5 tipov, ktoré pomôžu pri zahraničnej dovolenke

5 tipov, ktoré pomôžu pri zahraničnej dovolenke

Piešťany 14. júla 2017 (/HSP/Foto:TASR/AP-Dave Martin,Petros Karadjias)

 

Nepríjemné situácie, akými sú strata peňaženky, vysoká pokuta, autonehoda, či zablokovaná platobná karta, môžu poriadne skomplikovať dovolenku v zahraničí. Mnoho ľudí si po celý rok odkladá časť peňazí, za ktoré chcú v lete vycestovať. Rozpočet majú zväčša obmedzený a nečakané výdavky si spravidla nemôžu dovoliť. Analytik spoločnosti Home Credit vám prináša tipy, ako sa týmto nepríjemnostiam vyhnúť alebo ich efektívne vyriešiť a užiť si dovolenku bez zbytočných starostí

Ilustračné foto

Stratili ste peňaženku v zahraničí? Nezúfajte

Reklama

Strata alebo odcudzenie peňaženky je nepríjemná vec. Zvlášť vtedy, keď ste stovky či tisíce kilometrov od domova a prídete o kreditnú kartu aj všetku hotovosť. V prvom rade je dôležité okamžite konať a kontaktovať svoju banku so žiadosťou o blokáciu kreditky. “To možno vyriešiť buď zavolaním na zákaznícku linku alebo prostredníctvom internetbankingu. Dôležité je to urobiť čo najskôr, aby nedošlo k zneužitiu karty,” radí analytik spotrebiteľského financovania spoločnosti Home Credit Roman Müller.

S peniazmi vám následne v takýchto prípadoch dokážu pomôcť príbuzní alebo priatelia doma na Slovensku. Existujú totiž služby, prostredníctvom ktorých vám môžu zaslať peniaze online a vy si ich vyberiete priamo na pobočke v zahraničí. Nie je to nič zložité, trvá to pár minút a môže vám to ušetriť veľa starostí.

Reklama

 

Idete do exotickej destinácie? Povedzte to svojej banke

Ak sa chystáte do menej obvyklých turistických destinácií, ako sú napríklad Laos, Vietnam alebo trebárs Keňa, oznámte to radšej pred odletom svojej banke. Ak budete v týchto krajinách platiť kartou alebo si vyberať peniaze, banka si môže myslieť, že vám kartu niekto ukradol a preventívne ju zablokuje. A ďalšia nepríjemnosť je na svete. Tieto platby jej totiž môžu prísť podozrivé, zvlášť ak nepatríte medzi vášnivých cestovateľov a v Juhovýchodnej Ázii alebo Afrike ste prvýkrát.

 

Dobre si preštudujte pravidlá cestnej premávky

Reklama

Ak cestujete na zahraničnú dovolenku autom, radšej si preštudujte zvláštnosti v pravidlách cestnej premávky v krajinách, cez ktoré prechádzate. Ľahko by sa totiž mohlo stať, že zaplatíte pokutu niekoľko stoviek, baž až tisíce eur bez toho, aby ste vedeli, že ste sa dopustili priestupku. Napríklad v Rakúsku si dávajte pozor na rýchlosť, a to predovšetkým vo vybraných úsekoch diaľnic, kde sú zóny so zvýšenou ochranou životného prostredia. Tu vám hrozí nielen pokuta za prekročenie rýchlosti, ale k tomu aj finančný postih za znečistenie prostredia.

Pri ceste po Taliansku by sa najmä vášniví fajčiari mali viac krotiť. Platí tu totiž zákaz fajčenia v aute pri preprave detí alebo tehotných žien. Výška pokuty sa môže vyšplhať aj na stovky eur.

Ilustračné foto

 

Nebojte sa používať kartu

Tiež ste mrzutí z toho, že sa musíte trápiť tým, akú hotovosť si pred dovolenkou vymeniť? Nikto nechce, aby mu zbytočne ostali doma po dovolenke ležať neminuté väčšie sumy chorvátskych kún, či maďarských forintov. A čo potom keď prechádzate cez niekoľko krajín a každá má inú menu? “Ak idete do zahraničia, vezmite si so sebou platobnú kartu. Je to aj bezpečnejšie – ak máte tú smolu a stanete sa obeťou už spomínanej krádeže peňaženky, máte razom po celej hotovosti. Kartu môžete v okamihu zablokovať,” radí analytik Home Creditu R. Müller. Aj keby ste dali prednosť hotovosti, karta je istota pre prípad, že ste sumu zle odhadli a hrozila by vám finančná núdza.

Reklama

 

Kreditka môže pomôcť s asistenčnými službami

Ak máte už spomínanú kreditnú kartu, väčšinou v nej máte zahrnuté aj asistenčné služby, ktoré vám môžu pomôcť v kritických životných situáciách. Zistite si, čo vám vaša karta poskytuje, môže sa vám to hodiť. Niektoré karty prostredníctvom asistenčných služieb sprostredkúvajú napríklad okamžitú pomoc pri autonehode či náhlej hospitalizácii.  Pri poruche auta tak dostanete pomoc s opravou, odvozom do servisu,  náhradnou dopravou či so zabezpečením ubytovania. Zdravotná asistencia zase môže zahŕňať nadštandardné ubytovanie pri hospitalizácii, pobyt v nemocnici s dieťaťom, či zdravotnú infolinku. V kritickej situácii stačí vytočiť číslo asistenčnej služby a operátor sa o všetko postará.

Informácie redakcii poskytol Mihal Račko, Senior PR Consultant, PR Clinic

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali