Agenda 2030: Vláda prijala ďalší v rade dokumentov, ktoré okliešťujú demokraciu

Agenda 2030: Vláda prijala ďalší v rade dokumentov, ktoré okliešťujú demokraciu

Bratislava 14. mája 2018 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Dokument Agenda 2030 je ďalším z tých, ktoré nenápadne, odvolávajúc sa na všeľudské hodnoty, v skutočnosti salámovou metódou postupne odoberajú moc demokraticky zvoleným vládam. Ide stále o tlak z rovnakej strany: presadzovanie masívnej migrácie z tretieho sveta, zmenšovanie úlohy štátu a rozklad tradičného spoločenstva, jeho hodnôt a spôsobu života.

Na snímke premiér SR Peter Pellegrini

Vláda Slovenskej republiky prijala dokument Agenda 2030 pre udržateľný rozvoj. Tento materiál je súhrnom globálnych záväzkov, ktoré prijali členské štáty OSN v roku 2015 v oblastiach ako zmena klímy, chudoba, zvyšujúce sa ekonomické a sociálne nerovnosti alebo neudržateľnosť prevládajúcich vzorcov výroby a spotreby.

Reklama

Kto sa nenechá oklamať slávnostnou a nabubrelou OSN rétorikou a podrobí tento dokument kritickému skúmaniu, môže dôjsť k záveru, že ide o dosť pochybné posolstvo. Otázky vzbudzuje už samotný úvod Deklarácie: „My, hlavy štátov a vlád a vysokí predstavitelia … sme sa dnes dohodli na nových globálnych Cieľoch udržateľného rozvoja … V mene ľudí, ktorým slúžime, sme prijali historické rozhodnutie o komplexnom a ďalekosiahlom súbore univerzálnych a transformačných Cieľov…“ Mali však zástupcovia Slovenska, ale aj ďalších krajín, od svojich voličov vôbec oprávnenie prijať dokument, v ktorom sú také „komplexné a ďalekosiahle“ záväzky?

Ale aj keby tento materiál bol v súlade s ústavou a právnym poriadkom, je otázne, či je v súlade so zdravým rozumom – stačí sa zamyslieť napríklad nad tretím bodom Deklarácie: „Predsavzali sme si, že do roku 2030 ukončíme chudobu a hlad všade na svete; budeme bojovať s nerovnosťou v rámci krajín aj medzi nimi; vybudujeme mierumilovné, spravodlivé a inkluzívne spoločnosti; budeme chrániť ľudské práva a presadzovať rodovú rovnosť a posilnenie postavenia žien a dievčat; a zabezpečíme trvalú ochranu planéty a jej prírodných zdrojov. Taktiež sme si predsavzali, že vytvoríme podmienky pre udržateľný, inkluzívny a trvalý rast, zdieľanú prosperitu a dôstojnú prácu pre všetkých s ohľadom na rôzne úrovne národného rozvoja a kapacít.“

Reklama

Teda podľa tohto materiálu za púhych pätnásť (odteraz už len dvanásť) rokov sa podarí vyriešiť všetky principiálne problémy sveta, na ktoré sa doteraz nenašiel liek, a zvrátiť trendy, ktorými dosiaľ nikto ani len nepohol. Pečené holuby budú lietať do úst nielen nám v Európe, ale aj stámiliónom Nigérijčanov či Somálcov, neznášanlivé komunity zrazu začnú spolu nažívať ako „mierumilovné, spravodlivé a inkluzívne spoločnosti“, každý bude mať prácu a planéta konečne bude ochránená pred katastrofickým environmentálnym vývojom… Myslel toto niekto vôbec vážne? Veď takéto ružové bludy človek nenájde ani v predvolebnom programe SaS.

Lenže čo je horšie, v dokumente sú ukryté aj veci, ktorých prijatie môže byť nebezpečné. Napríklad Cieľ 10.7 vládam nariaďuje „uľahčiť systematickú, bezpečnú, pravidelnú a zodpovednú migráciu a mobilitu ľudí, a to aj prostredníctvom implementácie plánovaných a dobre manažovaných migračných politík“. Podobne bod 29. Deklarácie uvádza: „Uvedomujeme si pozitívny prínos migrantov pre inkluzívny rast a udržateľný rozvoj. Taktiež si uvedomujeme, že medzinárodná migrácia je viacrozmernou skutočnosťou zásadného významu pre rozvoj krajín pôvodu, tranzitu a cieľového miesta, ktorá si vyžaduje jednotnú a komplexnú reakciu. Budeme spolupracovať na medzinárodnej úrovni, aby sme zabezpečili bezpečnú, usporiadanú a pravidelnú migráciu…“

V dokumente sa nikde nepíše o tom, že by mali krajiny mať právo rozhodnúť o tom, kto k nim môže prísť. Naopak, predpokladá sa právo migrantov prísť a krajiny sa zaväzujú, že ich budú prijímať. Lenže takto to predsa nemôže byť. Nie, nemá každý automatické právo prísť na lepšie. Čln sa prevrhne, ak sa všetci budú snažiť sedieť len na strane, kde je momentálne lepší výhľad…

Princíp, že „my všetci“ sme zodpovední aj za druhých, je falošný. Takýto pomýlený sociálneinžiniersky pohľad môže viesť len ku katastrofe, lebo nenúti ľudí k zodpovednosti za seba, svoju obec a krajinu. Dokument hovorí „zaväzujeme sa“ a „zabezpečíme“, ale kto sa zaväzuje a kto má zabezpečiť? Tým, ktorí nemajú možnosti, z neho nevyplývajú žiadne povinnosti. Vzniká nepríjemný dojem, že to opäť raz bude tak, že daňoví poplatníci v bohatších krajinách majú platiť, súkromné firmy na tom budú profitovať a krajiny tretieho sveta budú aj naďalej zabezpečovať nezvládateľnú populačnú explóziu. Ale dokedy to takto môže fungovať? V bode 50. napokon aj autori priznávajú, že situácia nemusí byť vôbec optimistická: „Môžeme byť prvou generáciou, ktorá uspeje v ukončení chudoby; a môžeme byť aj tou poslednou, ktorá má šancu zachrániť našu planétu.“

Plazivé okliešťovanie úlohy a právomocí štátu nie je ničím iným ako zákerným obmedzovaním možností občanov uplatňovať svoju vôľu cez demokratické inštitúcie, čiže likvidáciou slobody a práva. Tvrdia to prominentní kritici Agendy 2030 ako Webster Tarpley, Alex Newman, Glenn Beck a mnohí ďalší, ktorí varujú, že tu ide o pokus znovu posilniť moc tých najbohatších a najvplyvnejších ľudí.

Reklama

Že Agenda 2030 nemá byť len formálnym vyhlásenim, ale je to vážne myslený záväzok, ktorý majú vlády prijať, svedčí bod 5. Deklarácie: „Toto je Agenda bezprecedentného rozsahu a významu. Akceptujú ju všetky krajiny a platí pre všetkých, s ohľadom na rozdielne reálie, kapacity a úrovne rozvoja jednotlivých krajín a rešpektujúc národné politiky a priority. Toto sú univerzálne ciele a čiastkové ciele, ktoré sa týkajú celého sveta, rozvinutých a rozvojových krajín rovnako…“ Celý materiál Agenda 2030 si môžete prečítať napríklad TU.

Ale kto sformuluje napríklad slovenskú Agendu 2100? Dokument, ktorý jasne povie, že táto krajina patrí nám, Slovákom a národnostiam, ktoré tu žijú s nami po stáročia, a nechceme meniť jej demografiu, ale naopak chceme, aby aj v roku 2100 patrila našim vnukom a pravnukom? Dokument, ktorý otvorene povie, že nepotrebujeme migrantov, a že sa nebojíme ani toho, ak sa dočasne počet obyvateľov zníži – veď pred dvesto rokmi nás tu bolo len o málo viac ako dva milióny a ešte pred sto rokmi to boli necelé tri milióny duší, tak prečo by mala byť tragédia, keby počet obyvateľov načas zase trochu klesol a okrajové štvrte miest aspoň na pár desaťročí prestali ukrajovať z lesov a polí?

A kedy OSN prijme dokument, ktorý zakáže jednej krajine parazitovať na druhých? Dokument, ktorý konečne otvorene povie, že svet predovšetkým nebude v poriadku dovtedy, kým sa nebude každý sám u seba starať o svoje veci a neprenášať svoje ekonomické, populačné či akékoľvek iné problémy na plecia druhých?

Ivan Lehotský

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali