“Adorácia mladosti a opovrhovanie starobou.” Mali by v Česku voliť aj šestnásťroční? Šichtařová rozoberá nový návrh hnutia STAN

“Adorácia mladosti a opovrhovanie starobou.” Mali by v Česku voliť aj šestnásťroční? Šichtařová rozoberá nový návrh hnutia STAN

Praha 28. decembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Facebook)

 

Česká ekonómka Markéta Šichtařová sa na svojom blogu na portáli idnes.cz zamerala na liberálov a tiež na to, prečo si dotyční myslia, že by sme mali zmeniť volebný systém a pustiť do neho aj mladých ľudí

Na snímke ekonómka Markéta Šichtařová

Hneď v úvode svojho príspevku sa Šichtařová zamerala na to, aké významy naberalo slovo liberál v priebehu rokov. Pripomína napríklad, že v minulosti dokázalo obrátiť svoj význam prakticky o 180 stupňov a dodáva, že dnes sú liberáli vnímaní skôr ako tí, ktorí búrajú doterajšiu spoločnosť.

Reklama

“Liberáli si myslia, že búraním menia spoločnosť k lepšiemu. Konzervatívci v dnešnom význame tohoto slova si zas myslia, že ju boria k horšiemu. Asi sa obe skupiny zhodnú, že spoločnosť sa v súčasnosti mení rýchlejšie ako pred dvadsiatimi rokmi. A tak – v rámci tohoto nového trendu – čím ďalej tým častejšie od liberálov počujeme, že by sme mali zmeniť volebný systém a “pustiť” do neho aj mladých ľudí. Napokon, adorácia mladosti a opovrhovanie starobou, adorácia miest a opovrhovanie vidiekom, adorácia emotívnosti a opovrhovanie rozvahou sú znakom doby,” tvrdí.

V tejto súvislosti tak poukázala na to, že o volebnom systéme často hovorí predseda hnutia STAN Vít Rakušan, ktorý za argument pre zmenu a inšpiráciu považuje fakt, že v Rakúsku volia ľudia už od 16 rokov. “Pán Rakúšan sa stal hlavným bojovníkom za mladých voličov. V aprílovej tlačovej správe STAN vyhlasoval: ‘V českom volebnom systéme by mali mať právo voliť aj šestnásťroční. Náš návrh bude smerovať primárne ku komunálnym voľbám (…) Mladá generácia sa navyše dnes lepšie orientuje v záplave informácií, pretože v takom svete vyrastá.’,” citovala ekonómka s tým, že keď sa pozrie na volebné preferencie STANu, tak tomu vlastne celkom rozumie.

Reklama

V podstate ide o to, že nie je isté, či sa hnutie znova dostane do Snemovne. V máji boli ale realizované na školách po celej Českej republike Študentské voľby do Európskeho parlamentu, v ktorých sa ukázalo, že by mladí ľudia STAN znova volili.

“Česká pirátska strana získala 24%, na druhom mieste sa umiestnili práve Starostovia s 12% a na treťom mieste recesistické hnutia Áno, vytrolíme europarlament s 10% hlasov. Bol by to Pirát či Starosta sám proti sebe, ktorý by to nechcel využiť. V týchto “voľbách” by STAN získal možno trikrát, možno aj štyrikrát viac hlasov ako v realite,” pripomenula výsledky.

Šichtařová si však nemyslí, že by výsledky týchto “volieb” preukázali to, čo STAN tvrdia, a síce že mladí ľudia volia zodpovedne. “Veľmi sa mi to nezdá, keď sú ochotní dať 10% recesistom. Pre mňa trochu detinské a nedospelé. Zodpovedný volič si z volieb srandu nerobí, “povedala.

Priznáva ale, že aj niektorí dospelí občas neberú voľby vážne, aj keď ľudí, ktorí si “robia z volieb psinu”, je medzi dospelými menej. “A možno že keby sa čisto hypoteticky vek voličov posunul na 21 rokov ako kedysi, výsledky recesistického hnutia by boli polovičné,” myslí si.

“Je dosť možné by STAN tiež zmenil názor, keby si uvedomil, že študentské voľby prebehli hlavne na gymnáziách. Trochu sa bojím, že keby voľby prebehli na všetkých školách, výsledok by bol dosť odlišný a pre STAN nepríjemný. Mladí ľudia sú totiž z podstaty veci ľahšie manipulovateľní ako skúsení voliči,” tvrdí ekonómka.

Reklama

Skutočnosť, že stredoškoláci smú voliť až od osemnástich rokov, má podľa jej názoru svoj zmysel. “Ak súdy prihliadajú u mladistvých na ich vek, má to dôvod. Tak ako má dôvod, že riadiť nemôže desaťročný špunt. Že nemôže držať strelnú zbraň. V niektorých prípadoch dokonca ani obyčajná plnoletosť nestačí. Sudca, senátor či prezident musia mať ešte vyšší vek. A je to tak dobre, pretože takí ľudia potrebujú okrem vzdelania tiež životnú skúsenosť. A tú vás v škole nikto nenaučí,” vysvetľuje.

S čím však Šichtařová nemá žiadny problém je to, keď veľmi mladý a neskúsený človek rozhoduje len o sebe. A poukazuje na to, že práve vo voľbách to tak nie je. Volič totiž podľa jej slov nerozhoduje len o sebe, ale aj o iných. “A človek, ktorý sa ešte nikdy nemusel o nikoho starať, nikdy nepracoval, nikdy nezarábal peniaze a neplatil dane, môže len ťažko hovoriť iným, ako má byť s ich daňami a životmi naložené,” argumentuje.

Na záver podotkla, že ona sama rozhodne nesúhlasí s heslom: “Nech pokojne volia deti zle, veď dôchodcovia volia tiež zle.” Nepozdáva sa jej totiž predstava, že “šestnásťročný človek je šikovný a starý blbý”.

“To, že do parlamentov a do OSN dnes chodia rečniť deti neznamená, že tieto deti sú múdrejšie ako dospelí. Znamená to, že tieto deti sa nechali ovládnuť svojim dospeláckym PR tímom a sú ochotné čítať napísané príhovory dospelými . Nie je to dôkaz detskej sily a vyspelosti. Je to odraz slabosti politikov, že sú ochotní nechať sa manipulovanými deťmi manipulovať, “uzavrela túto  tému Šichtařová.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali