67. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

67. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

Bratislava 15. júna 2019 (HSP/Roman Bednár/Foto:Screenshot:YouTube)

 

„Čakala a dúfala som, že sa ma to opýtaš“

Ilustračné foto

Melina sa aj v tomto prípade prejavila úplne inakšie ako to prikazovala ženám ortodoxná byzantská morálka, ktorá im – a predovšetkým mladým dievčatám – predpisovala voči mužom maximálnu zdržanlivosť.

Reklama

Pokračovala hneď ďalej:

„Môj otec je, ako zaiste už vieš, kupec, a kupci nezvyknú našu prísnu morálku akceptovať v plnom rozsahu, tak ako to robia ostatní otcovia byzantských dcér. A ani nikdy prísne nestrážil svoje dcéry. Odkedy pred dvoma rokmi zomrela naša milovaná matka, sme my dve, moja sestra a ja, domácimi paniami a v dome sa staráme o všetko, najmä počas otcovej neprítomnosti. A preto je aj naša sloboda fakticky neobmedzená, a to znamená, že aj na našu morálku dohliadame sami.

Reklama

Ešte jednu vec ti chcem povedať. Môj otec sa bude cítiť veľmi poctený, keď sa dozvie, že Anastázius, najchýrnejší žiak slávneho Fotia a súčsne aj obľúbenec byzantského cisára, prejavuje záujem o jeho dcéru.

Lebo veď akože inakšie si mám vyložiť tvoju otázku?“

Dievčina sa odmlčala na chvíľku, aby sa mohla trochu pokochať na okamžitom účinku svojich priamych otvorených slov, na aké mladí byzantskí muži neboli zvyknutí. A účinok sa v tomto prípade prejavil nápadnou červeňou v tvári mladého muža. Ten sa k tomu čo povedala, ale nijako neponáhľal vyjadriť, a tak Melina pokojne pokračovala ďalej:

„Prídi k nám napozajtra večer, budem doma celkom sama. Moja sestra odíde zajtra na niekoľko dní k otcovej sestre, ktorá žije v provincii. Sestru bude sprevádzať aj otec, ktorý tam pocestuje s ňou, lebo sa so svojou sestrou už dlhú dobu nevidel a má ju veľmi rád. Je od nej starší o desať rokov a keď bola malá, tak bol pre ňu akoby jej druhý otec. Zajtra sa vráti domov z dlhšej obchodnej cesty a už sa na ňu veľmi teší.

Tak a teraz ťa dovediem k mojej sestre Eugénii, ktorá ťa už netrpezlivo očakáva.“

Reklama

***

Dvadsaťročná Eugénia sa mala už čoskoro vydávať, ale občasná veľmi silná bolesť v podbrušku a s tým neraz spojené silné krvácanie ju už dlhšiu dobu znepokojovali a nepríjemne komplikovali jej život. Veľmi dlho sa zdráhala priznať sa niekomu so svojimi intímnymi ženskými ťažkosťami. Ale už dávnejšie stanovený termín svadby sa blížil a bolesti neprestávali, a tak sa napokon s háklivou vecou zdôverila svojej sestre.

Melina, ktorá mala výborný vzťah s otcom a bola mimoriadne otvoreným človekom, ho hneď informovala o tom, čo trápi a sužuje Eugéniu. Kupec sa rozhodol požiadať o pomoc pre dcéru Johanna z Kapadokie.

Eugénia privítala Anastázia vo svojej priestrannej, prekrásne vybavenej komnate. Sedela za nízkym pozláteným stolíkom z ebenového dreva a vyšívala blúzku. Milovala ručné práce a veľmi rada mala vlastné kreácie. Podobala sa na svoju mladšiu sestru, a hoci bola pekná aj ona, Melina ju v kráse prevyšovala. Sestry ale boli navzájom jedno srdce a jedna duša – a ak trápilo niečo jednu, potom to druhá preciťovala tak, ako by to bolo jej vlastné trápenie. Podobne to bolo s radosťou – keď ju pociťovala jedna, tak druhá sa tešila rovnako.

Po tom ako Melina sestre predstavila Anastázia, tak sa diskrétne z komnaty Eugénie vzdialila a nechala ich samých. Mladý lekár po krátkom zdvorilostnom rozhovore s Eugéniou prešiel k záležitosti, pre ktorú prišiel a ktorá bola nepríjemná pre každú mladú žena, ktorá bola tak postihnutá.

Reklama

Najprv sa jej podrobne povypytoval na príznaky a priebeh jej choroby. Keď mu to všetko opísala, tak ju požiadal, aby sa vyzliekla, lebo musí presne vyšetriť, kde v podbrušku pociťuje bolesti.

Mladá žena sa nápadne zarumenila a sklopila svoje pekné veľké oči a zrozpačitela, lebo s tým nepočítala. Lekári, ktorí ju predtým liečili, jej podávali len medikamenty, ale jej telo nevyšetrovali.

Jej tvár odzrkadlovala, že nebolo pre ňu ľahké splniť to, o čo ju požiadal Anastázius. Ešte nikdy dosiaľ sa neobnažila pred zrakom nejakého muža, a to ešte takého mladého a atraktívneho, akým bol muž, ktorý stál pred ňou.

Anastázius ale bol veľmi dobrým znalcom ľudskej duše a vedel, čo sa v Eugénii teraz odohrávalo. Preto sa jej hneď prihovoril veľmi milým a posmelujúcim hlasom:

Pokračovanie nasleduje

Roman Bednár

 

1. časť si môžete prečítať TU

….

65. časť si môžete prečítať TU

Reklama

66. časť si môžete prečítať TU

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali