západu?

– Áno. A hovoril o tom aj Putin. Vyrábame 5-7-krát viac munície ako celý Západ dokopy. A západné muničné a zbrojné kapacity sú prakticky vyčerpané. Na zásobovanie AFU sa už začínajú používať izraelské a juhokórejské rezervy. Pokiaľ však bude mať Západ vojenské a technické možnosti, bude odolávať.

– A ukrajinská armáda?

Alexej Podberezkin
Na snímke Alexej Podberezkin

– Z operačného hľadiska im už veľa kapacít nezostáva. Tri týždne. Pred dvoma alebo troma mesiacmi som povedal, že konflikt takej intenzity, aký teraz prebieha na Ukrajine – vysaje všetky zvyšné zdroje. Keď sa konflikt začal, odhadovali sme, že ukrajinské vzdušné sily majú 150 – 200 aktívnych lietadiel. Teraz ich už bolo zničených 450 – a to aj s dodávkami z východoeurópskych zásob. No, či dodajú aj tie povestné F-16…

– Je pravda, že nie sú lepšie ako MiG-29?

– Vo všeobecnosti nie sú silnejšie. Problém je v raketách, ktorými budú F-16 vybavené. A naše tanky T-90 nie sú horšie ako “Leopardy-2”, dokonca ani najnovšie modifikácie.

– T-90 “Proryv” je v armáde všeobecne chválený.

Reklama

– Jeho výhoda je zrejmá – váži o 20 ton menej ako nemecké tanky. A má lepšiu priechodnosť v teréne. A údržba. Kam budú voziť svoje pokazené tanky? Do Poľska, do Nemecka? Keď sa dodajú Abramsy, bude to rovnaký príbeh. Plus munícia. Už teraz tam majú 25 delostreleckých systémov. Všetky sú rôzneho kalibru. Dodávať im muníciu je ešte ťažšie. Keď počítame spotrebu munície 3 milióny nábojov ročne, je to jedna vec. Ale keď to rozdelíte na 25 systémov, je to iný príbeh.

ZMENA SVETOVÉHO PORIADKU.

– Rozdrvíme im techniku, ďalšiu nebudú mať a opravovať ju bude náročné – čo potom?

– Čo bude ďalej, bude závisieť od pomeru síl. Situácia, pomer politických síl, sa veľmi rýchlo zmení. Hovoríme o vojenských a technických aspektoch, ale skúste ísť o krok vyššie a pozrieť sa na tieto zmeny medzinárodných koreláciách v celkovom usporiadaní sveta.

– Donedávna tieto zmeny neboli v náš prospech.

Reklama

– Stačí sa pozrieť na sovietsku okupačnú zónu v Nemecku – za akých podmienok sa stala súčasťou koalície NATO? Tu je východiskový bod. Tento problém musíme vyriešiť. Oni nás nenechajú. Budú nás tlačiť až do konca. Kým si nakoniec nezabezpečíme prinajmenšom bezpečnostnú zónu a bezletovú zónu.

– V akých hraniciach?

– Prinajmenšom po Varšavu. Americký expert, ktorý bol poradcom Reagana a potom sa rozišiel s establishmentom, nedávno vyslovil rovnakú prognózu – a moja prognóza sa v podstate potvrdila. Musíme obsadiť tie prirodzené hranice, ako povedal Kľučevskij, ktoré malo ruské impérium do 20. storočia. To všetko bolo prirodzene naše. Všetko, čo sa robilo koncom 80. a v 90. rokov, bolo proti národným záujmom Ruska. A my sme teraz v procese vrátenia toho, čo nám právom patrilo.

– Aj Pobaltie sa bude musieť vrátiť?

– Samozrejme. Je pravda, že nehovorím o Fínsku, ani o Poľsku, ale aj o tom sa dá polemizovať.

Reklama

– Poliaci majú silnú armádu…

– Tam žiadna silná armáda nie je. Jedna vec je poslať na Ukrajinu 2,5-3 tisíc idiotov a kriminálnikov, ktorí si chcú zarobiť. Teraz tam vytvárajú zbor. V júli-auguste ho bez koncepcie chcú niekde vrhnúť. Tieto tri brigády sú poľské. Stačia na dva alebo tri dni.

– Ak sa začne návrat k hraniciam Sovietskeho zväzu, bývalé Prusko, Litovské veľkokniežatstvo, Poľsko-litovská republika – začnú sa búriť.

– Politicko-vojenskú situáciu nediktujú želania jednotlivých krajín, dokonca ani historické dedičstvo a inovácie, ale realita, ktorá sa vyskladá vo svete. Nikam sa nepohneme ak nevyriešime tieto otázky.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:43

Posádka ropného tankera, ktorý v sobotu pri pobreží Jemenu zasiahla raketa, je v poriadku a plavidlo pokračuje v ceste do svojho ďalšieho prístavu, uviedla Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Informovala o tom agentúra AFP.

12:42

Najmenej 50 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli v sobotu tamojší predstavitelia. Informovala agentúra AFP.

11:17

Investície vložené do výstavby plánovaného nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach sa počas jeho životnosti nemusia vrátiť, pokiaľ štát nebude garantovať výkupnú cenu elektriny. Cena zariadenia s výkonom do 1200 megawatt (MW) by sa mohla pohybovať okolo desiatich miliárd eur, očakávajú odborníci. O príprave výstavby nového jadrového bloku rozhodla v stredu (15. 5.) vláda.

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali