20 najlepších momentov pre čokoľvek: ako si vedecky zorganizovať svoj život

20 najlepších momentov pre čokoľvek: ako si vedecky zorganizovať svoj život

20. októbra 2017 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Lionel Cironneau)

 

Kto by si neprial mať ideálne zorganizovaný život? Britskí vedci určili najlepšiu dobu pre rôzne aktivity.

Ilustračné foto

Počatie dieťaťa

Reklama

Britské združenie pediatrov upozorňuje, že deti sú zdravšie, ak ich počatie prišlo na konci leta alebo na začiatku jesene ako detí z iných skupín. Lekári to vysvetľujú tým, že organizmus matky je lepšie pripravený na tehotenstvo po slnečnej sezóne, ktorá je bohatá na vitamíny, zatiaľ čo dieťa, ktoré sa narodilo na konci jari alebo začiatkom leta, je od svojich prvých dní viac vystavené prírodnému svetlu a čerstvému ​​vzduchu.

 

Reklama

Svadba

Štatistika neúprosne dosvedčuje, že čím je manželský pár mladší, tým je rozvod pravdepodobnejší. Sobáše uzavreté vo veku 18 až 25 rokov sú zodpovedné za 60 percent všetkých rozvodov, zatiaľ čo sobáš uzavretý vo veku od 35 rokov (aspoň v prípade jedného z partnerov) má 80% šancu na úspech.

 

Váženie

Vážiť by sme sa mali pred raňajkami, po tom čo sme boli na záchode. Práve vtedy je váha najneutrálnejšia, zatiaľ čo počas dňa človek naberie alebo zhodí v priemere 2% svojej hmotnosti vďaka jedlu, prítomnosti tekutín v tkanivách a pod.
Pozorovanie hviezd

Reklama

Amatérski astronómovia radia sledovať hviezdy skoro ráno pred úsvitom. Krajina sa totiž stihne ochladiť a rušenie spôsobené stúpaním tepelných prúdov je minimálna. Okrem toho ráno sa už väčšinou usadí prach a znižuje sa rušivé žiarenie z okien a verejného osvetlenia.

 

Nákup obuvi

Nohy k večeru aspoň trochu opúchajú všetkým. Aby sa pohodlné topánky, ktoré sme si kúpili ráno, večer nestali mučiacim nástrojom, je lepšie mať túto skutočnosť na pamäti a navštíviť obchod s obuvou poobede alebo večer pred jeho zatvorením.

 

Reklama

Nákup alebo predaj nehnuteľnosti

Najhoršia doba pre vystavenie vašej nehnuteľnosti pripadá na obdobie letných dovoleniek a vianočných prázdnin, kedy sa potenciálny kupujúci väčšinou nachádzajú mimo mesto. V lete a zime sa predajcovia netešia veľkej pozornosti zo strany kupujúcich, a preto sú často pripravení na zníženie ceny alebo na iné ústupky.

 

Šťastie

Naše biorytmy sú úzko spojené s ranným slnkom a pocitom poriadneho odpočinku po dlhom nočnom spánku. Práve o ôsmej ráno respondenti počas prieskumu uvádzajú najväčší počet pozitívnych odpovedí. V túto dobu sú naše parametre životných funkcií v najlepšej kondícii.

 

Zaspávanie

Nerina Ramlakhanová, odborníčka na výskum spánku z nemocnice Nightingale, sa domnieva, že “sovy”, ktoré zriedkakedy líhajú pred polnocou, riskujú, že sa stanú obeťami takých chorôb, ako sú depresie, chronický únavový syndróm, fibromyalgia a pod. Podľa odborníčky je to spojené s tým, že od 11 hodín večer je náš organizmus nastavený na “reštartovanie”, čo má pripadnúť na fázu hlbokého spánku. V tomto prípade si človek odpočinie oveľa lepšie a dôjde k zlepšeniu emotívneho, fyzického a intelektuálneho stavu.

 

Nákup leteniek

Reklama

Správcovia letenkových portálov tvrdia, že letenky bývajú najlacnejšie v utorok, stredu a sobotu. Tieto dni sú nejnepopulárnějšie medzi turistami, zatiaľ čo na piatok a nedeľu pripadá najväčší dopyt, ktorý spôsobuje rast cien leteniek.

 

Rybárčenie

Medzi 4-6 ráno. Ryba sa za prvé vtedy prebúdza a ide sa naraňajkovať k tebe na háčik. Za druhé slnko sa ešte poriadne nerozpálilo a teplota vzduchu sa preto nemení, vzduch nie je v pohybe, vietor tak nefúka a na vode nie je žiadne čerenie alebo vlny. Plavák preto pokojne spočíva na zrkadlovej hladine.

 

Reklama

Lichôtky kolegom

Vedci z Nagoyského technologického inštitútu došli k záveru, že keď ľuďom zalichotíme, tak sa zvýši ich pracovný výkon. Podľa profesora Norihira Sadata chvála je pre ľudský mozog rovnako tak cenná odmena ako desaťpercentné zvýšenie platu.

 

Sex

Sexuologička Geraldine Myersová zverejnila v časopise British Medical Journal agregované štatistické údaje o dennom kolísaní testosterónu v ľudskom organizme. Zistilo sa, že úroveň testosterónu dosahuje maximálnych hodnôt ako u mužov, tak aj u žien o 5:48 ráno.

Reklama

 

Prehliadka bytu pred jeho kúpou

Slnečné ráno pracovného dňa. Iba tak si môžete poriadne prehliadnuť byt so všetkými jeho nedostatkami a zhodnotiť výhľad a hluk z ulice. Aby ste zistili, ako je to s parkovacími miestami, tak samozrejme radšej príďte večer.

 

Tréning

Fyziológovia sa už dávno zaujímajú o prekvapivý fenomén: 80% všetkých olympijských rekordov pripadá na začiatok večera medzi 17. a 18. hodinou. Teraz s určitosťou zistili, že práve v tomto čase pľúca pracujú na najvyšší výkon, pretože okolité svaly sa počas dňa precvičili a rozohriali, ​​priedušky sú maximálne čisté a úroveň kyslíka v krvi sa rýchlo zvyšuje počas fyzického výkonu.

 

Reklama

Pohovor

Denná doba medzi desiatou ráno a poludním je ideálny čas, kedy personalista už nedrieme, ešte nie je hladný a takmer sa neunavil, pracovná náplň v kancelárii ešte nedosiahla svoj vrchol.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali